Receptoren in de hersenen die reageren op het honger hormoon Ghreline bepalen inname voeding


ATLANTA - Volgens onderzoekers aan de 'Georgia State University' verhoogt het activeren van receptoren in de hersenen die het hongerhormoon aansturen voedsel gerelateerd gedrag, zoals het verzamelen, opslaan en consumeren van voedsel; een bevinding die gevolgen heeft voor de behandeling van obesitas .

De studie suggereert dat het stimuleren van de hersenreceptoren voor ghreline, een hormoon dat de eetlust verhoogt, door het injecteren van ghreline in de hersenen nodig en voldoende is om de appeteit en het consumerend gedrag van Siberische hamsters te verhogen. Echter is het activeren van ghreline receptoren in andere delen van het lichaam niet vereist om dit voedingsgerelateerd gedrag te bereiken.

De onderzoekers vonden ook dat het blokkeren van de hersenreceptoren voor grehline het hormoon effect op voedselinname neutraliseert.

De bevindingen, gepubliceerd in het 'American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology', hebben belangrijke implicaties voor de behandeling van obesitas, een belangrijke zorg in de volksgezondheid wereldwijd.

"We hebben voor de eerste keer aangetoond dat het blokkeren van ghreline receptoren in de hersenen een toename van zowel het korte als lange termijn foerageren, voedsel hamsteren en voedselinname vermindert zelfs na een injectie van ghreline in de perifere gebieden van het lichaam", zei Michael A. Thomas, hoofdauteur en afgestudeerd student in de biologie aan de Georgia State.

Niveaus van ghreline in het lichaam variëren als reactie op de verstreken tijd sinds de laatste maaltijd. Grehline receptoren bevinden zich in het middengebied van de hersenen en de nervus vagus die naar de maag leidt (periferie).

Appeteitelijk gedrag omvat het winkelen voor voedsel, foerageren en opslaan van voedsel in kasten, koelkasten en diepvriezers; ook wel hamsteren genoemd.

Met bijna 35 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten als zwaarlijvig bereiken de kosten voor het behandelen van obesitas en geassocieerde ziekten, zoals type 2-diabetes, beroerte, hartziekten en sommige vormen van kanker, $ 147 miljard.

Factoren zoals genetica dragen bij aan obesitas, maar de belangrijkste oorzaak is het opnemen van meer energie dan wordt verbrand, naast de eenvoudige bereikbaarheid van calorierijke, goedkoop voedsel (foerageren) en het vermogen dit voor langere tijd op te slaan (hamsteren). Terwijl onderzoek zich heeft gericht op het consumptiegedrag, hebben enkele studies ook het appeteitsgedrag onderzocht.

"Inzicht in de complexe relatie tussen de centrale en perifere verzadigingssignalen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van klinisch nuttige obesitas behandelingsopties", zei Vitaly Ryu, auteur en senior onderzoeker aan het ‘Department of Biology and Center for Obesity Reversal’ in de Georgia State.

In eerder onderzoek, injecteerden de wetenschappers ghreline in de derde ventrikel of hersenholte bij Siberische hamsters en maten de veranderingen in foerageren, opslaan en consumptie. Het was echter niet bekend of ghreline de receptoren in de hersenen moet stimuleren om deze gedragingen te vergroten, ongeacht de perifere stimulatie van ghrelinereceptoren.

In deze studie hebben de onderzoekers ghreline geïnjecteerd in het derde ventrikel of hersenholte van de Siberische hamsters en de veranderingen gemeten in voedsel foerageren, voedsel hamsteren en voedselinname. Om het effect van het blokkeren van ghreline receptoren in de hersenen te testen, gebruikten ze de potentiële antagonist JMV2959 om de receptor te blokkeren als respons op het onthouden van voedsel en injectie van ghreline in het randgebied. Vervolgens onderzochten ze de neuronale activiteit in de boogvormige nucleus (Arc) en hypothalamus paraventriculaire nucleus (PVH) in de hersenen.

De antagonist blokkeerde met succes de ghreline-geïnduceerde stijgingen van foerageren, voedsel hamsteren en voedselinname gedurende vier uur. Dit geeft aan dat voedsel gerelateerd gedrag wordt gereguleerd door de ghreline receptoren in de hersenen.

De studie vond ook voor het eerst dat het blokkeren van ghreline receptoren neuronale activatie van de PVH voorkomt, maar niet de ‘Arc’, wat suggereert dat PVH activiteit essentieel is in het besturen van zowel appeteits- als en consumeer gedrag.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats