Afwezigheid van serotonine wijzigt ontwikkeling en functie van hersencircuits


Case Western onderzoekers maken voor het eerst compleet model van de rol van serotonines.

Onderzoekers aan de ‘Case Western Reserve University School of Medicine’ hebben voor het eerst een compleet model gemaakt van de rol die serotonine speelt in de ontwikkeling en structuur van de hersenen. Serotonine, ook wel 5-hydroxytryptamine [5-HT] genoemd, is een belangrijke neuromodulator voor de ontwikkeling van de hersenen en de structuur en functie van neuronale (zenuwcel) circuits. De resultaten werden online gepubliceerd in het huidig nummer van ‘Journal of Neurofysiologie.

"Ons doel van het project was om de leemte op te vullen over de kennis die er bestaat rond de rol van serotonine in de hersenen cortex, met name als het gaat om de hersenen circuits, zijn elektrische activiteit en functie", aldus Roberto Fernández Galán, PhD, universitair docent van de afdeling Neurowetenschappen aan de ‘Case Western Reserve University School of Medicine. "Voor het eerst kunnen we van een diermodel een volledige beschrijving geven van het genengedrag - ook op het niveau van neuronale netwerkactiviteit - dat in de meeste studies tot op heden is genegeerd.”

Dr. Galán en zijn team gebruikten ‘high-density multi-elektrode arrays’ in een muismodel met serotoninetekort en analyseerden de neuronale activiteit. Het onderzoek ondersteunt de belangrijkheid van serotonine, dat is gespecificeerd en wordt onderhouden door een specifiek gen, het Pet-1 gen - voor het normaal laten functioneren van de neuronen, synapsen en netwerken in de cortex en voor de goede ontwikkeling van de hersencircuits. Serotonine afwijkingen zijn verbonden met autisme en epilepsie, depressie en angst. Door vollediger ophelderen van de rol van serotonine in de hersenen, kan dit onderzoek bijdragen tot het begrijpen van de ontwikkeling of behandeling van deze aandoeningen.

"Door te kijken naar het circuitniveau van de hersenen, hebben we nu nieuw inzicht in hoe de hersenen worden bedraad en gevoelig ze zijn voor veranderende serotonine niveaus." voegde Dr Galán eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats