Lichaamstemperatuur kan hartstilstand veroorzaken


SIMON FRASER UNIVERSITY

Wetenschappers, waaronder SFU professor Peter Ruben, hebben ontdekt dat overlijden door hartstilstand, veroorzaakt door hartritmestoornis, op gang gebracht kan worden door veranderingen in de lichaamstemperatuur. De studie is gepubliceerd in het Journal of Physiology.

De voetballer die dood neervalt tijdens de wedstrijd, of een kind dat tijdens de slaap overlijdt, is vaak het slachtoffer van hartritmestoornis. Plotselinge hartstilstand heeft verschillende oorzaken, waaronder erfelijke mutaties in onze door DNA beïnvloede structuur en functie van proteïnen in het hart. Professor Peter Ruben van de Simon Fraser universiteit ontdekte, tijdens het onderzoek van proteïnen die de basis vormen van elektrische signalen in het hart, en deze proteïnen in omstandigheden bracht vergelijkbaar met stress of training, dat, in sommige gevallen, de temperatuur veranderingen kan veroorzaken die een hartritmestoornis op gang kunnen brengen.

Volgens Ruben, hoogleraar van het Department of Biomedical Physiology and Kinesiology (BPK), pompt het hart het bloed efficient door ons lichaam, als de hartspiercellen ritmisch samentrekken op een goed gecoördineerde manier. Als de ritmische pompactie onderbroken wordt door een hartritmestoornis, kan ons hart het bloed niet langer distribueren.

In extreme gevallen leidt dit tot hartstilstand. Hij voegt toe: "Het elektrische signaal achter de spiersamentrekking wordt geproduceerd door piepkleine proteïnemoleculen in het membraan van onze hartcellen. Temperatuurschommelingen veranderen het gedrag van alle proteïnen, maar sommige DNA mutaties kunnen proteïnen extra gevoelig maken voor temperatuursveranderingen."

Het team van Ruben vond een proteïne die veel gevoeliger is voor temperatuur dan normaal. Als bijv. tijdens een training de lichaamstemperatuur stijgt, of daalt tijdens de slaap, functioneert deze aangedane proteïne niet meer normaal. De verstoorde proteïnefunctie zorgt ervoor dat het elektrische signaal in ons hart onregelmatig wordt, een hartritmestoornis op gang brengt, en daarmee een potentiële hartstilstand.

De DNA mutatie die de meer temperatuurgevoelige proteïne creëert, is zeer zeldzaam, maar het kan zorgen voor een dodelijk resultaat in combinatie met andere veroorzakers van hartritmestoornis, zoals veranderingen in het zuurgehalte van ons bloed, normaalgesproken een bijprodukt bij training en slaap, vooral slaap apneu.

"Jarenlang hebben we de aanvoer van natrium bestudeerd, de proteïnen in ons hart die electrische signalen produceren. In een eerder door ons uitgevoerd onderzoek ontdekten we dat temperatuursveranderingen krampaanvallen op gang kunnen brengen. We stelden ons voor dat hartritmestoornis vergelijkbaar is met krampaanvallen en vroegen ons af of ze dezelfde oorzaak zouden kunnen hebben."

Ruben stelt dat men, met deze nieuwe inzichten, de familiegeschiedenis kan onderzoeken en, als harstilstand in de familie voorkomt, of onverklaarbaar flauwvallen, medische hulp kan zoeken. Door een combinatie van electrocardiogrammen, genetische screening en een gereguleerde levensstijl, zouden sommige tragische sterfgevallen door hartstilstand voorkomen kunnen worden.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats