Overtuigingen van kankerpatiënten t.a.v. complementaire en alternatieve geneeskunde voorspellen het gebruik ervan


Een nieuwe studie heeft belicht hoe de houding en opvattingen van kankerpatiënten het al dan niet gebruik maken van complementaire en alternatieve geneeskunde beïnvloedt. Een vervroegde online-publicatie van de bevindingen in ‘CANCER’, een peer reviewed tijdschrift van de American Cancer Society, kunnen ziekenhuizen helpen om een efficiëntere en toegankelijkere integrale oncologische aanpak voor patiënten te ontwikkelen.

Hoewel veel kankerpatiënten gebruik maken van complementaire en alternatieve geneeskunde, waren de redenen waarom onduidelijk. Om dit te onderzoeken, heeft een team onder leiding van Dr. Jun Mao en Dr. Joshua Bäuml, van het Abramson Cancer Center aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania, een onderzoek gedaan o.b.v. gegevens van de thorax-, borst- en gastro-intestinale medische oncologieklinieken van hun centrum.

Onder de 969 deelnemers die werden ondervraagd tussen juni 2010 en september 2011, hadden jongere patiënten, vrouwen, en mensen met een hbo- of universitaire opleiding, de neiging grotere voordelen van complementaire en alternatieve geneeskunde te verwachten. Niet-blanke patiënten gaven aan, in vergelijking met blanke patiënten, grotere belemmeringen te ervaren voor toepassing van complementaire en alternatieve geneeskunde, maar hun verwachtingen met betrekking tot de voordelen van deze geneeswijzen waren vergelijkbaar. Houding t.o.v. en overtuigingen t.a.v. complementaire en alternatieve geneeskunde beïnvloeden echter de kans dat een patiënt ervan gebruik zou maken veel sterker dan klinische en demografische kenmerken.

"Wij ontdekten dat bepaalde houdingen en overtuigingen - zoals de verwachting m.b.t therapeutische voordelen, door de patiënt ervaren barrières met betrekking tot kosten en toegang, en meningen van de arts en familieleden van de patiënt - kunnen voorspellen of patiënten na hun kanker diagnoses gebruik gaan maken van complementaire en alternatieve geneeskunde, " zegt Dr Mao. "We hebben ook geconstateerd dat deze overtuigingen en houdingen sterk verschillen o.b.v. belangrijke sociaal-demografische factoren zoals geslacht, ras, en onderwijsniveau. Dit benadrukt de noodzaak van een meer geïndividualiseerde aanpak bij het klinisch integreren van complementaire en alternatieve geneeskunde in de conventionele kankerzorg."

De onderzoekers merkten op dat - terwijl aanvullende therapieën, zoals acupunctuur en yoga, vaak duidelijk klinische voordelen opleveren bij pijnreductie, vermoeidheid en psychische nood - het terrein van de integrale oncologie zich snel ontwikkelt in het samen brengen van complementaire en alternatieve geneeskunde, om zo de vooruitzichten voor patiënten te verbeteren. "Onze bevindingen onderstrepen het belang van het onderkennen van attitudes en opvattingen van patiënten t.a.v. complementaire en alternatieve geneeskunde, bij onze pogingen om integrale oncologische programma's in academische- en andere medische centra en ziekenhuizen te ontwikkelen," zegt Dr. Bäuml.

"Door een betere afstemming op de verwachtingen van de patiënten, het verwijderen van onnodige structurele belemmeringen, en door goed aan te sluiten bij patiënten- en sociale netwerken, kunnen we betere patiëntgerichte klinische programma’s ontwikkelen voor de diverse groepen kankerpatiënten, ongeacht hun geslacht, ras en opleidingsniveau."

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats