Vetsignalen controleren energieniveaus in de hersenen


Volgens nieuw onderzoek aan de Washington University School of Medicine in St. Louis, controleert een enzym uitgescheiden door het lichaamsvetweefsel energieniveaus in de hersenen. Bevindingen bij muizen, onderstrepen de rol van het vetweefsel in het controleren van de hersenenrespons op voedselschaarste en suggereren dat er een optimale hoeveelheid vet is voor het maximaliseren van gezondheid en levensduur.

De studie verscheen op 23 april in het tijdschrift Cell Metabolism.

"We toonden aan dat vetweefsel op een heel interessante manier de hersenfunctie controleert," zei senior auteur Shin-Ichiro Imai, MD, PhD, hoogleraar ontwikkelingsbiologie en in de geneeskunde. "De resultaten suggereren dat er een optimale hoeveelheid vetweefsel is dat de functie van het controlecentrum van veroudering en levensduur in de hersenen maximaliseert. We weten nog steeds niet hoeveel dat is of hoe het zou kunnen verschillen per persoon. Maar in ieder geval weten we van muizen dat als ze niet genoeg van een belangrijk enzym, aangemaakt door vet, hebben, een belangrijk deel van de hersenen hun energieniveaus niet handhaven. '

De bevindingen kunnen veel studies helpen verklaren die een overlevingsvoordeel laten zien in het hebben van een body mass index in de richting van de lage kant van wat wordt beschouwd als overgewicht.

"Naarmate we ouder worden hebben mensen die iets te zwaar zijn de neiging minder problemen te hebben," zei Imai. "Niemand weet waarom mensen met licht overgewicht de neiging hebben langer te leven. Maar onze studie suggereert dat als je niet een optimale hoeveelheid vet hebt, dat gevolgen heeft voor het deel van de hersenen die de stofwisseling en veroudering beheren. "

Imai en zijn collega's bestuderen hoe cellen energie produceren en gebruiken en hoe dat van invloed heeft op veroudering. Vroegere werk van hen en anderen hebben het belang aangetoond van een enzym genaamd NAMPT bij de produktie van een vitale cellulaire brandstof genaamd NAD. Traditioneel wordt NAMPT belangrijk geacht voor het maken van deze brandstof in de cellen. Maar Imai en zijn team hebben gemerkt dat vetweefsel veel NAMPT produceert dat eindigt buiten de cellen en circuleert in de bloedbaan.

"Er is al heel wat controverse over de vraag of extracellulaire NAMPT enige functie heeft in het lichaam," zei Imai. "Sommige onderzoekers hebben gezegd dat het gewoon een gevolg is van lekkage uit dode cellen. Maar uit onze gegevens blijkt dat het een zeer actief enzym is dat in hoge mate aan regels is gebonden.”

Dergelijke verfijnde regelgeving suggereert dat uitgescheiden NAMPT ergens iets belangrijks in het lichaam doet. Om erachter te komen wat dat is, kweekten de onderzoekers muizen die de onmogelijkheid hadden om NAMPT in het vetweefsel te produceren.

"We waren niet verbaasd te zien dat de energieniveaus in het vetweefsel kelderden door het ontbreken van dit enzym," zei Imai. "Andere weefsels zoals de lever en de spieren werden niet beïnvloed. Maar er was een afgelegen locatie die getroffen werd, en dat was de hypothalamus."

De hypothalamus is een deel van de hersenen waarvan bekend is dat het een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de fysiologie van het lichaam, waaronder het regelen van lichaamstemperatuur, slaapcyclus, hartslag, bloeddruk, dorst en eetlust. Muizen met lage NAMPT in hun vetweefsel hadden een te laag brandstofpeil in de hypothalamus. Deze muizen toonden ook minder fysieke activiteit dan muizen zonder dit defect.

Hun bevindingen suggereren dat vetweefsel specifiek communiceert met de hypothalamus, waardoor beïnvloeding van de manier waarop de hersenen de fysiologische setpunten van het lichaam regelen. Inderdaad, vroegere werk uit groep Imai's onderlijnt de belangrijke rol voor de hypothalamus in de hele stofwisseling. Zij toonden aan dat het verhogen van een eiwit genaamd SIRT1 in de hypothalamus van muizen de levensduur ervan verhoogde, een calorie gereduceerd dieet nabootsend.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats