Het consumeren van sterk geraffineerde koolhydraten verhoogt het risico op een depressie


Een dieet hoog in geraffineerde koolhydraten kan leiden tot een verhoogd risico op een beginnende depressie bij postmenopauzale vrouwen, dit volgens een onderzoek die is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

De studie gedaan door James Gangwisch, PhD en collega's van de afdeling psychiatrie van de Columbia University Medical Center (CUMC) keek naar de voedingskundige glycemische index, glycemische lading, soorten gebruikte koolhydraten en depressie in de gegevens van meer dan 70.000 postmenopauzale vrouwen die deelnamen aan de National Institutes of Health Women's Health Initiative observationele studie tussen 1994 en 1998.

Het verbruik van koolhydraten verhoogd de bloedsuikerspiegel in verschillende mate, afhankelijk van het soort ingenomen voedsel. Hoe sterker de koolhydraten geraffineerd zijn hoe hoger de score op de glycemische index (GI) schaal. De GI schaal gaat van 0-100 en meet de hoeveelheid suiker in het bloed na het eten. Geraffineerde voedingsmiddelen zoals wit brood, witte rijst en frisdrank leiden tot een hormonale reactie in het lichaam om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Deze reactie kan ook stemmingswisselingen, vermoeidheid en andere symptomen van depressie veroorzaken of verergeren.

De onderzoekers vonden dat progressieve hogere GI scores door voeding en consumptie van toegevoegde suikers en geraffineerde granen werden geassocieerd met een verhoogd risico van startende depressie bij postmenopauzale vrouwen. Grotere consumptie van voedingsvezels, volle granen, groenten en niet geperst fruit werden geassocieerd met een verlaagd risico. Dit suggereert dat voedingsmaatregelen kunnen dienen als behandelingen en preventieve maatregel voor depressie. Verder onderzoek is nodig om het potentieel van deze nieuwe optie voor behandeling en preventie te onderzoeken om te zien of soortgelijke resultaten gevonden worden in de bredere populatie.

Vertaling: Lia Keizer


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats