Jonge volwassenen die in vervuilde steden leven, vertonen vroegtijdige tekenen van cardiovasculaire risico’s


Jonge volwassenen die in een vervuilde stad leven, vertonen vroegtijdige tekenen van cardiovasculaire risico’s, volgens onderzoek dat gepresenteerd is door Dr. Krzysztof Bryniarski van de Jagiellonian University in Krakow, Polen, op het ESC Congress. Wonen in een vervuilde stad werd in verband gebracht met hogere niveaus ontstekingsmerkers in anderszins gezonde adolescenten en jonge volwassenen, hetgeen duidt op een verhoogd risico van een hartaanval in de toekomst.

Dr. Bryniarski zei: “Dit onderzoek werd geleid door een groep medische studenten van de Jagiellonian University in Krakow onder supervisie van Prof. T. Guzik en Prof. Wysokinski, die wilden weten wat luchtvervuiling op de lange duur voor invloed heeft op het cardiovasculaire welzijn van jonge volwassenen. Krakow is een van de meest vervuilde steden van Europa. We besloten bepaalde merkers van cardiovasulaire risico’s in onze stad te vergelijken met die in Lublin, welke stad vergelijkbare demografische kenmerken heeft maar veel minder filevorming en twee keer zo weinig luchtvervuiling.

De huidige studie stelde vast dat er een verband is tussen blootstelling aan langdurige luchtvervuiling en bloeddruk en ontstekingsmerkers in Krakow en lublin, twee grote Poolse steden met meer dan 300.000 inwoners. Er werden 826 willekeurig geselecteerde gezonde jonge volwassenen tussen de 16 en 22 jaar (gemiddeld 18 jaar) onderzocht, van wie er 444 in Krakow woonden en 382 in Lublin. De deelnemers hadden allen een vergelijkbare sociale en intellectuele achtergrond, en hadden sinds hun geboorte in hun stad gewoond.

De onderzoekers maten bloeddruk, hartslag en bloedspiegels van ontstekingsmerkers met inbegrip van C-reactief eiwit, hoge gevoeligheid, homocysteine en fibrinogeen, die duiden op een hart- en vaatziekte. Zij stelden ook talrijke potentiële verstorende factoren vast zoals de body mass index (BMI), lifestyle, etniciteit en genetische factoren.

Gegevens over luchtvervuiling werden verschaft door meetstations. Het luchtvervuilingsniveau in Krakow lag tijdens een periode van 10 jaar bijna twee keer zo hoog als in Lublin. Het gemiddelde PM2.5 niveau was 41.7 µg/m3 in Krakow and 22.4 µg/m3 in Lublin terwijl het PM10 56.9 µg/m3 in Krakow was en 29.4 µg/m3 in Lublin.

De onderzoekers vonden aanmerkelijk hogere niveaus CRP, hsCRP, homocysteine en fibrogeen bij inwoners van Krakow dan bij inwoners van Lublin. Het hoogste niveau van deze ontstekingsmerkers werd aangetroffen bij deelnemers met een overgewicht (BMI 25-37 kg/ m2) woonachtig in Krakow.

“Onze studie laat zien dat jonge volwassenen die in een vervuilde stad wonen een hoger niveau onstekingsmerkers hebben dan degenen die in een stad met minder luchtvervuiling wonen”, sprak Dr. Bryniarski. “Dit kan erop duiden dat deze jonge volwassenen in de toekomst meer risico hebben op een hartaanval, aangezien het ontstekingsproces al begonnen is.”

Er waren geen belangrijke verschillen tussen de bloeddruk van de betreffende groepen van de twee steden, noch was er verschil in roken, lichamelijke activiteit, BMI, leeftijd of andere verstorende factoren.
Dr. Bryniarski concludeerde: “We hebben aangetoond dat leven in een zeer vervuilde stad invloed kan hebben op cardiovasculaire risicomerkers, zelfs op jonge leeftijd. Dit kan bewerkstelligd worden door een chronisch laag ontstekingsniveau. Dit is de eerste studie die verband legt tussen wonen in een sterk vervuilde stad en cardiovasculaire risico’s bij jonge volwassenen, bij wie een cardiovasculair risico nog niet in beschouwing wordt genomen en die nog niet met de gezondheidszorg in aanraking zijn geweest.”

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats