Deense ontdekking kan de behandeling van kanker veranderen


Deense onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en Herlev Hospital hebben een ontdekking gedaan die de principes voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker kunnen veranderen.

De ontdekking betreft de zogenaamde telomeren die de uiteinden van menselijke chromosomen vormen. Korte telomeren zijn verbonden aan een ongezonde levensstijl, ouderdom en het mannelijke geslacht - allen risicofactoren voor hoge mortaliteit. Tot nu toe wordt aangenomen dat de korte telomeren gerelateerd zijn aan ziekte. De uitdaging voor onderzoekers wereldwijd is dan ook geweest om uit te zoeken of de korte telomeren inderdaad een teken of een indirecte oorzaak van verhoogde sterfte zijn.

Door het bestuderen van meer dan 64.000 Denen van de Oesterbro Study and the Herlev/&Oesterbro Study - het grootste telomerenonderzoek ooit uitgevoerd - kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de genetisch bepaalde lengte van telomeren geen invloed heeft op de sterfte in het algemeen. Echter, mensen met genetisch lange telomeren hebben een verhoogd risico op overlijden aan kanker - en dat is precies het tegenovergestelde van wat de onderzoekers verwacht hadden te vinden. Deze nieuwe kennis kan dus van invloed zijn op de toekomstige behandelingen van kanker.

"Mensen hebben lange telomeren omdat hun cellen zeer geschikt zijn bij het onderhouden en herstellen ervan. Het nadeel is dat kankercellen ook zeer geschikt zijn voor het onderhoud en de reparatie van telomeren, die dan groeiremming voorkomen die korte telomeren normaliter induceren. Als men in staat is om zich specifiek richten op dit reparatieproces, is men ook in staat om kanker te stoppen ", zegt Stig Bojesen. Bojesen is hoogleraar aan de Faculteit Gezondheid en Medische Wetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen en Chief Physician bij Herlev Hospital. Hij heeft de studie uitgevoerd in samenwerking met Line Rode en professor Boerge Nordestgaard.

De methode heet telomerase-inhibitie en is onderzocht als een mogelijke behandeling van kanker sedert 2000.

"Tot nu toe is de methode er niet in geslaagd om de grote verwachtingen in te lossen. Echter, onze ontdekking benadrukt dat het beginsel van telomerase-remming een belangrijke plaats zou moeten krijgen in de behandeling van kanker. De volgende uitdaging zal om meer precies te bepalen welke kankerpatiënten het meeste van een dergelijke behandeling kunnen profiteren," concludeert Stig Bojesen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief. [Link]


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats