Beroerte door slechte luchtkwaliteit


Luchtvervuiling en smog hebben gevolgen voor de gezondheid van de blootgestelde bevolking, variërend van ademhalingsproblemen tot de dood.

Vooral fijnstof is uitgegroeid tot de focus van de afgelopen jaren, want het verhoogt de kans op overlijden aan respiratoire of cardiovasculaire ziekte. Daarnaast wordt het risico op een beroerte vergroot, zoals aangetoond door Barbara Hoffmann en haar medeauteurs in een recente studie in Deutsches Ärzteblatt International (Dtsch Arztebl Int 2015; 112: 195-201).

Bij een populatie van het Duitse Ruhrgebied onderzocht zij hoe vaak beroerte en hart- en vaatziekten zich voordeden, evenals aan hoeveel fijnstof en geluidsoverlast inwoners werden blootgesteld.

Meer dan 4400 inwoners van Bochum, Essen en Mülheim an der Ruhr namen deel aan de studie. De deelnemers werden geselecteerd over de periode 2000-2003, en waren tussen 45 en 74 jaar. Informatie met betrekking tot het voorkomen van een beroerte of hart- en vaatziekten en/of geassocieerde mortaliteit werd jaarlijks verzameld.

Bovendien evalueerden de auteurs de blootstelling aan fijn stof en lawaai volgens de woonplaats van de deelnemers. De resultaten geven aan dat een beroerte meer voorkomt bij verhoogde luchtverontreiniging. De resultaten voor coronaire ziekten zijn minder duidelijk, en de blootstelling aan geluidshinder toonde geen duidelijk effect.

De auteurs wijzen er echter op dat de gegevens een neiging vertonen naar een verhoogd risico op hart- en vaatziekten door blootstelling aan fijn stof.

http://www.aerzteblatt.de/pdf.asp?id=168832

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats