Bij diabetici meer kans op ontstekingen door luchtvervuiling


In de regio Boston is een verhoogde kans op ontsteking vastgesteld bij volwassen Puerto Ricanen met suikerziekte die insuline-injecties gebruiken. In een twee jaar durend epidemiologisch onderzoek is bij het deel van deze groep diabetici dat woont in de nabijheid van wegen met druk verkeer, significant meer CRP in het bloed gevonden dan bij het deel dat woont in een omgeving met minder verkeer. CRP (koolstof-reactief proteïne) is een signaalstof die vrijkomt bij ontstekingen. Bij de onderzochte personen die orale medicatie voor hun suikerziekte innemen is deze toename van CRP niet gevonden.

Dit onderzoek – online gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Pollution – bouwt voort op eerdere studies van hetzelfde onderzoeksteam. Hierin beweren zij dat diabetes-medicatie een beschermend effect kan hebben tegen ontstekingen bij diabetici.

Onderzoeker Dr. Christine Rioux* vat de resultaten samen: “De gevonden concentratie van CRP is in twee jaar toegenomen van 75 naar 200% bij die 10% van de onderzochte groep, die woont in de zone met het drukste verkeer en insuline gebruikt. Dit in vergelijking met het deel dat in verkeersarme zones woont.

De CRP-concentratie is daarentegen niet gestegen bij de 22% van deze groep die metformin en/of andere orale diabetes-medicatie gebruikt en in diezelfde zone met druk verkeer woont.”
Voorafgaande studies over de nadelige effecten van verkeer of luchtverontreiniging hebben geen rekening gehouden met het belang van het soort medicatie met betrekking tot ontstekingen bij diabetici. In een publicatie uit 2011 rapporteert dit onderzoeksteam al wel dat de relatie tussen blootstelling aan verkeer en CRP-concentratie blijkbaar te beïnvloeden is door het soort medicatie.

Van de 356 deelnemers aan het huidige onderzoek, woont circa 20% binnen 100 meter van wegen met meer dan 20.000 auto’s per dag. Nog eens 20% woont op een afstand tussen de 100 en 200 meter van deze wegen. Rond de 70% van de 356 deelnemers woont in de buurt van Boston, met inbegrip van South End, Dorchester, Roxbury en Jamaica Plain. Het CRP is zowel bij het begin van het onderzoek als twee jaar later gemeten met een hooggevoelige test (hs-CRP).

De deelnemers aan het onderzoek maken deel uit van een grotere groep Puerto Ricanen die in de omgeving van Boston woont en waarvan is vastgesteld dat bij een hoog percentage (40%) diabetes type 2 voorkomt. Van de 356 onderzochte mensen gebruikt 91 (26%) insuline, 197 (55%) gebruikt uitsluitend orale diabetes-medicatie en 68 (19%) vermeldt geen diabetes-medicatie.

Dr. Rioux licht toe: “Met het oog op onderwijs en beleid is het van belang te weten wie het meest kwetsbaar is voor de nadelige gevolgen van blootstelling aan vervuiling door autoverkeer. Veel studies hebben aangetoond dat mensen die vlak bij drukke wegen wonen en de meeste tijd in deze omgeving doorbrengen, vaker last hebben van ontstekingen: een risicofactor voor veel stofwisselings- en hart- en vaatziekten.

Mensen die insuline gebruiken blijken nu dus nog vatbaarder te zijn voor ontstekingen als ze in een omgeving met veel verkeer wonen.” Rioux raadt mensen daarom aan om hun blootstelling aan vervuiling door autoverkeer te beperken en de ramen te sluiten op de momenten van de dag met het drukste verkeer. Haar advies is airco’s te gebruiken in de zomermaanden en zware lichamelijke inspanningen te vermijden langs drukke wegen, vooral tijdens de spits.

Mede-auteur Dr. Mkaya Mwamburi**, onderstreept het belang van dit onderzoek: “Veel mensen die in de buurt van snelwegen wonen kunnen diabetes hebben of andere chronische aandoeningen. Het is interessant om te zien dat de behandelingsmethode bij diabetes gevolgen kan hebben voor de risico’s van blootstelling aan luchtverontreiniging. Hoe boeiend deze vondst ook is, het is nog onduidelijk waarom orale diabetes-medicatie – in tegenstelling tot insuline – bescherming blijkt te bieden. Dat rechtvaardigt aanvullend onderzoek.”

Bron: http://www.tufts.edu

Vertaling: Pieter Geluk ( www.groentekst.com )

* Dr. Christine Rioux is eerste auteur van deze publicatie en universitair docent aan de faculteit voor volksgezondheid aan de Tufts University School of Medicine in Boston

** Dr. Mkaya Mwamburi, is co-auteur van deze publicatie en directeur aan het Center for Global Public Health en universitair hoofddocent aan de faculteit voor volksgezondheid aan de Tufts University School of Medicine in Boston



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats