Luchtvervuiling en hart- en vaatziektes: verhoogd risico voor vrouwen met diabetes


Een landelijk onderzoek onder vrouwen onthult dat degenen met diabetes zeer gevoelig zijn voor cardiovasculaire risico’s, door blootstelling aan luchtvervuiling

BRIGHAM AND WOMEN’S HOSPITAL (BHW)

Luchtvervuiling is een grote risicofactor voor hart- en vaatziektes en sommige mensen zijn er waarschijnlijk gevoeliger voor dan andere. Onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital (BHW) en Harvard T.H. Chan School of Public Health gebruikten gegevens uit een landelijk onderzoek onder verpleegsters (Nurses’Health Study) om te kijken of er factoren waren die mensen gevoeliger maken voor de effecten van langdurige blootstelling aan luchtvervuiling. Eén factor viel vooral op bij de onderzoekers: type 2 diabetes. Het team beschrijft zijn bevindingen in een artikel dat op 25 november is verschenen in The Journal of the American Heart Association Report.

“We hadden niet verwacht dat diabetes de meest bepalende factor zou zijn voor de gevoeligheid”, aldus hoofdauteur van het onderzoek, Jaime E. Hart, Sc.D., een epidemioloog bij de Channing Division of Network Medicine van BWH en bij het Department of Environmental Health aan de Harvard Chan School. “We keken naar leeftijd, familiegeschiedenis met betrekking tot cardiovasculaire ziektes, gewicht, rookgedrag en de regio waar men woonde, maar diabetes was de meest consequent aanwezige factor voor alle ziektes en voor verschillende afmetingen van fijnstofdeeltjes.”

Het onderzoeksteam onderzocht de gegevens van meer dan 100.000 deelnemers aan de Nurses’ Health Study (NHS), waarbij gekeken werd naar mate van cardiovasculaire ziektes, vooral het voorkomen van coronaire hartaandoeningen en beroertes. Ze maakten een indeling in drie groepen van langetermijn blootstelling aan luchtvervuiling door fijnstof, afhankelijk van de grootte van deeltjes, tussen 1989 en 2006.

Onder vrouwen met diabetes was het verhoogde risico statistisch significant voor alle cardiovasculaire uitkomsten die werden gemeten en voor alle maten van fijnstofdeeltjes. (Voor de algemene groep van vrouwen uit het onderzoek, bleek dat langetermijn blootstelling aan luchtvervuiling leidde tot kleine, maar niet statistisch significante verhogingen van het risico op cardiovasculaire problemen.)

Het team ontdekte dat bij elke verhoging met 10 microgram per kubieke meter luchtvervuiling (het equivalent van het verschil in luchtkwaliteit tussen een stad als Los Angeles en een stad als St. Louis), het risico op een cardiovasculaire ziekte toenam met 44% als de vrouw diabetes 2 had. Daarnaast bleken deze effecten groter bij vrouwen ouder dan 70, vrouwen met obesitas, en/of wonend in het zuiden of zuidoosten van de VS.

De onderzoekers merken op dat blootstellingsgegevens minder accuraat kunnen zijn in het geval van vroege meetmomenten in hun onderzoek, vanwege het feit dat er minder meetstations voor luchtvervuiling waren vóór 1999, en omdat deze resultaten gebaseerd zijn op de woonsituatie van de deelnemers. Dit hoeft niet noodzakelijk de plek te zijn waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrachten. Bovendien, omdat de NHS voornamelijk bestaat uit blanke vrouwen van middelbare leeftijd en ouder, is er meer onderzoek nodig om te bepalen of deze patronen ook worden gezien bij mannen en bij verschillende bevolkingsgroepen qua ras en socio-economische situatie.

“Het is van cruciaal belang om door te gaan met het identificeren van subgroepen die gevoelig zijn voor de effecten van luchtverontreiniging, zodat er normen en regels ingesteld kunnen worden, waardoor de meest kwetsbare mensen kunnen worden beschermd”, aldus Hart. “Zo kan iedereen die een hoger risico loopt, ook zelf voorzorgsmaatregelen nemen om de blootstelling te beperken. En we raden sowieso altijd aan om niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen, om het risico op cardiovasculaire ziektes te verlagen.” Senior auteur van het rapport, Francine Laden, Sc.D., Hoogleraar bij het Department of Environmental Health and Epidemiology aan de Harvard Chan School, voegt toe: “We zijn momenteel bezig om te bepalen of iemand die gezondere leefstijlkeuzes maakt minder gevoelig is voor de negatieve gevolgen van luchtvervuiling, en om te bepalen of gelijksoortige patronen van gevoeligheid in mannen ook te zien zijn.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats