‘Geheugengebied' van de hersenen ook betrokken bij het oplossen van conflicten


Hippocampus is betrokken bij snelle en succesvolle beslissingen.

RUHR-UNIVERSITY BOCHUM

De hippocampus in de temporale kwab van de hersenen is verantwoordelijk voor meer dan alleen maar het lange termijn geheugen. Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat die ook betrokken is bij een snelle en succesvolle conflictoplossing. Het team onder leiding van Prof. Dr. Nikolai Axmacher van de Ruhr-Universität Bochum (RUB), samen met collega's van de Universitaire Ziekenhuizen van Bonn, Aken en Birmingham, meldden deze ontdekking in het tijdschrift 'Current Biology'.

Besluitsconflicten komen vaak voor in het dagelijks leven.

In hun dagelijks leven worden mensen voortdurend geconfronteerd met de beslissing van conflicten, vooral als ze een aktie willen onderdrukken die zin zou hebben onder normale omstandigheden. Bijvoorbeeld: als de lichten op groen gaan zou een voetganger normaal oversteken. Indien echter een auto nog snel aankomt zal de voetganger wachten om over te steken. In hun experiment kozen de onderzoekers voor een minder bedreigende situatie.

Deelnemers hoorden de woorden "hoog" of "laag" in een lage of hoge toonhoogte uitgesproken en ze moesten inschatten - ongeacht de betekenis van het woord - op welke toonhoogte gesproken werd. Als de toonhoogte niet overeenkomt met de betekenis van het woord is een conflict gegenereerd: de deelnemers antwoorden dan langzamer en maken meer fouten.

Resultaten bevestigd door twee meetmethoden.

Het team toonde met twee verschillende meetmethoden aan dat de hippocampus actief is in dergelijke tegenstrijdige situaties; dit is van toepassing wanneer een persoon een conflict snel en succesvol oplost. Nikolai Axmacher van het Institute of Cognitive Neuroscience en zijn collega's analyseerden de hersenactiviteit bij gezonde deelnemers met functionele magnetische resonantie beeldvorming. Zij bereikten dezelfde resultaten bij patiënten met epilepsie die EEG-elektroden in de hippocampus waren ingeplant met operatieplanning als doel; zo kunnen de onderzoekers de hersenactiviteit in dat gebied direct meten.

Het geheugensysteem kan lessen trekken uit opgeloste conflicten.

Omdat de hippocampus essentieel is voor het geheugen speculeren de onderzoekers over zijn rol bij het oplossen van conflicten: "Onze gegevens tonen op de eerste plaats een volledig nieuwe functie aan van de hippocampus - verwerking van de activiteitsconflicten", zegt Carina Oehrn van het ministerie van Epileptology aan het Universitaire Ziekenhuis van Bonn.

"Echter, om de vragen te beantwoorden hoe die functie samenwerkt met de geheugenprocessen zullen we aanvullende testen moeten uitvoeren." "Misschien wordt het geheugensysteem bijzonder actief als een conflict succesvol is opgelost," speculeert Nikolai Axmacher. "Permanent onopgeloste conflicten kunnen niet worden gebruikt voor het leren van nuttige lessen voor de toekomst. Volgens ons model, werkt het brein als een filter. Het reageert sterk op opgeloste conflicten maar niet op onopgeloste conflicten of standaard situaties; we moeten echter deze hypothese door aanvullende studies verder onderzoeken. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats