Deze aardappel is gezond, zonder bestrijdingsmiddel


Geachte Redactie Trouw,

Een reactie op: Deze aardappel is gezond, zonder bestrijdingsmiddel. Door Mariska van Sprundel (De Verdieping van zaterdag 12 september 2015).

Oude bekende

Deze gentech aardappel kennen wij, De Gentechvrije Burgers, maar al te goed. Wij zijn tot de Raad van State gegaan om de proeven te laten verbieden. De proeven zijn gefinancierd door aardgasbaten aan te spreken. Ze worden ook in Lelystad gehouden, waar een aantal van ons een volkstuin heeft.

Maar de Raad van State oordeelde, dat we niet belanghebbend waren, nadat we eerst twee zittingen in Den Haag hadden bijgewoond. Het bleek belangrijker (bij een hoorzitting over een gentech proefvaccin bij zeer jonge veulens in Sint Anthonis van het ministerie van IenM was dit ook het geval) of een bepaalde stichting wel of niet ontvankelijk was, dan het gevaar dat het introduceren van een gentech organisme in het milieu, dat nooit meer teruggehaald kan worden.

Stichting VoMiGEN uit Rotterdam, had ons gemachtigd om een bodemprocedure te beginnen.

De Stichting uit Rotterdam, die al eerder een zaak betreffende gentech aardappelen bij de Raad van State gewonnen had (maar dat was vóórdat de Actio Popularis was afgeschaft), bleek te weinig bijeenkomsten te hebben gehouden volgens het oordeel van de Raad van State! Alle andere inspanningen die de stichting zich al jaren had getroost werden in een keer aan de kant geschoven. En was dus niet belanghebbend. Nergens in de wet staat precies omschreven wat of wie een belanghebbende eigenlijk is.

Productie-aardappel

De GM aardappelen zijn misschien aanvankelijk bestemd voor de industrie om er bv lijm van te maken. Maar op den duur belanden ze toch op ons bord dan wel via het vlees, van dieren die gentech aardappelen hebben gegeten of als gentech aardappel zelf. En dan niet belanghebbend? Die phytophthora kwam bovendien niet vanzelf in de proefaardappelen terecht maar is kunstmatig ge-infecteerd. Blijft de besmetting dan beperkt tot het proefveld? Dat mogen wij hopen!

Dat de heer Lotz telkens weer het oudbakken voorbeeld aanhaalt van de gouden rijst, terwijl die nog steeds geen succes is (je hebt er een kilo per dag van nodig en de mensen zijn zo verzwakt dat ze de Vitamine A niet eens kunnen opnemen) en dat men beter wortelen of pompoenen aan kan planten of de pel van de rijst kan eten voor de belangrijke vitamine A, zegt hij er niet bij.

Cisgenese

De methode die hij uitlegt bij deze gentech aardappel wordt cisgenese genoemd en is ook een vorm van genetische manipulatie. Het is dan ook terecht dat de overheid deze geknutselde aardappelen aangewezen heeft om te labelen, zodat wij ze niet hoeven te eten. Een overwinning voor de consument die een keus wil houden. Hopelijk worden die gentech aardappelen beter gelabeld dan de verplichte labeling van voedingsmiddelen die gentech bevatten en uit de USA komen. Na herhaaldelijk aandringen hebben de Gentechvrije Burgers het na vele maanden eindelijk voor elkaar gekregen dat grote supermarkten als Jumbo en AH of hun gentechproducten bestemd voor de Amerikaanse markt van het schap of van hun site halen, of ze eindelijk zo labelen zoals in de wet nieuwe voedingsmiddelen is voorgeschreven. En de vermelding op het label dat ze gentech kunnen bevatten, die men na onze eerste klachten over Jumbo bij de NVWA op het label zette, zal dus gelukkig weer verdwijnen.

Emoties?

Er zijn voldoende voorbeelden te noemen van (biologische) aardappelen die resistent zijn tegen deze aardappelziekte. Emoties spelen een rol? We dachten het niet. Lees daarvoor maar het boek van Dr. Steven Druker: Altered Genes, Twisted Truth-How GMOs Took Over the Food Supply. Daarin blijkt dat de eerste veranderde tomaat zeer kritisch werd ontvangen door wetenschappers van de FDA. (Zie documenten onderaan als bewijs). Zij wilden de gentech tomaat zelfs verbieden. Maar het werd hen verboden er maar iets negatiefs over te zeggen. Alle volgende gentech gewassen werden vervolgens gewoon toegelaten.

Een ander goed boek is dat van Jeffrey Smith Genetic Roulette dat vol staat met voorbeelden van ziekten die dieren kregen na het eten van gentechvoer. En dat mensen in de USA zienderogen opknappen als zij geen gentechvoedsel meer eten.

Vriendelijke groet,

Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burgers, onafhankelijk Europees Consumentenplatform. (The European GMO-free Citizens).
Lelystad

www.gentechvrij.nl

Bijlagen

Uitspraak Stichting VoMiGEN uit Rotterdam tegen proefvelden van AVEBE, beroep gegrond. http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/rob2004ZaakRaadvState2003005311M1.pdf

Ons bezwaar tegen de cisgenese aardappel van DLO. http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/aarddlobezwaareneersteaanvullinginternet.pdf Alle correspondentie met de Raad van State: http://www.gentechvrij.nl/aarddlorvs.html

Veulens: http://www.gentechvrij.nl/veulen.html 2011 en 2012

En http://www.gentechvrij.nl/veulenprik.html 2014

Dossiers:

GMO Jumbo (Nieuw) http://www.gentechvrij.nl/DossierJumbo_2.html
GMO Albert Heijn http://www.gentechvrij.nl/DossierAH_1.html
GMO C1000 (Jumbo) http://www.gentechvrij.nl/DossierC1000_1.html
TTIP-GGO http://www.gentechvrij.nl/TTIPGGO_1.HTML

Biologische aardappelen die resistent zijn tegen phytophthora:

http://www.pieperpad.nl/nieuws/vier-biologische-aardappelrassen-phytophthora-resistent

Genetic Roulette http://www.imdb.com/title/tt2546394/plotsummary?ref_=tt_ov_pl

When the US government ignored repeated warnings by its own scientists and allowed untested genetically modified (GM) crops into our environment and food supply, it was a gamble of unprecedented proportions. The health of all living things and all future generations were put at risk by an infant technology. After two decades, physicians and scientists have uncovered a grave trend. The same serious health problems found in lab animals, livestock, and pets eating GM foods are now on the rise in the US population. And when people and animals stop eating genetically modified organisms (GMOs), their health improves. This seminal documentary provides compelling evidence to help explain the deteriorating health of Americans, especially children, and offers a recipe for protecting ourselves and our future.

- Written by Anonymous

https://www.youtube.com/watch?v=Vv96D_ZURzs

Belangrijk interview van Dr. Mercola en Steven Druker vanwege zijn nieuwe boek: http://alteredgenestwistedtruth.com/

Altered Genes, Twisted Truth-How GMOs Took Over the Food Supply.
March 08, 2015 zie de video’s via http://www.gentechvrij.nl/nieuwsarchief2015.html

Links naar de belangrijkste documenten van de FDA, die de gevaren van gentech voedsel onthullen en hoe de FDA de documenten in hun voordeel veranderden, zodat zij het gentech voedsel toch toe konden laten.

KEY FDA DOCUMENTS REVEALING HAZARDS OF GENETICALLY ENGINEERED FOODS-AND FLAWS WITH HOW THE AGENCY MADE ITS POLICY

http://3dd.816.myftpupload.com/24-fda-documents/

Alle bezwaren: http://www.gentechvrij.nl/bezwaren.html



- Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel -


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats