Uit studie blijkt dat tandheelkunde zonder boren tandbederf stopt


Universiteit van Sydney

Een onderzoek aan de ‘University of Sydney’ vindt dat tandbederf (cariës) kan worden gestopt en zelfs omgekeerd zonder het traditioneel boren dat decennia lang de tandverzorging domineert.

De resultaten van de zeven jaar durende studie gepubliceerd in de ‘Community Dentistry and Oral Epidemiology, vond dat de noodzaak van vullingen was verminderd met 30 tot 50 procent dank zij preventieve mondzorg.

"Het is niet nodig voor patiënten om vullingen te krijgen omdat ze in veel gevallen van tandbederf niets bijbrengen,” zei hoofdauteur van de studie, Associate Professor Wendell Evans van de Universiteit van Sydney.

"Dit onderzoek signaleert dat er een belangrijke nieuwe manier bestaat om tandbederf te beheersen - de tandartspraktijk in Australië moet veranderen. Onze studie toont aan dat een preventieve benadering grote voordelen heeft boven de huidige praktijk..

"Voorheen werd aangenomen dat tandbederf een snel progressief verschijnsel is dat kan tegengegaan worden door vroeg verval te identificeren en onmiddellijk te verwijderen om te voorkomen dat een tandoppervlak holtes gaat vertonen. Na het verwijderen van het verval wordt de getroffen tand vervolgens hersteld met een vulmateriaal - dit proces wordt aangeduid als "boren en vullen".

"Echter, 50 jaar onderzoek heeft aangetoond dat verval niet altijd progressief is en zich langzamer ontwikkelt dan eerder werd aangenomen. Het duurt gemiddeld 4 tot 8 jaar voor een verval van de buitenste laag van de tand (email) doordringt tot de binnenste laag (dentine).

"Dat is voldoende tijd om het verval te detecteren en te behandelen voordat het een holte wordt en een vulling nodig is.”

Professor Wendell Evans en zijn team ontwikkelden het ‘Cariës Management Systeem (CMS)’ - een set van protocols dat het risico van een verval beoordeelt, de interpretatie van tandheelkundige röntgenfoto's dekt en de specifieke behandeling van vroeg verval bepaalt (verval is nog geen holte) .

De CMS ‘niet boren’ behandeling bestaat uit vier stappen:

1. Het aanbrengen door tandartsen van hoge concentratie fluoride op de plaatsen met vroeg verval.

2. Aandacht voor de vaardigheden van thuis tanden poetsen.

3. Beperking van tussenmaaltijdse snacks en dranken met toegevoegde suikers.

4. Risico-specifieke monitoring. M/ul>

"CMS werd voor het eerst en met groot succes getest op patiënten van het Westmead Ziekenhuis," zei Professor Evans.

“Bleek dat vroeg bederf kan worden gestopt en omgekeerd en dat de noodzaak van boren en vullen drastisch verminderde.

"Een tand mag alleen worden geboord en gevuld als een gat echt duidelijk te zien is,” zei hij.

De CMS behandeling werd vervolgens getest in tandartspraktijken in New South Wales en het Australian Capital Territory. Het ‘Monitor Practice Programma (MPP’), gefinancierd door het ‘National Health and Medical Research Council of Australië (NHMRC)’, bevestigde dat na zeven jaar het risico op verval aanzienlijk verminderd was bij de CMS patiënten en hun behoefte aan vullingen werd verminderd met 30 tot 50 per cent in vergelijking met de controlegroep.

“Het verminderd risico op verval en een verminderde behoefte aan vullingen werd begrijpelijkerwijs goed verwelkomd door de patiënten," zei Professor Evans. "Echter spelen de patiënten een belangrijke rol in hun behandeling. Deze behandeling vraagt samenwerking tussen tandarts en patiënt om succesvol te zijn."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats