Team uit Pittsburgh ontdekt circadiaans gen-ritme bij veranderingen in de hersenen bij het ouder worden


UNIVERSITY OF PITTSBURGH SCHOOLS OF THE HEALTH SCIENCES

Onderzoek van duizenden genen van bijna 150 menselijke hersenen laat het circadiaans ritme (dag-en nachtritme of bioritme) zien van veranderingen in de gen-activiteit bij het ouder worden, volgens de eerste studie op dit gebied door onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh School of Medicine. De uitkomsten, vandaag online gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, suggereren tevens dat een nieuwe biologische klok begint te tikken, alleen in het oudere brein.

Een circadiaans 24-uurs ritme regelt bijna alle hersen- en lichaamsprocessen, zoals de slaap/waak cyclus, metabolisme, alertheid en kennis, zegt senior onderzoeker Colleen McClung, PhD, universitair docent psychiatrie, Pittsburgh School of Medicine. Deze dagelijkse actieve patronen worden gereguleerd door bepaalde genen die in bijna alle cellen te vinden zijn, maar zelden bestudeerd werden in het menselijk brein.

"Studies meldden al dat oudere volwassenen complexe cognitieve taken 's morgens beter uit lijken te voeren en slechter in de loop van de dag," zegt de. McClung. "We weten ook dat, met het ouder worden, het cyrcadiaanse ritme verandert, wat leidt tot 's morgens eerder wakker worden, minder uren slaap en minder krachtige ritmes in lichaamstemperatuur."

Daarbij werd de aanwezigheid van gen-veranderingen, of "moleculair verouderen", van het brein al eerder aangetoond door senior co-onderzoeker Etienne Sibille, PhD, voorheen hoogleraar psychiatrie aan de Pittsburgh School of Medicine en nu voorzitter van Campbell Family in Clinical Neuroscience bij het Centre for Addiction and Mental Health, universiteit van Toronto. Beide teams besloten om naar het effect te kijken van normale veroudering op moleculaire ritmes in de menselijke prefrontale cortex, een gebied in de hersenen voor leren, geheugen en andere aspecten van cognitieve prestaties.

De teams onderzochten hersenweefselmonsters van 146 mensen zonder een verleden van mentale gezondheids- of neurologische problemen, wiens familie het lichaam ter beschikking had gesteld aan de wetenschap en waarvan het tijdstip van overlijden bekend was. Ze rubriceerden de hersenen naar personen jonger dan 40 en ouder dan 60 en gebruikten een nieuw ontwikkelde statistische techniek om twee weefselmonsters van de prefrontale cortex te analyseren op ritmische activiteit, of expressie, van duizenden genen.

Gebruik makend van de informatie die ze hadden over het tijdstip van overlijden, identificeerden ze 235 essentiële genen die de moleculaire 'klok' vormen in dit gedeelte van het brein.

"Zoals we verwachtten hadden jongere mensen dat dagelijkse ritme in alle klassieke 'klok' genen," zegt dr. McClung. "Maar er was een verlies aan ritme in veel van deze genen bij oudere mensen, wat sommige veranderingen zou kunnen verklaren die zich voordoen in slaap, kennis en stemmingen op latere leeftijd."

Tot hun verrassing ontdekte het team ook een serie genen waardoor de ritmiek bij oudere mensen verbeterde.

Deze informatie zou uiteindelijk nuttig kunnen zijn bij de behandelingen voor cognitieve en slaap problemen die ontstaan bij het ouder worden, alsook een mogelijke behandeling voor "sundowning", een aandoening waarbij oudere mensen met dementie 's avonds in de war raken en geagiteerd en angstig worden.

"Aangezien depressie geassocieerd wordt met versnelde moleculaire veroudering en verstoringen in dagelijkse routines, zouden deze resultaten ook de moleculaire veranderingen kunnen belichten die zich voordoen bij ouderen met depressies," zegt dr. Sibille.

De volgende stappen in het onderzoek zullen zijn het bestuderen van de functie van de circadiaanse ritme-genen van de hersenen in lab-en dierproeven, en het vaststellen of zij veranderd zijn bij mensen met psychiatrische of neurologische ziekten.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats