Onderzoekers vinden dat fructose bijdraagt aan gewichtstoename, lichamelijke inactiviteit en lichaamsvet


In de afgelopen 40 jaar is fructose, een koolhydraat afgeleid van groenten en fruit, in opmars. Door de toevoeging van fructose maïssiroop in veel frisdranken en gebak vertegenwoordigt het momenteel 10 percent van de calorieën van de westerse consument. Mannelijke tieners staan aan de top waarbij zij tussen 15 en 23 procent van hun calorieën uit fructose halen; drie tot vier keer meer dan de door het American Heart Association aanbevolen maximale niveaus.

Een recente studie aan het Beckman Instituut voor Wetenschap en Technologie van de Universiteit van Illinois vond dat fructose significante gewichtstoename, lichamelijke inactiviteit, en vorming van lichaamsvet veroorzaakt.

Het verslag, "Fructose decreases physical activity and increases body fat without affecting hippocampal neurogenesis and learning relative to an isocaloric glucose diet" werd gepubliceerd in Scientific Reports.

“Het verband tussen suikerconsumptie - in het bijzonder fructose - en de toenemende obesitas epidemie is gedurende vele jaren besproken zonder enige duidelijke conclusie," zei Catarina Rendeiro. Catarina is postdoctoraal onderzoekster aan het Beckman Institute for Advanced Science and Technology en hoofdauteur van de studie. "De realiteit is dat mensen niet alleen meer fructose consumeren langs hun dieet maar ook meer calorieën tot zich nemen in het algemeen.

"Eén van de belangrijkste vragen is of hogere consumptie van fructose bijdraagt tot zwaarlijvigheid bij een niet overdreven calorieaanvoer.”

De onderzoekers, onder leiding van Justin Rhodes van Beckman's NeuroTech Group, hoogleraar psychologie in Illinois, volgden twee groepen muizen gedurende anderhalve maand: de ene groep kreeg voeding waarvan 18 procent van de calorieën afkomstig waren van fructose - een equivalent van de consumptie van tieners in de Verenigde Staten - de tweede groep werd gevoed met 18 procent calorieën uit glucose.

“Belangrijk is op te merken dat de dieren in beide experimentele groepen de gebruikelijke consumptie van calorieën voor een muis kregen,” zei Rendeiro. "Ze moesten niet meer eten dan normaal en beide groepen kregen precies dezelfde hoeveelheid calorieën uit suiker, het enige verschil was de aard van de suiker nl. glucose of fructose."

De resultaten toonden aan dat de met fructose gevoede muizen een aanzienlijk toegenomen lichaamsgewicht, levermassa en vetmassa kregen in verhouding tot de met glucose gevoede muizen.

"In eerdere studies werden de verhogingen in fructose verbruik vergezeld van een toename van de totale inname van voedsel; in zo’n geval is het moeilijk om de toename in gewicht van de dieren toe te schrijven aan de fructose dan wel aan het meer eten", zegt Rhodes.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers ook vonden dat de met fructose gevoede muizen ook minder actief waren. "We weten niet waarom deze dieren minder actief waren", aldus Rhodes. "Maar wij denken dat de vermindering van de fysieke activiteit voor het grootste deel te wijten was aan de gewichtstoename."

"Biochemische factoren kunnen ook een rol spelen in de manier waarop de muizen reageerden op het fructose dieet," zei Jonathan Mun, een andere auteur van de studie. "We weten dat in tegenstelling tot glucose, fructose sommige metabole stappen omzeilt wat resulteert in een toename van vet in de lever."

De precieze mechanismen moeten nog opgespoord worden, maar één ding is zeker: hoge consumptie van fructose voegt gewicht toe.

"We ontwierpen deze studie gebaseerd op de consumptie van fructose door tieners in de Verenigde Staten", zei Rhodes. "Onze studie suggereert dat dergelijke niveaus van fructose een rol kunnen spelen in gewichtstoename, vetopslag en lichamelijke inactiviteit. Gezien de enorme toename van zwaarlijvigheid onder jongeren en de ernstige negatieve gevolgen ervan op de algemene gezondheidstoestand, is het belangrijk om te overwegen welke voedingsmiddelen ons goede calorieën leveren."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats