Dieet met veel fructose vertraagt herstel van hersenletsel


UNIVERSITY CALIFORNIA - LOS ANGELES HEALTH SCIENCES

Volgens een rapport van UCLA neurowetenschappers saboteert een dieet met veel fructose bij ratten het vermogen van de hersenen om te genezen na een hoofdletsel.

Het onthullen van een verband tussen voeding en de gezondheid van de hersenen heeft gevolgen voor de 5,3 miljoen Amerikanen die leven met een traumatisch hersenletsel of TBI. Volgens Centers for Disease Control and Prevention, krijgen naar schatting elk jaar 1,7 miljoen mensen af te rekenen met TBI met jaarlijks 52.000 sterfgevallen.

Fernando Gomez-Pinilla, professor in de neurochirurgie en integratieve biologie en fysiologie aan de UCLA David Geffen School of Medicine zei: ”De meeste Amerikanen halen fructose uit verwerkte voedingsmiddelen gezoet met maïssiroop.” "We vonden het verrassend dat verwerkte fructose schade toebrengt aan het vermogen van de hersenen om te herstellen na een hoofdletsel.” Fructose in fruit, dat ook antioxidanten, vezels en voedingsstoffen bevat heeft dat nadeel niet.

In de UCLA studie, gepubliceerd in het Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism, werden laboratoriumratten gevoed met standaard voeding en vijf dagen getraind om een doolhof op te lossen. Daarna werden ze willekeurig gedurende zes weken onderverdeeld in een groep gevoed met gewoon water of met water verrijkt met fructose. De dosis gekristalliseerde fructose uit maïs was dezelfde als die aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken gezoet met maïssiroop.

Een week later werden de ratten verdoofd en kregen ze een korte puls met vloeistof in de hersenen teneinde een menselijk traumatisch hersenletsel te simuleren. Na zes weken testten de onderzoekers alle ratten op hun vermogen om te ontsnappen uit een doolhof. De wetenschappers vonden dat de dieren uit de groep met fructose dieet 30 procent meer tijd nodig hadden om de de uitgang te vinden.

Het UCLA team vond ook dat fructose biologische processen veranderde in de hersenen na het trauma. De zoetstof beïnvloedt de communicatie van de neuronen, het herstel van verbindingen na een blessure, het opnemen van herinneringen en het produceren van energie voor de basisfuncties.

"Onze resultaten tonen aan dat fructose de plasticiteit verstoort - de vestiging van nieuwe paden tussen hersencellen die optreden wanneer we iets nieuws leren of ervaren” zei Gomez-Pinilla, lid van het UCLA Brain Injury Research Center. "Dat is een groot obstakel vooral voor TBI patiënten die vaak worstelen met het aanleren van de dagelijkse routines."

Eerder onderzoek heeft aangetoond hoe fructos eeen gevaar is voor kanker, diabetes, obesitas en leververvetting. De studie van Gomez-Pinilla is de laatste die de invloed van fructose op de hersenfunctie blootlegt. Zijn team was het eerste dat de negatieve impact van fructose op het geheugen heeft aangetoond.

"Onze raad is: Verminder fructose in uw dieet als je uw hersenen wilt beschermen," benadrukt Gomez-Pinilla.

Bronnen van fructose in ons westers dieet zijn honing, rietsuiker (sucrose) en maïssiroop, een goedkope vloeibare zoetstof. Gemaakt van maïszetmeel, wordt vloeibare siroop op grote schaal toegevoegd als zoet- en conserveermiddel in verwerkte voedingsmiddelen, waaronder frisdranken, specerijen, appelmoes en babyvoeding.

De gemiddelde Amerikaan verbruikte ongeveer £ 27 maïssiroop in 2014 - of acht theelepels per dag, volgens het Amerikaans ministerie van Landbouw. Dat is een daling ten opzichte van tien jaar geleden toen het verbruik 36 pond bedroeg.

De USDA Economic Research Service bestempelt de Verenigde Staten als grootste consument van zoetstoffen in de wereld, waaronder maïssiroop. Hoewel één van de wereldwijd grootste suikerproducteurs zijn de Verenigde Staten ook te vinden onder de grootste suikerimporteurs.

Vertaling: Andre Teirlinck


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats