Deel 2: Essure, het ware verhaal


Essure, de sterilisatie die dan toch niet zo simpel is

Heb jij al eens van Essure gehoord? Ben je een vrouw van rond de 40 die graag van de pil af wil en geen kinderen meer? Of ben je jonger en wil je geen kinderen? Of heb je zo slechte ervaringen met het spiraaltje, de pil en andere voorbehoedsmiddelen en wil je je er gewoon niet meer druk om hoeven te maken?

Grote kans dat je gynaecoloog of huisarts je een prachtig alternatief gaan aanbieden. Essure, een definitieve sterilisatie zonder operatie. Twee veertjes, gemaakt van roestvrij staal en nitinol (een legering van nikkel en titanium = geheugenmateriaal) en polyester (PET fibers =polyethylene terephthalate), in het NL: polyethuleentereftalaat), welke zonder operatie vaginaal ingebracht worden in je eileiders om je zo van alle zorgen te verlossen.

In mijn vorige blog (deel 1)  heb ik mijn verhaal verteld. 5 jaren van ellende door Essure, ik bleek er allergisch voor te zijn en mijn lichaam deed er alles aan om die dingen af te stoten. Alles. Hoe zich dat uitte heb ik daar beschreven en het heeft mijn leven op zijn kop gezet.

Hoe werkt Essure?

 De Essure sterilisatiemethode houdt in, dat de eileiders geleidelijk (binnen 3 maanden) dichtgroeien door het inbrengen van kleine veertjes met polyester vezels.

Zaadcellen kunnen zo niet meer bij de eitjes komen, waardoor er geen bevruchting meer kan plaats vinden. De veertjes worden hysteroscopisch (via de vagina) in de opening van de eileiders en baarmoederhals aangebracht (waarbij in principe geen pijnstilling nodig zou zijn). 

De polyester vezels in het veertje zorgen ervoor dat er in de eileiders een proces op gang komt, waardoor de eileiders na ongeveer 3 maanden dichtgegroeid zijn. In Jip en Janneke taal betekent ‘het proces’, dat er een ontstekingsreactie ontstaat. Door een reactie van het lichaam ontstaat er littekenweefsel en groeit de eileider dicht.

Voor meer info bekijk de film hoe Essure ingebracht wordt en werkt.

Gedurende deze 3 maanden moet een vrouw nog beschermd worden, zij het door pil of condoom. Dan wordt er of een inwendige echo gemaakt of een Hysterosalpingogram (HSG). Dat laatste is het inbrengen van contrastvloeistof waarbij er gekeken wordt of deze de eileider nog kan passeren. Is dat niet het geval is de boel afgesloten en heeft Essure zijn werk gedaan. Indien het inbrengen goed is gegaan wordt er vaker gekozen om alleen een echo te maken in plaats van de HSG, deze is belastend en kan pijnlijk zijn. Daarnaast kan er een allergie tegen contrastmiddelen bestaan, wat meteen een contra-indicatie voor Essure is. Indien je verzekering de ingreep vergoed, vergoeden zij ook de test na 3 maanden, maar deze gaat wel van je eigen risico af in de meeste gevallen.

Werkt Essure dan ook zo?

Zoals het plaatje geschetst wordt door artsen, zo simpel werkt het dan in de praktijk niet. Artsen schieten helaas vaak tekort in het meedelen van de nadelen en of gevaren die met Essure verbonden zijn. Ik hoop dat dit komt doordat ze niet goed voorgelicht zijn, wat natuurlijk net zo schandalig is als dat ze het gewoon zouden negeren. Tot eind juni 2015 waren dit de officieel genoemde voor- en nadelen:

 

Voordelen:

·        De ingreep gebeurt poliklinisch zonder plaatselijke verdoving of narcose en zonder opname

·        De arts maakt de eileiders dicht zonder dat hij/zij een buikoperatie uitvoert

·        U heeft geen littekens op uw buik

·        De kans op ernstige complicaties is zeer klein

·        De methode is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie op dit moment

 

Nadelen:

·        De ingreep blijkt bij 5% van de vrouwen technisch niet mogelijk

·        Na de ingreep moet u nog drie maanden aanvullende anticonceptie gebruiken

·        Er is 1% kans dat binnen drie maanden de spiraaltjes/plugjes van plaats verschuiven en dat de sterilisatie aan die kant moet worden overgedaan

·        Mogelijkheden voor een hersteloperatie zijn er niet, de sterilisatie is definitief

Niet echt zaken om over wakker te liggen en een goede gynaecoloog maakt je binnen no time enthousiast.

Alarm in de USA

Sinds begin juli zijn de voorwaarden en waarschuwingen om Essure te plaatsen bij en door de FDA (Food and Drug Administration) in Amerika aangepast door een toenemende druk op BAYER vanwege een berg aan klachten van vrouwen over de hele wereld (in Amerika bijna 20.000!) die allemaal zeer nare gevolgen van Essure  ondervinden, tot de dood aan toe.

Dankzij het feit dat er in Nederland wakkere en bezorgde gynaecologen zijn en wij lawaai zijn gaan maken, is de informatie betreffende Essure bij de NVOG inmiddels ook aangepast en aangescherpt en je leest nu o.a. deze informatie:

“Kans op complicaties: perforatie, migratie, expulsie (12/1000), kans op zwangerschap 0-4/1000, kans op mislukken van de ingreep: ca. 5-10%”

Er is een goede vragenlijst toegevoegd die je absoluut mee zou moeten nemen naar een eerste gesprek over Essure en ook worden de contra-indicaties enigszins aangestipt, maar nog niet genoeg, onzer mening na. Een grote contra-indicatie is namelijk het gebruik van corticosteroïden door vrouwen of het bestaan van een auto-immuunziekte. Waarom lijkt mij logisch, het lichaam moet een auto-immuunreactie gaan triggeren door Essure om zijn werk te kunnen doen, gebruik je hiertegen medicijnen kan het lichaam niet gewenst reageren op Essure.

Wat helaas de meeste artsen niet hindert om ze toch bij deze vrouwen in te brengen. Ik hou het er op dat men gewoonweg geen handleidingen leest, hierin staat dit namelijk duidelijk beschreven. De gevolgen zijn niet misselijk: bij alle vrouwen die zich bij ons gemeld hebben, zijn de klachten die ze ervaren door hun auto-immuunziekte (lupus, Crohn, coeliakie, CVS, MS, Raynauds, ziekte van Graves, reumatische artritis, fibromyalgie) enorm toegenomen, soms met dramatische gevolgen. Ik zeg het nog een keer: deze vrouwen hadden Essure nooit mogen krijgen! Anderen hebben juist door Essure een van deze ziekten ontwikkeld.

Maar daar horen de klachten van de inmiddels 223 leden van onze besloten Facebook groep niet bij op:

Een greep uit de klachtenlijst die inmiddels door 120 vrouwen is ingevuld:

·        zeer moeilijk en pijnlijk in te brengen (62 vrouwen)

·        verdoving bij inzetten (20)

·        migratie en perforatie in andere organen (6)

·        opvliegers, nachtzweten, overdag buitensporig zweten (51)

·        vroege menopauze (12)

·        endometriose (5) zwangerschap (2) en miskraam (1)

·        een combinatie van bloedingen tussen de menstruatie, onregelmatige, pijnlijkere en langdurige menstruatie (69)

·        zeer pijnlijke eisprong (56)

·        alsnog behoefte aan andere anticonceptie (pil o.i.d.) (14)

·        pijnlijke seks (41)

·        libidoverlies (35)

·        bloedverlies na seks (24)

·        opgeblazen buik (76) en darmproblemen (31)

·        droge huid (40)

·        incontinentie (19)

·        slapeloosheid (47)

·        gewichtstoename (53)

·        gezwollen benen en/of voeten (46)

·        steken in heupen en niet meer kunnen lopen door pijn onderlijf (48)

·        krampen (54)

·        migraine (20)

·        allergieën (26)

·        meer dan 2 veertjes ingebracht (6)

Je zou kunnen concluderen dat Essure werkt omdat het laatste waar de meeste vrouwen nog aan denken wel geslachtsgemeenschap is.

Waarom is de medische wereld nog niet in rep & roer?

14 mei is Essure bij EenVandaag geweest. Hier kun je de uitzending terugkijken. Na de uitzending hebben zich inmiddels 200 dames gemeld bij de besloten Facebook groep. De verhalen zijn schrijnend. Vrouwen, moeders en echtgenotes, die na het (vaak pijnlijke) plaatsen van Essure vage klachten ontwikkelen. Waarmee ze uiteindelijk maar eens naar de huisarts gaan. Die er niets mee kan. Pijnstillers, allergieremmers, corticosteroïden, de pil, alles wordt gegeven om bovengenoemde klachten te willen verlichten. Want ja, wij vrouwen moeten wel gewoon kunnen functioneren! De kinderen naar school, sportclub, vriendjes, boodschappen doen, koken, werk, alles moet soepeltjes blijven lopen en ja, daar wordt je nou eenmaal  moe van. Stel je niet aan!

Het leven van een vrouw gaat tenslotte niet over rozen. En zo sukkelen velen verder omdat ze zich laten aanpraten dat het niets met Essure te maken kan hebben. Want ja, dat zijn allemaal geen klachten die direct naar Essure wijzen. En geen enkele arts kan er iets mee. Tot nu hopelijk. Wij hebben ze gevonden, de artsen die luisteren. Een paar maar hoor. De artsen die steeds vaker vrouwen met een hele rits aan klachten op bezoek krijgen en die daar zitten te huilen van ellende omdat ze echt alles al hebben geprobeerd. De een loopt al jaren bij de fysiotherapeut, slikt pijnstillers en probeert ook nog eens 2 x per week te sporten, de ander maakt inmiddels gebruik van een rolstoel omdat ze niet langer dan een halve minuut kan staan, de ander zakt door haar benen van de steken in de heupen, ga zo maar door.

Help?

Toen ik op gegeven moment de gynaecoloog benaderde die Essure bij mij heeft ingebracht, om over verwijdering en of klachten te praten, kreeg ik hard de deksel op mijn neus. Kon niet dat Essure klachten gaf, onmogelijk en er was absoluut geen tijd voor mij, ik werd aan de telefoon afgeblaft door een assistente. Wat voor een arts is dat, vraag ik me af? Heeft niet iedere arts een eed afgelegd?

Eed artsen

Ik nam hier geen genoegen mee en ging naar de kliniek in Maastricht om iemand te kunnen spreken. Daar werd ik weer zeer onprettig te woord gestaan en of ik even plaats wilde nemen in de wachtkamer. Vervolgens werd mij de handleiding van Essure in de handen gedrukt en werd ik onvriendelijk verzocht de kliniek te verlaten. Men kon en wilde mij niet helpen en Essure kon absoluut niet verwijderd worden.

Zoektocht

Daar kon ik het natuurlijk niet bij laten. Ik ging (weer) het internet op. En ergens, in een ouder draadje van een forum, waar vrouwen al sinds 2009 op schreven (het topic was inmiddels gesloten helaas) vond ik een naam van een arts in Nederland.

Ik had de Amerikaanse site en Essure pagina op Facebook natuurlijk gevonden. Wat een feest van herkenning en wat een verdriet! Alles viel op zijn plaats en ik had eindelijk een idee waar mijn klachten vandaan kwamen. Maar mijn god, wat ik verder daar las, daar lag ik echt wakker van. Ik was al 5 jaar ziek, maar ik was gespaard van pijnen zoals andere vrouwen beschreven. Alhoewel ik wel eens zeg dat jeuk erger kan zijn dan pijn.

Wel vond ik op dit forum Francesca en Ruth. 2 dames die helaas nooit meer beter worden, ook niet na verwijdering van Essure. Het verhaal van Francesca mag ik delen hier:

FRANCESCA:

“In april 2010 heb ik de Essure behandeling ondergaan. Het was een zeer pijnlijke plaatsing en duurde 1 uur. Binnen 1 week ging ik terug naar de arts, ik kon niet zitten, wandelen of liggen, ik had vreselijke pijnen. Het bleek, dat ik een cyste aan mijn eileider had. In augustus van dat jaar werd deze operatief verwijderd. Maar de pijn ging niet weg. Ondertussen begonnen bloedingen buiten mijn menstruatie om. 6 weken na de operatie om de cyste te verwijderen was deze terug op dezelfde plek en van gelijke omvang.

Ondertussen kreeg ik uitslag met veel jeuk, allergische reacties, last van acne- en zweetuitbraken. In februari 2011 werd ik weer geopereerd om de cyste te verwijderen. Volgens de gynaecoloog of de huisarts (waar ik inmiddels wekelijks zat) was er niet mis met mij of met betrekking tot Essure.

Ik vroeg een second opinion aan en deze arts liet een röntgenfoto maken. Hij belde mij op een dinsdagavond op en zei dat ik 3 veertjes had waarvan 1 geperforeerd was en ergens in mijn buik zat, maar door op die foto was niet precies te zien hoe diep of waar precies het veertje zat. De maandag daarop in 2011 werd Essure verwijderd. De pijn in mijn buik, bekken en rug was weg en ik kon weer als een normaal mens zitten.

Maar de rest van mijn symptomen waren niet weg. In september 2012 onderging ik de NovaSure methode om zo te proberen de maandelijkse heftige en langdurige bloedingen te stoppen die ik had gekregen. Met een beetje geluk bloedde ik ‘maar’ 20 van de 30 dagen per maand. Helaas hielp de ingreep niet. Ik kreeg een injectie om mij voor 9 maanden in een kunstmatige menopauze te brengen en om te zorgen dat mijn lichaam kon aansterken voor een hysterectomie. Dat was de enige weg die men nog zag en op de leeftijd van 32 jaar, in 2013 werd mijn baarmoeder verwijderd. Dat is nu bijna 2 jaar geleden.

Ik ben niet meer gezond geworden helaas. Ik kan het huis niet alleen verlaten, ik kan niet langer staan dan een paar minuten of lang lopen, ik heb vreselijke zenuwpijnen in mijn benen en spieren die samentrekken, krampachtige tics in mijn beenspieren en een dood gevoel in mijn benen. Ik heb morfineachtige pijnstillers nodig om de hele slechte dagen door te komen en dan ben ik zo moe van de pijn dat ik niet meer kan. Elke dag is een gevecht en een overwinning op mezelf.” Francesca kun je ook zien in de uitzending van EenVandaag. 

 

RUTH:

Ook Ruth leeft dagelijks met de gevolgen van Essure en dit is haar verhaal: “In juli 2013 heb ik Essure laten zetten, na al ruim een jaar ellende en uiteindelijk een diagnose lupus en chronisch pijnsyndroom. Ik dacht, voel me toch al rot dus laat ik Essure ook maar “effe” zetten, ingreep was niet gemakkelijk want ik had drie keizersnedes gehad zei de betreffende gynaecoloog, maar hij was degene die het naar Nederland had gehaald dus met iets meer tijd (er liep een stopwatch) dan bij anderen zaten ze. Hup naar huis, paracetamol mee en voor de rest viel het mee.

Enige weken voor de nacontrole had ik al problemen die geschoven werden op het stoppen met de pil en de bijbehorende hormonen, het moment dat de eileiders dicht zaten weet ik nog goed, toen begon namelijk het schommelen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week het gevoel hebben dat je op een boot staat met soms woeste zee…, allerlei dokters bezocht ook voor de pijnen maar niemand herkende het, pijn in mijn lijf werd steeds erger en ook de moeheid steeds erger…

In januari 2014 benaderde ik de gynaecoloog: ‘Kan het van Essure zijn?’ maar nee het was hetzelfde riedeltje, hormonen, PMS en minder zout eten (ik al zoutloos) en minder chocolade (ik verdroeg al bijna niks meer, zelfs geen water). Zo ben ik bij psychologen beland, aan de antidepressiva welke ik 2 dagen heb geprobeerd met verschrikkelijke bijwerkingen, psychiater zelfs want het zat uiteraard tussen mijn oren, fysiotherapeut, Reiki, homeopaat, massagetherapie, mindfullness, etc, etc, echt alles geprobeerd, 2 ziekenhuis opnames, uiteindelijk door mijn huisarts die niet meer wist wat hij moest met mij behalve pillen voorschrijven (als snoepjes) en die ik niet wilde, in revalidatietraject beland, weer een heel team om me heen verzamelde. Op eigen verzoek ook een diëtiste omdat ik ondertussen graatmager werd (werd ook als reden gegeven voor mijn schommeling). De diëtiste was oplettend en vermoedde coeliakie dus dat traject in en allergoloog en jawel weer een aantal allergieën en coeliakie rijker!

Mijn benen werden ondertussen slechter en ik kon niet eens meer ergens stilstaan (alle soorten onderzoeken gehad, niks te vinden). Nogmaals de gynaecoloog  benadert vanwege Essure maar weer hetzelfde antwoord… Toen ben ik maar zelf gaan zoeken, via oud forum in contact gekomen met een lotgenootje , op de Amerikaanse Facebook groep gekomen en zo ging het balletje verder rollen, in contact gekomen met een Nederlandse gynaecoloog die zeer uitgebreid al mijn vragen heeft beantwoord en met Francesca en Charlotte en Tanja in contact gekomen en inmiddels via mijn internist naar een andere gynaecoloog doorverwezen, die ik zelf op puur gevoel heb uitgezocht!

In feb 2015 zijn ze verwijderd. Het schommelen? Is over evenals wat pijnen, word ik beter? Nee dus want heb 2 auto immuunziektes ondertussen en chronisch pijnsyndroom, en er zijn een aantal dingen in werking gezet die niet meer omkeerbaar zijn. Iedere dag is een gevecht en ik wil blijven functioneren, ook in mijn eigen bedrijf maar ook als moeder, afgelopen maand een openhartig gesprek gehad met mijn reumatoloog die als enige nu eens echt de waarheid zei (waar ik altijd om vroeg maar niet kreeg want er werd steeds gezegd het komt wel goed met je), hij vertelde de waarheid omdat hij vind dat ik zo goed bezig ben.

Ik blijf werken zolang ik dit enigszins kan, probeer in beweging te blijven en vooral moeder te zijn. Maar, hij zei: ‘Jij wordt niet meer beter’, ben zoals hij zegt ‘een koorddanser op een zeer dun koord’ en waar dit bij de meeste mensen breder wordt zal dat bij mij niet zo zijn, het is noodzaak om balans te houden en met het minste of geringste donder ik ervan af met alle gevolgen van dien. Het zat dus niet tussen mijn oren. En de energie die ik niet meer had, heb ik ook nooit meer terug gekregen.

Mijn benen? Ik moet rekening houden met het ergste, dat ik ooit in een rolstoel beland en het is zaak om te proberen dat stabiel te houden maar ik voel me achteruit gaan en heb nu al een stok. Vrouwen zoals ik met auto immuunziektes of chronische ziektes mogen geen Essure krijgen! Ik ben ervan overtuigd en het staat precies in mijn dagboek wat ik dagelijks bijhoud te lezen, dat na de Essure alles bergafwaarts is gegaan….”

Beide vrouwen moeten dus met een stok lopen en in het geval van Francesca nu al vaak een rolstoel. 

Deze vrouwen, met hun dagelijkse pijn en ellende proberen nog steeds om ‘gewoon’ door te gaan. Naast al dit hebben Ruth, Francesca en ik, samen met Iris en Tanja inmiddels, onze (nog overgebleven) krachten gebundeld en een Nederlandse Facebook pagina gemaakt waar we proberen zoveel mogelijk informatie te geven en verzamelen.

Want, wij hebben jaren gezocht naar informatie en lang niets gevonden, zijn van het kastje naar de muur gestuurd en op veel onbegrip gestuit. Geen arts die naar ons wilde luisteren. Het was op het nippertje dat ik hier een arts vond die Essure vakkundig kan verwijderen, want ik had de trip naar Amerika al bijna geboekt.

Essure verwijderen

Ja, dat kan dus wel. Het staat ook in de handleiding voor de artsen. Daar staat heel veel informatie in die van belang is voor elke vrouw die Essure overweegt. Bijvoorbeeld dat deze veertjes wel vaginaal ingebracht worden, maar nooit (of het moet binnen 1 dag en dan moeten ze nog op een bepaalde manier half in de baarmoeder hangen) vaginaal er weer uit getrokken! Waarom? Omdat ze dan kunnen gaan afbreken en de binnenste veren 40-50 cm lang worden. Het resultaat? Fragmenten in het lichaam die nooit meer terug gevonden kunnen worden. En toch zijn er nog artsen die dit heden ten dage voorstellen! Wat een onkunde!

Essure verwijderingen

Als je ze wilt laten verwijderen, en ik weet dat geen enkele vrouw dit op een blauwe maandag besluit (hier is een lange tijd van ellende aan vooraf gegaan), dan is het dus zaak dat je je begeeft naar een bekwaam arts. Een gynaecoloog die heeft (bij)geleerd over Essure, die open staat voor klachten van vrouwen en die ook nog weet hoe deze veren te verwijderen. Via een kijkoperatie waarbij je eileiders met de veren samen verwijderd zullen worden. Onder algehele narcose, ja dat wel. Je krijgt maar 2 kleine sneetjes in je bikinirand en 1 in je navel. Poliklinisch als er geen verdere problemen zijn. Maar het kan ook zijn dat je baarmoeder inclusief eileiders verwijderd moeten worden. Veel vrouwen hebben last van verklevingen, cystes en andere nare gevolgen van bijvoorbeeld voorgaande bevallingen maar ook door Essure en behandelingen die ze hiervoor al hebben ondergaan, waardoor deze operatie geen sinecure is.

Hoe belangrijk het is dat de vrouw met klachten enerzijds gehoord wordt en anderzijds goed geholpen kan ik niet genoeg benadrukken. Je wilt tenslotte niet van de regen in de drup raken. Of de klachten daarna allemaal zullen zijn opgelost kan niemand verzekeren, maar vooral de pijnklachten (die soms ontstaan door perforatie) zijn meestal dezelfde dag weg. Allergieën verminderen ook en met een beetje goede zorg voor jezelf kun je een heel eind komen.

Waarom die lijdensweg?

We lezen helaas dat de meeste vrouwen niet gehoord worden door hun gynaecoloog met klachten.  En hierdoor een heel medisch circuit ingaan met vage klachten. Juist omdat ze vaak niet direct aan Essure gelinkt worden. Een fysiotherapeut of dermatoloog zal de link niet leggen. Een huisarts helaas ook niet. De gynaecoloog staat vaak tot en met de 3 maanden controle niet open voor (volgens hem) vage klachten, de meest gehoorde opmerking blijft toch wel: “Dat gaat wel over, komt goed. Je moet nu even omstellen omdat je nu met de pil gaat stoppen of bent gestopt, daarom wist je niet meer hoe zwaar een ongesteldheid is. Nee hoor, alles moet even goed zetten en wennen, dat komt wel goed.”

Ze wijten het aan de (laatste) (zware) bevalling waarna Essure geplaatst is, ‘Ach ja, dat moet allemaal nog zetten, 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren’, noem maar op! En wij nuchtere Hollandse dames willen één ding zeker niet: zeuren! Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik denk dat mede daarom het aantal vrouwen met klachten door Essure nog zwaar onderkent wordt.

De dagtaak die wij, als 5 beheerders van de Essure Facebook pagina hebben, nemen we zeer serieus. Dat neemt niet weg dat het in en in triest is dat deze pagina moet bestaan. Dat wij ervoor moeten zorgen dat vrouwen (h)erkend worden (al geven wij natuurlijk geen medische adviezen, we kunnen alleen maar adviseren om naar een arts te gaan) en dat vrouwen van opluchting huilend hun verhaal neerzetten en dolblij zijn eindelijk gehoord te worden. Dat is heel verdrietig en raakt ons allemaal nog iedere keer.

Op dit moment zijn er al 41 verwijderingen uitgevoerd en er komen er wekelijks wel 3 bij. Er is tot op heden geen enkele plek in Nederland waar deze vrouwen terecht kunnen voor informatie, behalve op onze Facebook pagina.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Daar waar we onze klachten neer hebben gelegd, bij de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg), is een grote stapel met klachten binnen gekomen. Letterlijk. Maar als je informeert naar het aantal klachten houden ze het al bijna een half jaar op 21 stuks. Maar, geven ze schoorvoetend toe, er ligt wel een stapel klachten die nog onderzocht en verwerkt moet worden. Nadat vrouwen een klacht indienen worden ze wel teruggebeld. Het kan 3 maanden duren, maar je hoort iets terug. Dat ze het serieus nemen, dat ze het heel sneu voor je vinden, de dames aan de telefoon zijn vriendelijk.

Waar ze niets aan kunnen doen is het feit dat zij ook maar doorgeefluik zijn en zolang er bij instanties of de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) geen redenen zijn (om opdracht te geven) voor nieuwe onderzoeken, deze ook niet zullen plaats vinden. Redenen voor nieuwe onderzoeken ontstaan pas als de medische literatuur melding maakt van abnormaliteiten of problemen en deze zullen pas serieus genomen worden als ze onderzocht worden. Maar ja, daarvoor moet je de klachten wel serieus nemen. Ik snap het wel maar begrijp het niet! Jullie nog wel?

BAYER

Hoe kan het eigenlijk dat BAYER (eigenaar van Essure) hier totaal los van lijkt te staan en de vrouwen niet massaal een aanklacht indienen? Dat is een mooi verhaal van de Amerikaanse wetgeving en ik zal proberen het simpel uit te leggen.

In Amerika kun je als producent of eigenaar van een medisch hulpmiddel onaantastbaar worden voor je product, zodra je d.m.v. langdurige studie hebt aangetoond dat het hulpmiddel veilig is bevonden. Het gaat dan om een aantal proefpersonen en een bepaalde periode.

Waar ligt het probleem? BAYER is niet de maker van Essure. BAYER heeft Essure gekocht van Conceptus, welke ook de klinische proeven hebben uitgevoerd. Deze zijn uitgevoerd bij vrouwen tussen de 21 en 45 jaar. In 2007 zijn de proeven van 5 jaar afgerond. In 2011 keurde de FDA (The Food and Drug Administration) het weghalen van de nikkel waarschuwing goed omdat men vond dat dit niet meer nodig was. De hoeveelheid nikkel was te verwaarlozen en kon nauwelijks klachten geven.

BAYER kon dit medische hulpmiddel als eerste anticonceptie & sterilisatie hulpmiddel ooit, in een categorie 3 plaatsen in Amerika: “Class 3 medical life saving device”. Hierdoor valt Essure onder een voorrangswet welke het onmogelijk maakt om het bedrijf hierover aan te klagen.

Maar de proeven zijn niet eerlijk weergegeven door BAYER. De FDA geeft in 2015 aan nooit toegang te hebben gehad tot de vele duizenden klachten die BAYER heeft ontvangen. De FDA geeft ook aan, dat zij niet wisten, dat van de begingroep er op het einde van de studies nog maar de helft van de vrouwen meededen omdat de andere helft was afgevallen. Afgevallen omdat ze niet ‘voldeden’. Ze kregen namelijk klachten. Veel van deze vrouwen zitten nu bij de bijna 20.000 vrouwen in de Amerikaanse Facebook groep en moeten geopereerd worden. Deze groep is ook opgericht door slachtoffers. Vrouwen als Francesca, Ruth en ikzelf. En door deze groep vrouwen en alles wat zij doen en hebben gedaan om bekendheid aan dit immense probleem te geven, kon de FDA dit jaar niet meer weg kijken.

Op 24 september van dit jaar komt er een hoorzitting waar BAYER, slachtoffers en andere belanghebbenden hun zegje mogen komen doen bij de FDA. BAYER zegt tot op heden dat er niets aan de hand is en staat open ‘voor de dialoog’.

Wil je meer informatie, hier enkele links met duidelijke stukken:

·        Een artikel in de New York Times van  3 mei dit jaar.

·        Een artikel van 4 mei dit jaar in Fierce Medical Devices.

·        Een stuk van 14 juli jongstleden waarin meer staat over de hoorzitting en het verhaal van een van de Amerikaanse slachtoffers.

·        Stuk van 12 augustus 2014, waarin ook alles nog eens haarfijn wordt uitgelegd op Hormonesmatter.com.


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


   


  Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
  Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
  Ons mailadres:
  info@ugamedia.com


  [ Terug naar het hoofdmenu ]

   

   


  View My Stats