Het dagelijks drinken van koffie kan van nut zijn voor patiënten met darmkanker


Dana-Farber Cancer Institute

Volgens een nieuwe studie van het Dana-Farber Cancer Institute kan regelmatige consumptie van cafeïnehoudende koffie helpen voorkomen dat darmkanker terugkeert na behandeling en kan het zelfs de kansen op genezing verhogen.

De patiënten die chirurgisch behandeld waren of chemotherapie hadden gekregen voor fase III darmkanker, hadden het grootste voordeel bij de consumptie van vier of meer koppen koffie per dag (ongeveer 460 milligram cafeïne), volgens de studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology . Deze patiënten hadden 42 procent minder kans op het terugkeren van kanker dan niet-koffiedrinkers, en 33 procent minder kans te zullen sterven aan kanker of een andere oorzaak.

Twee tot drie koppen koffie per dag hadden een meer bescheiden voordeel volgens de onderzoekers, onder leiding van Charles Fuchs, MD, MPH, directeur van het gastro-intestinale Cancer Center aan Dana-Farber. Hoofdauteur is J. Brendan Guercio, MD, ook van Dana-Farber.

De studie omvatte 1000 patiënten die in het begin van de studie hun voedingspatroon meedeelden langs vragenlijsten, en hetzelfde deden tijdens de chemotherapie ongeveer een jaar later.

"We vonden dat koffiedrinkers een lager risico hadden op de terugkeer van de kanker met een aanzienlijk grotere overlevingskans en een kans op genezing," zei Fuchs. De meeste recidieven gebeuren binnen de vijf jaar na de behandeling en zijn zeldzaam daarna, merkte hij op. Bij patiënten met fase III is kanker gevonden in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor maar zonder enig teken van verdere metastase. Fuchs zei dat zulke patiënten ongeveer 35 procent kans hebben op hervallen.

Hoe bemoedigend de resultaten ook mogen lijken, Fuchs is terughoudend om patiënten aanbevelingen te geven vooraleer de resultaten worden bevestigd door andere studies. "Als u een koffie drinker bent en voor darmkanker wordt behandeld, niet stoppen met de koffie,” zei hij. “Als je geen koffiedrinker bent en er toch wil mee beginnen moet je eerst je arts raadplegen."

Fuchs zei dat dit de eerste studie is die verband vindt tussen cafeïnehoudende koffie en het risico op herhaling van darmkanker. Ze draagt bij tot een aantal recente studies die suggereren dat koffie beschermende effecten heeft tegen de ontwikkeling van verschillende soorten kanker, waaronder lagere risico van postmenopauzale borstkanker, melanoom, leverkanker en gevorderde prostaatkanker.

Fuchs zei dat het onderzoek focuste op koffie en andere dieetfactoren omdat is aangetoond dat koffie drinken - naast het feit dat het mogelijks beschermend werkt tegen sommige vormen van kanker - het risico op type 2 diabetes vermindert. Risico factoren voor diabetes zijn obesitas, een sedentaire levensstijl, een westers dieet met veel calorieën en suiker, en een hoog niveau van insuline - dewelke ook betrokken zijn bij darmkanker.

Bij het analyseren van de resultaten van de nieuwe studie, ontdekten Fuchs en zijn collega's dat het verlaagd risico op kankerherhaling en sterfgevallen in zijn geheel was toe te schrijven aan de cafeïne en niet aan andere componenten van de koffie. Hij zei dat het niet duidelijk is waarom dit effect door de cafeïne komt en dit moet nog verder onderzocht worden. Een hypothese is dat de consumptie van cafeïne de gevoeligheid van het lichaam verhoogt voor insuline zodat er minder van nodig is, wat op zijn beurt ontstekingen kan helpen verminderen - een risicofactor voor diabetes en kanker, zei Fuchs.

Anders dan het drinken van koffie, zei Fuchs, kunnen mensen andere maatregelen nemen om de risico's op kanker te verminderen; vermijden van overgewicht, regelmatig bewegen, aannemen van een gezonder voedingspatroon waaronder het eten van noten, wat ook het risico op diabetes vermindert.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats