γδ (gamma / delta) T-cellen kunnen een rol spelen bij insulineresistentie en type 2 diabetes


Nieuw onderzoek gepubliceerd in Journal of Leukocyte Biology suggereert dat γδ T-cellen ontsteking bevordert in het vetweefsel van obese muizen, een bekende risicofactor voor insulineresistentie en type 2 diabetes

Nieuw onderzoek bij muizen suggereert dat een ongewone soort immuuncel genaamd "γδ T-cellen" een nieuw geneesmiddel kan worden voor de behandeling of preventie van type 2 diabetes veroorzaakt door obesitas. Het onderzoeksrapport, gepubliceerd in het januari 2015 nummer van Journal of Leukocyte Biology, suggereert dat γδ T-cellen die nodig zijn voor de obesitas-geïnduceerde ophoping van macrofagen, die worden geassocieerd met het bevorderen van ontsteking in het vetweefsel. Deze ontsteking die opduikt bij zwaarlijvigheid staat bekend als een risicofactor voor insulineresistentie en type 2 diabetes, maar de onderliggende oorzaken zijn niet duidelijk.

"De resultaten toonden aan dat γδ T-cellen bijdragen tot systemische insulineresistentie bij obese muizen, wat nieuwe wegen opent voor studies van zwaarlijvige mensen," zei Pooja Mehta, Ph.D., een onderzoeker betrokken bij het werk van de afdeling Pathology and Immunology aan het Baylor College of Medicine in Houston, Texas. "Deze studie geeft ook nieuwe informatie over de complexe wisselwerking van immuuncellen in het vetweefsel tijdens obesitas."

Voor deze ontdekking maakten de wetenschappers gebruik van twee groepen muizen. De eerste groep muizen hadden een veranderd gen waardoor ze tekort hadden aan γδ T cellen. De tweede groep was normaal. Wanneer beide groepen van muizen werden gevoed met een westers dieet rijk aan verzadigde vetten en suiker om obesitas te induceren, gaven de normale muizen tekenen van lage inflammatie in vetweefsel, lever en skeletspieren. De muizen met γδ T-cellen zagen de ontstekingsreacties in deze organen verminderen. Bovendien was bij de zwaarlijvige muizen met tekort aan γδ T-cellen de systemische insulineresistentie minder in vergelijking met die van normale muizen.

"Obesitas is één van de grootste problemen van volksgezondheid en een groeiend medisch probleem in de ontwikkelde landen. Hoe meer we leren over obesitas, hoe meer we beseffen dat er een nauw verband bestaat tussen vetweefsel, ontsteking en het immuunsysteem", zegt John Wherry, Ph. D., adjunct-hoofdredacteur van het Journal of Leukocyte Biology. "Deze nieuwe studies identificeren een nieuw potentieel belangrijk stuk van de puzzel van het immuunsysteem in de controle van schadelijke ontsteking geassocieerd met obesitas."

Bron: http://www.faseb.org

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats