Onderzoek Catharina Ziekenhuis: verfijnde dottermethode werpt ook op langere termijn vruchten af


Hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Hart- en vaatcentrum, dat zondag in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Prof. dr. Nico Pijls van het Catharina Ziekenhuis heeft gisteren de resultaten gedeeld met collega’s op het Europese Cardiologie Congres in Londen.

Het gaat om 5-jaars resultaten van de zogenoemde FAME-studie. In die studie uit 2009 werden 1.000 patiënten met meerdere afwijkingen in de kransslagaders gevolgd. Een deel werd gedotterd via de traditionele manier waarbij op basis van de zichtbare ernst van de vernauwingen op de röntgenbeelden stents werden ingebracht.

Bij de andere patiënten werd met een speciale sensor de bloeddruk vóór en achter een vernauwing gemeten, de zogenoemde Fractionele Flow Reserve-meting (kortweg FFR-meting). Aan de hand van die meetresultaten werden alleen stents geplaatst in vernauwingen die een afwijkende FFR-bepaling hadden.

Die verfijnde meetmethode, ontwikkeld en geperfectioneerd in het Catharina Ziekenhuis, scheelt wereldwijd 15.000 doden per jaar; in Nederland gaat het om 200 doden per jaar.

 


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats