Kan lichaamsbeweging het langetermijn geheugen verbeteren?


Nieuw onderzoek bij muizen in het eerste nummer van Brain Plasticity wijst uit dat hardlopen leidt tot verhoging aanmaak nieuwe hersencellen.

Lichaamsbeweging kan de ontwikkeling van nieuwe hersencellen in het volwassen brein versterken. Dit proces wordt volwassen neurogenese genoemd. De nieuwe hersencellen spelen een belangrijke rol bij leren en bij het geheugen. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat muizen die enige tijd in tredmolentjes renden, niet alleen twee keer zoveel nieuwe neuronen aanmaakten, maar ook beter in staat waren om nieuwe voorwerpen van bekende voorwerpen te onderscheiden. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het eerste nummer van Brain Plasticity, een nieuw tijdschrift van IOS Press.

“Ons onderzoek wijst uit dat de toename van neurogenese door lichamelijke inspanning de patroonscheiding verbetert, doordat de neurogenese ervoor zorgt dat unieke en gedetailleerde langetermijn-weergaves (representaties) van weliswaar vergelijkbare, maar niettemin verschillende, voorwerpen in het geheugen worden ondersteund. Bij veel dagelijkse geheugentaken komt patroonscheiding voor. Bij het leren schaken bijvoorbeeld, is het van cruciaal belang om te kunnen onthouden hoe de verschillende schaakstukken, zoals de pion en de loper, eruit zien. Op soortgelijke wijze kan de herinnering aan het precieze patroon - van de plaatsing van de stukken uit een eerdere succesvolle openingszet of van een gewonnen eindspel - beslissen wie zal winnen of verliezen”, aldus Josef Bischofberger (PhD), onderzoeksleider en hoogleraar bij het Department of Biomedicine aan de Universiteit van Basel.

“Dit onderzoek levert nieuw bewijs voor een verbetering van patroonscheiding door hardlopen. De experimenten zijn gebaseerd op aangeboren gedrag in muizen, die van nature nieuwsgierig zijn en graag nieuwe dingen in hun omgeving onderzoeken. De voorwerpen werden zodanig ontworpen dat ze min of meer gelijk waren aan elkaar, om te testen hoe precies de dieren zich de eigenschappen van voorwerpen kunnen herinneren. Dit is uniek, zowel omdat het geen stressvolle bezigheid was en omdat er geen toegevoegde motivatoren nodig waren, zoals voedsel- of wateronthouding, om de positieve effecten van lichaamsbeweging op de cognitie aan te tonen”, zegt Brian R. Christie, PhD, mede-gastredacteur van het artikel en hoogleraar, directeur bij het Neuroscience Graduate Program, Division of Medical Sciences, University of Victoria, en bij het Island Medical Program, University of British Columbia.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats