Verhogen voedingsvezels vermindert risico op diabetes


Nieuw onderzoek vandaag gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes) geeft aan dat de consumptie van grotere hoeveelheden van voedingsvezels het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vermindert.

Wereldwijd worden naar schatting meer dan 360 miljoen mensen getroffen door diabetes, en dit aantal zal naar verwachting in 2030 met meer dan 550 miljoen vermeerderd zijn, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en de economie van zowel de westerse landen als de ontwikkelingslanden. Hoewel eerder onderzoek een verband tussen verhoogde vezelconsumptie een verminderd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes heeft gevonden, zijn de meeste van deze gegevens afkomstig uit de Verenigde Staten, en de hoeveelheden en de bronnen van vezel inname verschillen aanzienlijk tussen de landen. In dit artikel onderzochten de auteurs de verbinding tussen de totale vezelsoorten evenals vezels uit granen, fruit en andere plantaardige bronnen, en het nieuw opgezette diabetes type 2 onderzoek in een grote Europese groep over acht landen, in de EPIC-InterAct Study. Ze hebben ook een meta-analyse waaruit ze de gegevens uit deze studie gecombineerd uitvoerden met die van 18 andere onafhankelijke studies uit de hele wereld.

Dagfinn Aune, een promovendus verbonden aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie en het Imperial College London, analyseerde gegevens van EPIC-InterAct samen met collega's. De EPIC-studie InterAct is 's werelds grootste studie van nieuw opgezette diabetes type 2 onderzoek, en wordt gecoördineerd door de MRC Epidemiology Unit van de Universiteit van Cambridge. EPIC-InterAct omvat 12.403 geverifieerd incidentele gevallen van diabetes type 2, en ter vergelijking, een sub-aanhang van 16.835 personen geacht representatief te zijn voor de totale aanhang van het Europese Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC) onderzoek, waaronder een aantal van 350.000 deelnemers.

De auteurs verdeelden de deelnemers in vier even grote groepen van de laagste tot de hoogste inname van vezels, en beoordeelden het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes gedurende gemiddeld 11 jaar.

Zij bevonden dat de deelnemers met de hoogste totale vezelconsumptie (meer dan 26 g / dag) een 18% lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes in vergelijking met degenen met de laagste totale vezelconsumptie (minder dan 19 g / dag), na correctie van het effect van een andere leefstijl en voedingsfactoren. Wanneer de resultaten aangepast werden voor de body mass index (BMI) als een marker van obesitas, bleek de hogere totale vezelinname niet langer gekoppeld aan een lager risico op diabetes, wat suggereert dat de gunstige associatie met vezelinname tenminste voor een deel door BMI gehalveerd worden. Met andere woorden, voedingsvezels helpen de mens met het handhaven van een gezond gewicht, wat op zijn beurt de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes vermindert.

Toen de auteurs de diverse vezelbronnen hadden geëvalueerd, ontdekten zij dat graanvezels de sterkste omgekeerde associatie hebben: die met de hoogste niveaus van graan en plantaardige vezels consumptie had respectievelijk 19% en 16% lager risico op het ontwikkelen van diabetes, vergeleken met die van de minimaal energieverbruik van deze typen vezels. Ook deze associaties verdwenen wanneer de resultaten werden aangepast voor de BMI. Daarentegen werd fruitvezel niet geassocieerd met een vermindering van het risico op diabetes. Granen zijn goed voor 38% van de totale inname van vezels, en waren de belangrijkste bron van vezels bij alle betrokkenen in het onderzoek in alle landen (met uitzondering van Frankrijk, waar groenten waren de belangrijkste bron zijn)

De auteurs ondernamen een ​​meta-analyse, waarbij ze de samengevoegde data van deze EPIC-InterAct studie met die van 18 andere onafhankelijke studies (acht in de Verenigde Staten, Europa vier, drie in Australië, en drie in Azië). De meta-analyse omvatte meer dan 41.000 nieuwe begingevallen type 2 diabetes en bevonden dat het risico op diabetes daalde met 9% per 10g / dag toename van de totale vezel inname en met 25% per 10 g / dag toename graanvezel inname. Ze vonden geen statistisch significante relatie tussen het verhogen van beide fruit of plantaardige vezels en het verminderen van het risico op diabetes.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats