Studie: sommige ouderen worden overbehandeld voor diabetes


Veel volwassen ouderen met diabetes met een gezondheidsstatus van complex /gemiddeld tot zeer complex / slecht gehandhaafde strakke bloedsuiker controle, toont aan dat een belangrijk deel van de volwassen ouderen zouden kunnen worden overbehandeld voor diabetes: omdat insuline en sulfonylureumderivaten kan leiden tot hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), volgens een online rapport door JAMA Internal Medicine gepubliceerd.

Diabetes komt veel voor bij volwassenen van 65 jaar of ouder, hoewel een optimaal glucose beheer in deze populatie slecht gedefinieerd blijft. Aanbevelingsgrens van hemoglobine A1c is een bereik van 7 procent tot minder dan 6,5 procent. Hoewel oudere patiënten minder voordeel zouden kunnen ontlenen aan zo’n intensieve bloedsuiker controle en misschien gevoeliger kunnen zijn voor hypoglykemie, is een ernstige bedreiging voor de gezondheid die veel patiënten in het ziekenhuis doet belanden, volgens de achtergrond informatie in het artikel

Kasia J. Lipska, MD, MHS, van de Yale School of Medicine, New Haven, Conn., en coauteurs onderzocht glykemische controle niveaus bij oudere patiënten met diabetes om bij hun gezondheidstoestand mogelijke overbehandeling van diabetes proberen in te schatten

De auteurs analyseerden de gegevens van 1288 volwassenen (65 jaar en ouder) met diabetes door de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) van 2001 tot 2010. De patiënten werden verdeeld in drie groepen op basis van de gezondheidstoestand: zeer complex / slecht (moeite met twee meer activiteiten in het dagelijks leven of afhankelijk zijn van dialyse); complex / gemiddeld (moeite met twee of meer instrumentele activiteiten in het dagelijks leven, of het hebben van drie of meer chronische aandoeningen; en relatief gezond (als geen van de andere voorwaarden aanwezig waren) Strak glykemische controle met een niveau van HbA1c van minder dan 7 procent.

Van de 1.288 oudere volwassenen met diabetes, was 50,7 procent relatief gezond, 28,1 procent was complex / gemiddeld gezond en 21,2 procent had volgens de studie een zeer complexe / slechte gezondheid. Over het algemeen, had 61,5 procent van de volwassenen een HbA1c van minder dan 7 procent en dit percentage onderscheidde zich niet in de gezondheidstoestand categorieën (62,8 procent was relatief gezond, 63 procent had complex / gemiddelde gezondheid en 56,4 procent had zeer complexe / slechte gezondheid). Van de volwassenen met een HbA1c-niveau minder dan 7 procent, werd 54,9 procent behandeld met insuline of sulfonylureumderivaten en dit deel was vergelijkbaar in de gezondheids categorieën (50,8 procent was relatief gezond, 58,7 procent had complex / gemiddelde gezondheid en 60 procent had een zeer complexe / slechte gezondheid).

"Met behulp van een landelijk representatieve steekproef bij Amerikaanse volwassenen, toonden we aan dat bijna twee derde van volwassen ouderen met diabetes een complexe / tussen- of zeer complexe / slechte gezondheid, hadden een strakke glykemische controle nodig. Het is onwaarschijnlijk dat deze kwetsbare volwassenen voordelen van intensieve glykemische controle ervaren en in plaats daarvan waarschijnlijk meer schade ondervinden van de behandeling, zoals hypoglykemie en andere nadelige effecten. De erkenning van zowel de voor- en nadelen van de glykemische controle is van cruciaal belang voor patiënten en artsen en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om weloverwogen beslissingen te nemen mbt glucose-verlagende behandeling.,” concludeert de studie.

Bron: http://media.jamanetwork.com/

Vertaling: Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats