Knie en heup vervangingen kunnen slecht zijn voor het hart


Verhoogd risico op hartaanval onmiddellijk na artroplastische chirurgie
In tegenstelling tot recente berichten, vonden Boston onderzoekers dat artrose patiënten - die een totale knie of heup vervangingsoperatie hadden ondergaan, bekend als artroplastiek - een verhoogd risico op hartaanval (myocardiaal infarct) hadden in de directe postoperatieve periode.

Echter, uit bevindingen gepubliceerd in Artritis & Reumatologie, een dagboek van de Amerikaanse Universiteit van Reumatologie (ACR), blijkt echter dat op lange termijn het risico van een hartaanval niet blijft bestaan, terwijl het risico voor veneuze trombose - bloedstolsel in aderen en longen - nog jaren na de ingreep bleef bestaan.

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis, die volgens de ACR 27 miljoen Amerikanen treft boven de leeftijd van 25. Wanneer zowel kraakbeen als bot verslechtert, is een knie of heup vervangende chirurgie wellicht de enige optie voor het verlichten van pijn en stijfheid, en om de mobiliteit te herstellen. Eerdere studies schatten dat jaarlijks en wereldwijd 1,8 miljoen artroplastische operaties worden uitgevoerd, en dat aantal kan toenemen als de bevolking vergrijst.

"Hoewel bewijs aantoont dat chirurgische gewrichtsvervangingen de pijn, functie, en kwaliteit van leven voor de artrose patiënt verbetert, wordt de impact daarvan op de cardiovasculaire gezondheid nog niet bevestigd," verklaart de studiehoofdauteur Yuqing Zhang, D.Sc., Professor van geneeskunde en epidemiologie aan de Boston University School of Medicine in Boston, Massachusetts.

"Onze studie onderzoekt, of gewrichtsvervangende chirurgie het risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij artrose patiënten vermindert."
De huidige cohort studie omvatte 13.849 patiënten die een totale chirurgische knievervanging ondergingen en 13.849 vergelijkbare gevallen die geen chirurgie hadden ondergaan. Alle patiënten waren 50 jaar of ouder en gediagnosticeerd met knie of heup artrose tussen januari 2000 en December 2012.

Bevindingen wijzen erop dat 306 patiënten in de groep “artroplastiek” en 286 in de niet-chirurgische groep een myocardiaal infarct ontwikkelden tijdens de follow-up periode.

Risico van hartaanval was tijdens de eerste postoperatieve maand bij degenen die knievervangende chirurgie ondergingen, significant hoger vergeleken met die in de niet-chirurgische groep, en daalde na verloop van tijd geleidelijk aan.

Veneuze trombose bleek voor degenen met een totale knie- of heup artroplastiek een significant risico gedurende de eerste maand als ook na verloop van tijd.

"Onze bevindingen leveren het eerste algemene bevolking gebaseerde bewijs op, dat artrose patiënten die een totale knie- of heupprothese kregen een verhoogd risico op een hartaanval hebben in de onmiddellijke postoperatieve periode," besluit Dr. Zhang.

"Het lange termijn risico van hartaanval was gering, maar het risico van bloedstolsels in de longen bleef jarenlang na de operatie (ter vervanging van een door artrose beschadigde heup of knie)".

Vertaling : Marica Tuinte



- Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel -


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats