Onderzoek wijst uit: hersenkoeling verlaagt kans op herstel hoofdletsel


UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH

Patiënten met hoofdletsel hebben geen baat bij een therapie waarbij koeling van het lichaam wordt toegepast om zwelling van de hersenen te verminderen, heeft onderzoek uitgewezen.

De studie liet zien dat verlaging van de lichaamstemperatuur – een therapie genaamd geleide onderkoeling, geen verbetering gaf voor de kans op herstel van de patiënt.

Doctoren zeggen dat de therapie de kans op overlijden en handicaps zou kunnen verhogen en niet gebruikt zou mogen worden voor de behandeling van traumatisch hersenletsel.

Het koelen van de hersenen helpt om de verhoogde druk in het hoofd te verlagen, wat sterk samenhangt met lange termijn beperkingen en overlijden als gevolg van hoofdletsel.

De behandeling wordt algemeen toegepast op sommige intensive care afdelingen in Europa en Noord Amerika, maar er zijn weinig klinische tests gedaan om het effect ervan te toetsen op het lange termijnherstel van de patiënt.

Het grootschalig onderzoek – aangestuurd door de universiteit van Edinburgh – onderzocht de gevolgen van bijna 400 gevallen met traumatisch hersenletsel in 18 verschillende landen.

Ongeveer de helft van de patiënten werd behandeld volgens standaard procedures. De andere helft werd behandeld met geleide onderkoeling in een poging de hersenen te beschermen tegen verdere beschadiging als gevolg van zwelling.

Het team ontdekte dat geleide onderkoeling succes sorteerde bij het verlagen van de opgelopen druk in de hersenen na hoofdletsel. Zes maanden later bleek echter dat patiënten die de therapie hadden gekregen er slechter aan toe waren dan degenen die behandeld werden volgens standaard procedures.

Gunstige uitkomsten, variërend van matige belemmeringen tot goed herstel, kwamen slechts voor bij een kwart van de patiënten in de onderkoeling groep, vergeleken bij meer dan een derde van de patiënten in de controlegroep.

De doctoren beëindigden de test voortijdig vanwege hun zorg dat de therapie voor sommige patiënten schadelijk zou zijn.

Twee miljoen mensen wereldwijd ervaren elk jaar traumatisch hersenletsel, meestal als gevolg van een val of verkeersongeluk. Hierdoor overlijden 50.000 mensen en ondervinden 80.000 mensen lange termijn beperkingen.

Geleide onderkoeling houdt in dat het lichaam gekoeld wordt tussen twee en vijf graden lager dan de normale lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. Binnen 10 dagen na het ongeluk krijgen de patiënten ijskoude druppels intraveneus toegediend. Ze worden koel gehouden onder koudwaterdekens of cold packs gedurende minstens 48 uur, waarna ze geleidelijk weer worden opgewarmd tot de normale lichaamstemperatuur.

De uitkomsten van de Eurotherm3235 test worden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. De studie werd gefinancierd door de National Institute for Health Research’s Health Technology Assessment Programme.

Onderzoekers zullen hun bevindingen presenteren tijdens het jaarlijkse congres van de European Society of Intensive Care Medicine in Berlijn op 7 oktober. Ze zullen de testresultaten tevens op 9 oktober bespreken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Neurocritical Care Society in Scottsdale, Arizona, USA.

Prof. Peter Andrews, hoofd Critical Care Medicine van de universiteit van Edinburgh, zegt: “Dit goed uitgevoerde onderzoek heeft laten zien dat geleide onderkoeling de hersendruk na een trauma succesvol kan verminderen, maar dat het functionele herstel na 6 maanden aanzienlijk slechter was dan bij alleen standaard zorgverlening.”

Vertaling: Ellen Lam


UK finds cooling reduces baby brain damage


 


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats