Maken virussen ons slimmer ?


Uit een nieuwe studie aan de Lund Universiteit in Zweden blijkt dat erfelijke virussen die miljoenen jaren oud zijn een belangrijke rol spelen bij de opbouw van complexe netwerken die het menselijk brein karakteriseren. Onderzoekers zijn zich er al lang van bewust dat endogene retrovirussen ongeveer vijf procent uitmaken van ons DNA. Gedurende vele jaren, werden ze beschouwd als 'junk-DNA' en zinloos, een neveneffect van onze evolutionaire reis.

In de huidige studie hebben Johan Jakobsson en zijn collega's aangetoond dat retrovirussen een centrale rol spelen in de basisfuncties van de hersenen, meer bepaald in de regulatie van de genen. De resultaten geven aan dat in de loop van de evolutie de virussen een steeds steviger greep kregen op het sturen van onze cellulaire machiner. De reden dat de virussen specifiek worden geactiveerd in de hersenen is waarschijnlijk dat tumoren zich niet kunnen vormen in de zenuwcellen, in tegenstelling tot andere weefsels.

"We hebben kunnen vaststellen dat deze virussen specifiek worden geactiveerd in de hersencellen en een belangrijke regulerende rol hebben. Wij geloven dat de rol van retrovirussen kunnen bijdragen tot de verklaring waarom hersencellen zo dynamisch en veelzijdig zijn in hun functie. Het kan ook zijn dat min of meer complexe functies van de verschillende soorten virussen ons kan helpen om te begrijpen waarom we zo verschillend zijn ", zegt Johan Jakobsson, hoofd van het onderzoeksteam voor moleculaire neurogenetica aan de Lund University.

Uit het artikel, gebaseerd op studies van neurale stamcellen, blijkt dat deze cellen een specifiek moleculair mechanisme gebruiken om de activatie processen van de retrovirussen te regelen. De bevindingen geven ons een complex inzicht in de innerlijke werking van de meest basale functies van de zenuwcellen. Terzelfdertijd bieden de resultaten mogelijkheden voor nieuw onderzoek betreffende hersenziekten gekoppeld aan genetische factoren.

"Ik geloof dat dit kan leiden tot nieuwe, spannende studies over de ziekten van de hersenen. Als wij op dit moment kijken naar de genetische factoren gekoppeld aan verschillende ziekten, kijken we meestal naar de genen die we kennen, die samen slechts twee procent van het genoom uitmaken. Nu hebben we de mogelijkheid om een veel groter deel van het genetisch materiaal te onderzoeken dat eerder werd aangenomen als onbelangrijk. Het beeld van de hersenen wordt complexer, maar de plaats om te zoeken naar fouten in verband met ziekten met een genetisch component zoals neurodegeneratieve
ziekten, psychiatrische ziekte en hersentumoren, vergroot ".

Bron: www.lunduniversity.lu.se

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats