Nieuwe generatie anticonceptiepillen vergroot kans op stolsels


Studie levert belangrijke inzichten voor vrouwen en hun artsen.

De uitkomsten laten zien dat anticonceptiepillen die nieuwere vormen van progestagene hormonen bevatten (drospirenone, desogestrel, gestodene en cyproterone ) in verband worden gebracht met een hoger risico op VTE (= veneuze trombo-embolie) dan anticonceptie pillen die oudere progestagene hormonen (levonorgestrel en norethisterone) bevatten.

De onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Nottingham, zeggen dat dit een belangrijke verduidelijkende studie is, die voldoende vermogen heeft om betrouwbare vergelijkende bevindingen voor verschillende formuleringen van gecombineerde orale anticonceptiepillen te maken.

Ongeveer 9% van vrouwen in de vruchtbare leeftijd, gebruiken wereldwijd orale anticonceptie, oplopend tot 18% van de vrouwen in westerse landen en 28 % van de vrouwen in de UK.

Ondanks dat het verhoogd risico op stolsels, wat verband houdt met orale anticonceptiepillen, bekend is, hebben eerdere studies verschillende methodes gebruikt om dit verband te onderzoeken, blijken de relatieve risico's geassocieerd met verschillende combinaties niet overtuigend.

De onderzoekers, geleidt door Yana Vinogradova, Research Fellow in Medical Statistics aan de universiteit van Nottingham, probeerden deze verschillen te adresseren om de variatie in de resultaten uit te leggen.
Ze gebruikten receptgegevens van 2 grote Engelse huisartsenpraktijken om de verbanden te meten tussen gebruik van gecombineerde orale anticonceptie en het risico op VTE bij vrouwen van 15-49 jaar, gecorrigeerd m.b.t. andere bekende risicofactoren.

Ze ontdekten dat huidige gebruiksters van gecombineerde orale anticonceptie een hoger risico lopen op VTE dan niet- gebruikers in dezelfde leeftijdsgroep en gezondheidstoestand.

In vergelijking met vrouwen die geen orale anticonceptie gebruiken, hebben vrouwen die de oudere pillen gebruiken, die levenorgestrel, norethisterone en norgestimate, bevatten, 2,5 keer hoger risico op VTE (trombose). Vrouwen die de nieuwe generatie anticonceptiepillen gebruiken, die drospirenone, desogestrel, gestodene en cyproterone bevatten, hadden een 4 maal hoger risico op VTE.

Het risico voor vrouwen die de nieuwere pillen gebruiken ligt 1,5 tot 1,8 maal hoger dan vrouwen die de oudere pillen gebruiken.

In absolute termen, het aantal VTE gevallen per jaar onder 10.000 behandelde vrouwen was het laagst bij levenorgestrel en norgestimate, en hoger bij desogestrel en cyproterone.
De auteurs benadrukken dat orale anticonceptie veilig is, en wijzen daarbij op het risico van een 3 maal hogere kans op VTE bij vrouwen die orale anticonceptie gebruiken, nog steeds lager is dan het tot 10 maal hogere risico op VTE bij vrouwen die zwanger zijn.

Ze zeggen dat vrouwen die gecombineerde anticonceptiepillen gebruiken hier niet mee moeten stoppen, maar een afspraak moeten maken met hun huisarts om het type pil te herzien, als ze zorgen hieromtrent hebben.

Dit is een observatiestudie, dus er kunnen geen definitieve conclusies getrokken worden over de oorzaak en gevolg.

Niettemin, zeggen de auteurs dat ze geloven dat deze studie de statistische power en voldoende aanpassing voor relevante twijfelaars heeft en kan als een belangrijke verduidelijkende studie worden beschouwd, die heeft laten zien de meest betrouwbare mogelijke risico's te schatten bij frequent gebruik in de UK recepten data.

De resultaten geven bewijs aan belangrijke instanties die richtlijnen maken voor recepten voorschrijven en regulering van veilige medicijnen, is de conclusie.

Vinogradova's studie benadrukt belangrijke vragen over het risico van trombose bij vrouwen die orale anticonceptie gebruiken, concluderend dat het gebruik 2 maal hoger is dan bij oudere anticonceptie, schrijft Dr. Susan Jick van Boston Universiteit dor Public Health in een editorial.

Deze resultaten, samengevoegd met eenzelfde Deense studie gepubliceerd in 2011, verduidelijken inconsistenties in eerdere studies and geven belangrijke leiding voor het veilig voorschrijven van orale anticonceptie, concludeert Dr. Susan Jick.

Vertaling: Marica Tuinte


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats