Dromen - deel I


1.0 Hoe ontstaat een droom nu eigenlijk?

'Dromen noemen neuro-wetenschappers, slechts een nevenproduct van een essentieel fysiologisch proces is dat op één of andere manier in verband staat met leren en herinneren'.

De natuurwetenschappers zijn van mening dat het droomproces op een heel eenvoudige wijze is te verklaren. 'De geest - het bewuste - is te zien als een gigantische computer; in waaktoestand voeren we in het systeem voortdurend informatie in die lukraak wordt weggeschreven om in een later stadium te worden geordend en in één of ander patroon kan worden ingegpast'. 'Zij' beschouwen dromen niet meer dan signalen die ontstaan zijn in de hersenen. De hersenen sturen deze signalen door, zodat mensen in hun slaap dingen 'zien'.

Er zijn verschillende theorieën over het nut van dromen, maar volgens het overgrote deel van wetenschappers hebben dromen te maken met emoties die men de dagen ervoor had. De droom zou werken als een 'de-emotionalisatie-motor'. Emoties worden door te slapen minder heftig. De droom zou dan een soort 'screensaver' zijn, terwijl het lichaam rust. Dromen wordt dan ook gezien als een soort van zelfreinigend en zelf-ruimend proces waarbij iedere nacht ruimte wordt gemaakt in de hersenen voor de informatie van de volgende dag.

'Dromen betekent ............ een APK-keuring van het zenuwstelsel'

2.0 Probleemoplossend

bloem9aIn dromen doen we geestelijk daarom van alles: we fantaseren, associëren, verwerken, telepathische signalen, nemen een al of niet vluchtig kijkje in de toekomst, komen tot creatieve oplossingen en denken terug aan gebeurtenissen uit het verleden. Dromen putten uit deze informatiebank van herinneringen, ervaringen, inzichten en culturele opvattingen, en vormen nieuwe ideeën en concepten! Maar ze verschaffen ons óók een manier om problemen op te lossen waarvoor we op bewust niveau onmogelijk een oplossing lijken te kunnen vinden.
Als de beperking die ons (dag)bewustzijn aan het gedachteproces oplegt, worden opgeheven, kan de ziel - het innerlijke zelf - in alle vrijheid 'ronddwalen in de hersenen', de geest, het bewuste. Ongehinderd zal hij scenario's en situaties scheppen waar de logische kant van de persoonlijkheid met geen mogelijkheid een verklaring voor zou kunnen vinden. Dit betekent, dat de ziel tijdens de slaap-droom op die unieke manier een gelegenheid creëert voor een totale 'body-check', zodat nadien het fysieke en geestelijke herstel mogelijk wordt gemaakt!
Dus dromen zijn waardevol, zijn zinvol en hebben een betekenis en daar moeten we er notitie van nemen!

3.0 Het nieuwste inzicht over ons 'innerlijke droomcomputer'

bloem15aDe ziel of het hogere zelf houdt het in de slaap afgezwakte verstandelijk apparaat (de geest) actief, dat - via een soort 'noodaggregaat' middels communcatie tussen ziel en geest - bij de slapende mens onbewuste denkprocessen geleidt. De ziel die tijdens het slapen het fysieke lichaam verlaat (!) en astrale reizen maakt, vertoeft aan gene zijde; in een ander dimensie die voor engelen, gidsen en Hogere Wezens toegankelijk zijn. Zeg maar: een neutraal gebied voor onstoffelijke reizigers! De ziel - het innerlijke of hogere zelf (niet de geest of het verstand) - neemt als het ware een time-out; trekt zich in de hogere energiesferen (het Hemelrijk, de Kosmos) om te herstellen van de lagere (omgevings-)energieën die hier op aarde aanwezig zijn.
'Ze' hebben het daar druk. Zij herstellen niet alleen van de extreem lage trillingsfrequenties hier op aarde, maar ook zijn ze met het plannen en voorbereiden van de volgende 'levensstap' bezig.

Het is bekend, dat de ziel - de zuivere geest - een grote verscheidenheid van middelen gebruikt om met het 'afgezwakte verstandelijke apparaat' (de geest of het bewuste) te blijven communiceren. De ziel blijft permanent in verbinding staan met de geest en het fysieke lichaam ook tijdens de slaap! Dromen zijn dan ook de meest voorkomende vorm van rechtstreekse communicatie tussen ziel en geest. De droom is daarom een uitgelezen kans om een gebied te creëren waar de 'onzichtbare werelden' elkaar ontmoeten; de meest diepgaande en langdurige communicaties spelen zich in deze toestand af! De reden hiervoor is dat de geest (het bewuste) tijdens de droomtoestand makkelijker toegankelijker is, omdat onze rationele filters tijdens de slaap niet actief zijn en onze geest flexibeler is en dus meer openstaat voor ongewone ervaringen.

Dromen zijn dus niet zozeer de 'koninklijke weg naar het onbewuste', zoals Freud meende, maar veel meer continuïteit van het communicatieproces tussen ziel en geest tijdens het waken én slapen! De droom zou je dan ook beter kunnen omschrijven als een tussentijdse visitatie(s) van de ziel!

4.0 Slot

De droom kun je als een 'extraatje' of een buitenkansje zien in de vorm van een existentiële boodschap van de ziel die ons precies vertelt waar we staan in onze verhouding tot onszelf, tot anderen en tot de wereld om ons heen. Freud spreekt liever over een 'goede opening naar het bewuste', terwijl mijn gevoel zegt dat het een perfecte opening naar integratie van het hogere zelf is in het energiewezen dat jij bent. Om als het ware de verloren delen van de persoonlijkheid (karakter) terug te brengen, te hervinden en de totaliteit van jij als energiewezen ervan te herstellen.

Dromen hebben dus zeker iets te betekenen. Het is nu veel meer een kwestie van: wil jij luisteren naar je innerlijke 'raadgever'?

Hans Zevenboom

http://www.millennium-visie.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=223:dromen&catid=36:nieuwsbrieven&Itemid=60


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats