Een dankbaar hart is een gezonder hart


Dankbare vooruitzichten zouden kunnen leiden tot betere resultaten bij patiënten met hartfalen, zegt studie.

WASHINGTON - Het herkennen en dankbaar te zijn voor de positieve aspecten van het leven kan leiden tot een betere mentale en uiteindelijk fysieke gezondheid bij patiënten met asymptomatisch hartfalen, volgens onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association.

"Wij bevonden dat meer dankbaarheid van deze patiënten werd geassocieerd met een betere stemming, beter slapen, minder vermoeidheid en lagere niveaus van inflammatoire biomarkers gerelateerd aan gezondheid van het hart," zei leiden auteur Paul J. Mills, PhD, hoogleraar huisartsgeneeskunde en volksgezondheid op de University of California, San Diego. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Spiritualiteit in de klinische praktijk.

Dankbaarheid is onderdeel van een bredere kijk op het leven dat houdt in dat men de positieve aspecten van het leven ervan gaat opmerken en waarderen. Het kan worden toegeschreven aan een externe bron (bijvoorbeeld een huisdier), een andere persoon of een niet-humane persoonlijkheid (bijvoorbeeld, God). Het is ook algemeen een aspect van spiritualiteit, zei Mills. Omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich meer spiritueel achtten, een groter algeheel welzijn, met inbegrip van fysieke gezondheid hadden, Mills en zijn collega's onderzochten de rol van zowel spiritualiteit als dankbaarheid over de mogelijke gezondheidsrisico markers bij patiënten.

De studie met 186 mannen en vrouwen die gediagnosticeerd waren met asymptomatisch (fase B) hartfalen gedurende ten minste drie maanden. Fase B bestaat uit patiënten die een structurele hartziekte hebben ontwikkeld (bijvoorbeeld een hartaanval hebben gehad dat het hart beschadigde) maar de symptomen van hartfalen (bijvoorbeeld kortademigheid of vermoeidheid) niet tonen. Deze stap is een belangrijk therapeutisch venster voor het tegengaan van ziekteprogressie en de levenskwaliteit aangezien fase B patiënten een hoog risico op progressie naar de symptomatische (fase C) hartfalen hebben, waarbij het risico van overlijden vijfmaal hoger is volgens Mills.

Met behulp van standaard psychologische tests, verkregen de onderzoekers scores voor dankbaarheid en geestelijk welzijn. Zij vergeleken die scores met scores van patiënten met de ernst van de symptomen van depressiviteit, kwaliteit van slaap, vermoeidheid, zelfwerkzaamheid (geloof in iemands eigen vermogen om te gaan met een situatie) en inflammatoire markers. Ze bevonden dat hogere dankbaarheid scores werden geassocieerd met een betere stemming, hogere kwaliteit van slaap, meer zelfwerkzaamheid en minder ontstekingen. Ontsteking kan vaak hartfalen verergeren.

Wat verraste de onderzoekers over de bevindingen echter, was dat dankbaarheid in zijn geheel of gedeeltelijk voor rekening van de gunstige effecten van geestelijk welzijn.

"Wij bevonden dat geestelijk welzijn werd geassocieerd met een betere stemming en slaap, maar het was het dankbaarheidsaspect van spiritualiteit die telden voor deze effecten, niet per se spiritualiteit", zei Mills.

Om verder hun bevindingen te testen, vroegen de onderzoekers een aantal van de patiënten drie dingen waarvoor ze meestentijds dankbaar waren, gedurende acht weken te noteren. Beide groepen bleven regelmatig klinische zorg ontvangen gedurende die tijd.

"Wij bevonden dat de patiënten die dankbaarheidsdagboeken hadden bijgehouden tijdens de acht weken afnames toonden in circulerende niveaus van een aantal belangrijke inflammatoire biomarkers, evenals een toename van de hartslagvariabele terwijl ze schreven. Verbeterde hartslagvariabelen wordt beschouwd als een maatregel van een verminderd cardiaal risico , "zei Mills.

"Het lijkt erop dat een dankbaar hart inderdaad een gezonder hart is, en dat het opschrijven van dankbaarheid een gemakkelijke manier is om cardiale gezondheid te ondersteunen."

Vertaling Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats