Algemene medicatie kan herstel hersenletsel vertragen


UNIVERSITY OF EAST ANGLIA

Medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van algemene klachten kunnen het herstel van patiënten met hersenletsel vertragen, volgens onderzoek door wetenschappers van de universiteit van East Anglia (UEA), in samenwerking met andere Engelse universiteiten, waaronder Aston en NHS, vandaag gepubliceerd in Brain Injury.

Voorgeschreven aan zeker 50% oudere mensen, worden medicijnen met anticholinergische eigenschappen gebruikt voor de behandeling van een reeks algemene aandoeningen, waaronder blaasontsteking, depressie en slapeloosheid.

Anticholinergica staan bekend om bijwerkingen zoals tijdelijke cognitieve stoornissen, duizelingen en verwardheid. Maar de uitwerking op mensen met reeds bestaand hersen- en ruggenmergletsel is tot nu toe nog niet onderzocht.

Medicijnen met anticholinergische eigenschappen worden vaak gebruikt op neuro-rehabilitatie afdelingen om symptomen te bestrijden van incontinentie tot pijn.

Uit onderzoek bij 52 patiënten met niet-erfelijk hersen- of ruggenmergletsel op een neuro-rehabilitatie afdeling kwam naar voren dat de gemiddelde verblijfsduur langer was bij patiënten met een hoger niveau anticholinergische medicijnen in hun systeem, bekend als de anticholinergica last (anticholinergic drug burden, of ACB).

Resultaten laten zien dat verandering in ACB direct in onderling verband stond met de verblijfsduur in het ziekenhuis. Een hogere ACB score op ontslag, vergeleken met opname, werd in verband gebracht met een langer verblijf in het ziekenhuis, en een lager ACB op een gemiddeld korter verblijf. Het team waarschuwde echter dat de observatiestudie de relatie tussen oorzaak en gevolg niet liet blijken.

Dr Chris Fox, hoogleraar klinische psychiatrie van de Norwich Medical School van UEA en hoofdauteur van het artikel, zegt: “De uitkomsten suggereren dat er statistisch een sterke relatie zou kunnen zijn tussen ACB score en verblijfsduur op een neuro-rehabilitatie afdeling als gevolg van traumatisch hersen- of ruggenmergletsel.”

Hij voegt toe: “Dit proefonderzoek geeft de noodzaak aan voor breder onderzoek om de resultaten te bevestigen en de noodzaak voor verder onderzoek naar wat het lange termijn effect is wat deze algemene medicijnen hebben op het herstel van deze patiënten.”

“Hoewel medicatie met ACB vaak nodig is om algemene complicaties bij hersen- of ruggenmergletsel te behandelen, zouden cognitieve stoornissen als gevolg van de medicatie een averechts effect hebben op het rehabilitatievermogen van de patiënt, waardoor de verblijfsduur in het ziekenhuis mogelijk verlengd wordt.”

De verblijfsduur van de patiënt wordt gebruikt als prestatie-indicator voor ziekenhuizen, met financiële premies voor afdelingen die patiënten ontslaan zodra dit verantwoord is.

Dr. Ian Maidment, senior docent klinische farmacie van Aston University zegt: “Dit onderzoek bevestigt het bewijs dat anticholinergica vermeden zou moeten worden bij een brede bevolkingsgroep, indien mogelijk. Regelmatige medicijncontrole door verpleging, dokter of farmaceut kan een manier zijn om zeker te stellen dat medicijnen met anticholinergische werking op de juiste manier gebruikt worden.”

Prof. Fox zegt: “Het vaststellen van de factoren die een mogelijk averechtse werking hebben op de verblijfsduur van een patiënt, kan een belangrijk gevolg hebben, zowel financieel als gezondheidskwalitatief. Dus de uitkomsten van deze studie kunnen direct gebruikt worden voor de richtlijnen van de huidige gezondheidszorg als ze de verblijfsduur van patiënten op rehabilitatie afdelingen kunnen verminderen, en daarmee een bredere zorgefficiëntie.

'Does anticholinergics drug burden relate to global neuro-disability outcome measures and length of hospital stay?' is gepubliceerd in de uitgave van Brain Injury op maandag 10 augustus 2015.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats