Duchenne spierdystrofie is een stamcelziekte

Studie door wetenschappers in Ottawa maakt nieuwe behandelingen mogelijk voor slopende genetische ziekte


OTTAWA HOSPITAL RESEARCH INSTITUTE

Door nieuw onderzoek van het Ottawa ziekenhuis en de universiteit van Ottawa staan we op het punt om onze kennis over Duchenne spierdystrofie compleet te veranderen en de weg vrij te maken voor veel effectievere behandelingen.

De studie, gepubliceerd in Nature Medicine op 16 november 2015, is de eerste die laat zien dat Duchenne spierdystrofie de spierstamcellen direct beïnvloedt.

“Bijna 20 jaar lang dachten we dat de spierzwakte bij patiënten met Duchenne spierdystrofie voornamelijk veroorzaakt werd door problemen in hun spierweefsel. Maar ons onderzoek laat zien dat het ook komt door intrinsieke gebreken in de functie van hun spierstamcellen,” zegt dr. Michael Rudnicki, senior auteur van de studie. “Dit verandert volkomen onze kennis over Duchenne spierdystrofie en zou uiteindelijk kunnen leiden tot veel effectievere behandelingen.”

Dr. Rudnicki is directeur van het Regenerative Medicine Program in het ziekenhuis van Ottawa en professor aan de universiteit van Ottawa. Hij bekleedt tevens de Canada Research leerstoel in moleculaire genetica.

Duchenne spierdystrofie is de meest voorkomende vorm van spierdystrofie die ca. 1 op de 3600 jongens treft. Het wordt veroorzaakt door genetische mutaties die resulteren in verlies van de dystrofine proteïne, wat leidt tot progressieve spierzwakte en sterfte tussen het 20e en 30e levensjaar.

Spierstamcelen zijn verantwoordelijk voor spierherstel na normale blessures en trainingen. Als reactie op spierschade, verdelen deze stamcellen zich om precursorcellen te genereren die het weefsel gaan vormen als basis voor onze spieren.

Vele jaren werd gedacht dat dystrofine een simpele structurele proteïne was, dat alleen in spierweefsel gevonden werd. In de actuele studie ontdekten dr. Rudnicki en zijn team dat in spierstamcellen ook het dystrofine proteïne voorkomt, en zonder deze proteïne produceren ze tien keer minder spierprecursorcellen, die op hun beurt minder functioneel spierweefsel produceren. Ze ontdekten ook dat dystrofine een sleutelpositie inneemt in het moleculaire mechanisme dat de plaatsbepaling van de spierstamcellen in het omringende weefsel mogelijk maakt.

“Spierstamcellen met een gebrek aan dystrofine weten niet of ze boven of onder zitten,” zegt dr. Rudnicki. “Dit is cruciaal want spierstamcellen moeten zich bewust zijn van hun omgeving om te weten of er meer stamcellen geproduceerd moeten worden of nieuw spierweefsel te vormen. Zonder deze informatie kunnen spierstamcellen zich niet goed verdelen en beschadigde spieren niet goed repareren.”

Dit onderzoek werd gedaan in muiscellen, maar de verwachting is dat de uitkomsten hetzelfde zullen zijn bij mensen, omdat bij alle dieren de dystrofine proteïne bijna identiek is.

De huidige behandelingen voor Duchenne spierdystrofie zijn beperkt tot steroïden en lichaamstherapie die de ziekteprogressie vertragen en de symptomen verminderen. Experimentele benaderingen zoals gentherapie worden ook onderzocht, maar de studie van dr. Rudnicki maakt het aannemelijk dat deze benaderingen aangepast zullen moeten worden en meer gericht op zowel de spierstamcellen als het spierweefsel.

“We kijken nu al naar benaderingen om dit probleem in de spierstamcellen te corrigeren,” zegt dr. Rudnicki. “Ik weet niet zeker of we ooit Duchenne spierdystrofie kunnen genezen, maar ik heb de hoop dat we ergens in de toekomst nieuwe therapieën zullen hebben om het vermogen te corrigeren van spierstamcellen die de spieren van de aangedane patiënten repareren, en deze slopende, dodelijke ziekte kunnen terugbrengen naar een chronische, maar behandelbare aandoening.”

De ontdekking wordt verwelkomd door deskundigen op dit gebied, inclusief dr. Ronald Worton, die in 1987 mede verantwoordelijk was voor de ontdekking van het gen voor Duchenne spierdystrofie en 11 jaar lang vice-president Research was aan het Ottawa ziekenhuis.

“Toen we het gen voor Duchenne spierdystrofie ontdekten, waren we zeer hoopvol dat we vrij snel in staat zouden zijn om nieuwe behandelingen te ontwikkelen,” zegt dr. Worton, nu gepensioneerd. “Dit was veel moeilijker dan we aanvankelijk dachten, maar het onderzoek van dr. Rudnicki is een grote doorbraak, die nieuwe hoop biedt voor onderzoekers, patiënten en families.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats