Schurftpup voor behandeling meegenomen


Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben op 15 december een pup uit een woning in Arnhem in bewaring moeten nemen. Het dier had erg veel last van puppyschurft (Demodex). De eigenaar is tot twee keer toe niet met de pup voor controle en behandeling naar de dierenarts gegaan, ondanks dat hij daar wel opdracht voor had gekregen.

Het eerste contact met de pup was eind oktober door de dierenpolitie. Zij troffen de pup aan met een kale kop die onder de korsten zat. De pup krabde zichzelf tot bloedens toe en kneep continue met zijn ogen. De eigenaar kreeg opdracht om met de pup naar een dierenarts te gaan. Wat hij toen ook meteen heeft gedaan. De dierenarts stelde vast dat de pup verschrikkelijke jeuk had, over het hele lichaam last had van rode vlekken, korsten en haaruitval. Ook bleken de ogen ontstoken. De eigenaar kreeg een behandelplan. Zo moest hij de pup met speciale shampoo wassen en de ogen behandelen met zalf. Na vier weken moest hij opnieuw met de pup langskomen.

Eind november kwamen twee inspecteurs van de LID er bij een hercontrole achter dat de eigenaar niet voor controle naar de dierenarts was geweest en dat de pup nog lang niet genezen was. Na overleg met RVO.nl* zijn de inspecteurs met de pup naar de dierarts geweest. Deze stelde vast dat de hond inderdaad nog lang niet genezen was en dat de behandeling uitgebreid en nauwgezet gevolgd moest worden. Een nieuwe controle moest na tien dagen plaatsvinden.

Helaas herhaalde zich de eerdere situatie en was de eigenaar weer niet op controle geweest. De pup was er inmiddels slechter aan toe. De ontstoken ogen waren nu zo slecht dat een operatie noodzakelijk was geworden, maar daarvoor moest eerst de schurft beter onder controle zijn. Op basis van de eerdere ervaringen met deze eigenaar was er bij de inspecteurs geen vertrouwen dat deze nu wel het nodige zou doen om de hond te helpen. In overleg met RVO.nl is daarom besloten de pup in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar deze wel de juiste medische zorg krijgt.

De eigenaar draait op voor alle kosten en krijgt een proces-verbaal van de dierenpolitie aan zijn broek. Om de pup terug te krijgen moet de eigenaar niet alleen de kosten van de opvang en de dierenarts betalen, maar ook aantonen dat hij het dier goed zal verzorgen. RVO.nl beslist hierover, maar eerst moet de pup voldoende hersteld zijn.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats