Studie wijst aan dat abnormaliteiten in de hersenen gekoppeld zijn aan psychiatrische stoornissen


UNIVERSITEIT VAN BRISTOL

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mechanismen die leiden tot storingen van de communicatie kanalen in de hersenen, gekoppeld zijn aan symptomen in psychiatrische stoornissen inclusief schizofrenie.

De studie van de Universiteit van Bristol gepubliceerd op 17 Augustus in de Proceedings of National Academy of Sciences, kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van symptomen als gevolg van hersenafwijkingen.

Vele van onze dagelijkse cognitieve functies zoals leren en herinneren, vinden plaats op basis van een normale communicatie tussen 2 gebieden in de hersenen – de hippocampus en de prefrontale cortex. Uit eerdere studies bleek dat een niet juiste werking van de communicatie kanalen in deze twee hersengebieden, bijdragen aan symptomen in psychiatrische stoornissen. Het mechanisme dat hieraan ten grondslag lag was tot nu toe, onbekend.

In deze studie, geleid door Professor Zafar Bashir - Bristol's School van Fysiologie en Farmacologie, hebben de onderzoekers de neurotransmitters glutamate and dopamine bestudeerd, die er samen voor zorgen dat er een normale overdracht is tussen deze hersengebieden door het uitwisselen van chemische informatie. In geval van schizofrenie, is deze uitwisseling verstoord.

Het onderzoeksteam vond dat subtiele veranderingen in de wisselwerking van deze transmitters, de informatiestroom van de hippocampus naar de prefrontale cortex volledig wijzigde.

Over-activering van de D2 klasse van dopamine receptoren leidde tot suppressie van de NMDA receptoren functie, die geactiveerd wordt door de neurotransmitter glutamate, bij de synaptische verbinding tussen de hippocampus en de prefrontale cortex. Dit op zijn beurt, leidt weer tot een duidelijke verstoring in de communicatie tussen deze hersengebieden.

Dr Paul Banks, een van de onderzoekers, stelt: "Onze bevindingen laten een mechanisme zien waarbij een dopamine neurotransmissie een NMDA receptor functie kan beïnvloeden bij een verbinding in de hersenen die nodig is voor complexe mentale taken en verstoord zijn bij schizofrene patienten. Het is een tijd bekend dat de dopamine en de NMDA receptor functies bij schizofrene patienten veranderen – onze data spiegelen de richting van deze veranderingen en kunnen daarom inzicht geven hoe deze veranderingen mechanistisch ontstaan."

Vertaling: Sonja Coors


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats