De darmen kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen

nieuw geneesmiddel uitgetest op proefdieren met suikerziekte


Onderzoekers van een onderzoeksinstituut* in Toronto, Canada, hebben van twee stoffen een niet eerder bekende geneeskrachtige werking ontdekt. Het middel metformin – standaard voorgeschreven bij diabetes - en resveratrol – bestanddeel van rode wijn – blijken de dunne darm te activeren om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Het team – onder leiding van Dr. Tony Lam** – maakte daarbij gebruik van ratten met overgewicht en diabetes. Ze ontdekten dat de stoffen metformin en resveratrol bepaalde moleculen in de dunne darm activeren die een netwerk van zenuwcellen in gang zetten zowel in de darmen, de hersenen als in de lever dat het bloedsuikergehalte doet dalen. Zo activeert metformin het enzym AMPK en resveratrol het eiwit sirt 1, beide in de dunne darm.

De resultaten zijn op 6 april 2015 gepubliceerd in twee artikelen in het internationaal medisch tijdschrift Nature Medicine***.

De ene onderzochte stof: metformin, is het algemeen gebruikte medicament voor patienten met diabetes type 2. Het andere: resveratrol, is een bestanddeel van rode wijn, druiven, pinda’s en zwarte bessen. Het effect van dit laatste op de mens is nog onduidelijk, hoewel dierproeven veelbelovende resultaten laten zien bij het afremmen van kankercellen en ontstekingen en bij de daling van de bloedsuikerspiegel.

Dr. Frank Duca, mede-auteur van beide publicaties en teamgenoot van dokter Lam, zegt hierover:

“Bijna tachtig procent van de mensen die leven met diabetes type 2 hebben overgewicht of obesitas. Voor hen is het moeilijker om hun bloedspiegel op peil te houden. Ons onderzoek toont aan dat deze twee diabetes-medicamenten de darm rechtstreeks aanzetten, om de bloedsuikerspiegel te verlagen, zowel in ratten met obesitas als in ratten met diabetes. Voorheen was de darm een onderschat orgaan in de diabetes-therapie.”

Dokter Lam merkt op:
“We wisten al wel dat de hersenen en de lever de bloedspiegel reguleren, maar de vraag was hoe je therapeutisch een van deze twee organen kunt stimuleren zonder bijwerkingen te veroorzaken. Mogelijk hebben we nu een uitweg gevonden voor dit probleem als we aannemen dat moleculen in de dunne darm voor dit doel de alternatieve aangrijpingspunten vormen. Als we nieuwe geneesmiddelen kunnen ontwikkelen die de hiervoor gevoelige moleculen in de darm prikkelen, zouden we effectieve methoden hebben om de suikerproductie naar beneden te brengen en daarmee ook de bloedsuikerspiegel bij diabetes.”

Dokter Lam benadrukt dat er nog wel een aantal jaren van experimenteel onderzoek nodig zal zijn om vast te stellen of de recente ontdekkingen toepasbaar zijn op mensen.

* het Toronto General Hospital Research Institute

** het team bestaat naast Dr. Tony Lam uit een postdoc Dr. Frank Duca en de masterstudenten Clemence Cote en Brittany Rasmussen

*** de titels van de publicaties zijn: “Metformin activeert via AMPK in de dunne darm een zenuwnetwerk tot lagere glucose-productie.” en “Resveratrol activeert Sirt 1 in de dunne darm om de insuline-weerstand in ratten op te heffen door een zenuwnetwerk.”

**** Dokter Lam is hoogleraar fysiologie en geneeskunde aan de universiteit van Toronto en bekleedt de leerstoel voor Diabetesonderzoek ingesteld door John Kitson McIvor (1915 - 1942) en is als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Canadese onderzoek naar obesitas bij het University Health Network en de Universiteit van Toronto.

Bron: Universal Health Network
Vertaling: Pieter Geluk, GROENtekst



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats