Lipide enzym verhoogt de insulinegevoeligheid, een potentiële therapie voor de behandeling van diabetes type 2


University of Texas Southwestern Medical CENTER in Dallas

Diabetes onderzoekers van het UT Southwestern Medical Center hebben ontdekt, dat het terugdringen van hoge concentraties van een vetachtig molecuul, die gewoonlijk worden aangetroffen bij mensen met diabetes en niet-alcoholische leververvetting, snel de gevoeligheid voor insuline verbetert.

Insuline is een belangrijk hormoon dat het lichaam helpt om suiker (glucose) om te zetten in energie, om voedingsstoffen op te nemen en om de opslag van suikers als vet te verminderen. Slechte insulinegevoeligheid vermindert de effectiviteit van deze processen en resulteert in diabetes en leververvetting. De onderzoekers toonden aan dat toevoeging van een enzym genaamd ceramidase bij diabetische muizen hun gevoeligheid voor insuline normaliseerde.

"Het verlagen van ceramiden, vetachtige moleculen in het celmembraan, kan waarschijnlijk ook mensen insulinegevoeliger maken," zegt senior auteur Dr. Philipp Scherer, directeur van het Touchstone Center for Diabetes Research in UT Southwestern. "Onze bevindingen wijzen op een potentieel nieuwe manier om type 2 diabetes en niet-alcoholische leververvetting ziek te behandelen."

Hoewel een dergelijke behandeling nog niet bestaat, zegt Dr. Scherer dat een geneesmiddel van het enzym ceramidase waarschijnlijk kan worden ontwikkeld.

De bevindingen worden beschreven in het tijdschrift Cell Metabolism.

Als er meer vetzuren worden geconsumeerd dan het lichaam verbrandt, wordt een gedeelte van het overtollige vetzuur in de celmembranen omgezet in ceramide. Als de concentratie ceramide te hoog wordt, interfereert deze lipide met de insulinesignalering, waardoor insulineresistentie en eventueel diabetes of niet-alcoholische vette leverziekte kan ontstaan.

"Het is soms een vervelende lipide," zegt Dr Scherer. "Maar als we de concentratie ceramide kunnen verlagen, dan hebben we de overtuiging dat de stofwisseling weer normaal wordt."

In hun nieuwe studie hebben de onderzoekers aangetoond, dat het induceren van ceramidase in diabetische muizen afbraak van ceramide in zowel vetweefsel als de lever veroorzaakt. Hierdoor normaliseerde de insulinegevoeligheid en hetzelfde gunstige effect ontstond als ceramidase rechtstreeks werd geïnduceerd in de lever of vetcellen. De overmaat aan ceramide werd omgezet in sfingosine, een vetachtig bijproduct. Zowel ceramide als sfingosine zijn energiebronnen, maar de twee lipiden hebben tegengestelde metabole signaleringskracht. Teveel ceramide triggert insulineresistentie en ontstekingen, terwijl meer sphingosine juist het tegenovergestelde bewerkstelligt.

"Dit onderzoek wijst op het bestaan van een snelwerkend "samenspraak "
tussen de lever en vetweefsel, waarin ceramide en sfingosine op kritische wijze het glucosemetabolisme en de opname van vetten door de lever reguleren, " zegt Dr Scherer.

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats