Zeer vetrijk eetpatroon verandert gedrag en geeft tekenen van hersenontsteking


Kan het eten van vet voedsel je gedrag en je brein veranderen ?

Van zeer vetrijke eetpatronen staat al heel lang bekend dat zij een risico vormen voor medische problemen, inclusief hartafwijkingen en beroertes, maar er is nu een toenemende bezorgdheid dat door zeer vet eten ook het risico wordt verhoogd op depressie en andere psychische stoornissen.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in de laatste uitgave van Biological Psychiatry, versterkt de mogelijkheid dat een vetrijk eetpatroon zorgt voor veranderingen in gezondheid en gedrag, voor een deel door verandering in het bacteriënmengsel in de darmen, bekend als darmmicrobioom.

Het menselijk microbioom bestaat uit triljoenen micro organismen, waarvan er veel leven in het darmkanaal. Deze microbiota zijn onmisbaar voor normaal lichamelijk functioneren. Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat veranderingen in het microbioom ten grondslag kunnen liggen aan de vatbaarheid voor ziektes van de 'gastheer', inclusief neuropsychiatrische beperkingen.

Dit leidde tot een test van wetenschappers van Louisiana State University of een obesitas-gerelateerd microbioom gedrag en kennisniveau verandert, zelfs als er geen sprake is van obesitas.

Non-obese muizen werden conventioneel gehuisvest met een normaal eetpatroon, maar kregen darmmicrobiota getransplanteerd van donormuizen die of met vetrijk, of met controle voedsel gevoerd werden. De getransplanteerde muizen werden vervolgens beoordeeld op veranderingen in gedrag en kennis.

De diertjes die de microbiota toegediend kregen van een vetrijk eetpatroon vertoonden veelvoudige gedragsafwijkingen, inclusief meer angst, een aangetast geheugen en repetitief gedrag. Verder veel schadelijke effecten in het lichaam, zoals een verhoogde darmdoorlaatbaarheid en infectieverschijnselen. Tekenen van infectie in de hersenen werden ook bewezen en kunnen bijgedragen hebben tot de gedragsveranderingen.

"Dit document suggereert dat een vetrijk eetpatroon de gezondheid van het brein ondermijnt, deels door verstoring van de symbiotische relatie tussen mens en micro organismen die zich in ons maagdarmkanaal bevinden," merkt Dr. John Krystal op, redacteur van Biological Psychiatry.

Inderdaad vormen deze bevindingen het bewijs dat wijzigingen in het darmmicrobioom door ons eetpatroon al genoeg zijn om de hersenfunctie te veranderen, zelfs als er geen sprake is van obesitas. Dit is een vast gegeven door eerder onderzoek, waardoor een verband is vastgesteld tussen ontelbare psychiatrische gesteldheden en symptomen van het maagdarmkanaal, maar helaas is er nog geen totale duidelijkheid over welke darmmicrobiota ons gedrag beïnvloeden.

Verder onderzoek is nodig, maar deze uitkomsten suggereren dat het darmmicrobioom uiteindelijk de potentie heeft om als therapeutisch doel te dienen bij neuropschyatrische afwijkingen.

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats