Gebruik van hormonale anticonceptie zoals de pil wordt op lange termijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hersentumoren


Het nemen van hormonale anticonceptie gedurende ten minste vijf jaar wordt in verband gebracht met een mogelijke verhoging van het risico op het ontwikkelen van een zeldzame tumor: glioom van de hersenen bij jonge vrouwen. Dit project richtte zich op vrouwen tussen de leeftijd van 15 tot 49 jaar en de bevindingen zijn gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Hormonale anticonceptie, inclusief orale anticonceptiva, bevatten, vrouwelijke geslachtshormonen en worden veel gebruikt over de hele wereld. Terwijl er slechts weinig bekend is over de oorzaken van glioom en andere hersentumoren is er nu bewijs dat vrouwelijke geslachtshormonen het risico op sommige vormen van kanker kunnen verhogen hoewel er ook bewijs is dat voorbehoedsmiddelen gebruiken op bepaalde leeftijd het risico kan verminderen. "Dit was de aanleiding om te evalueren of het gebruik van hormonale anticonceptie risico inhoudt op glioom bij vrouwen in de leeftijdscategorie waarin die volop gebruikt worden,” zegt onderzoeksleider Dr. David Gaist van de Odense University Hospital en de Universiteit van Zuid-Denemarken.

In dit project gebruikten de onderzoekers gegevens uit de Deense nationale administratieve en gezondheidsregisters, zodat ze alle vrouwen in Denemarken tussen 15 en 49 konden identificeren met een eerste diagnose van glioom tussen 2000 en 2009. Zij vonden 317 gevallen en vergeleken elk van deze vrouwen met 8 van hun leeftijd gekozen vrouwen die geen glioom hadden.

"Het is belangrijk om de schijnbare toename van het risico in het oog te houden," zegt Dr Gaist. "In een populatie van vrouwen in de vruchtbare leeftijd, die ook hormonale anticonceptie gebruiken, zou men verwachten dat er jaarlijks 5 op de 100.000 een glioom zouden ontwikkelen volgens de Danish Cancer Registry."

"Hoewel we statistisch een significante verband constateerden tussen het gebruik van hormonale anticonceptiva en het risico op glioom, zou een risico-baten analyse toch het stimuleren van het gebruik van hormonale anticonceptie kunnen overwegen bij sommige vrouwen,” zegt Dr Gaist, die erop wijst dat het belangrijk is om door te gaan met het evalueren van lange termijn anticonceptie gebruik om vrouwen te helpen kiezen voor de beste anticonceptie.

Dr. Gaist benadrukt ook dat de bevindingen voorzichtig moeten worden geďnterpreteerd, zoals besproken in het gepubliceerd onderzoek. "Ondanks dat, denken we dat ons onderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd en we hopen dat onze bevindingen een aanzet zullen zijn voor een toponderzoek naar de relatie tussen vrouwelijke hormonale middelen en het risico op glioom", zegt hij.

http://eu.wiley.com/WileyCDA/Section/id-397743,view-journalnews.html

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats