Hoe uitputting van het darm microbioom bescherming geeft tegen zwaarlijvigheid


UNIVERSITEIT VAN GENEVE

De afgelopen paar jaar is het onderzoek naar het darm microbioom (dat wil zeggen, alle micro-organismen, voornamelijk bacteriën, die in onze darmen wonen) begonnen de enorme rol die het in ons lichaam speelt, te ontrafelen, en hoe het symbiotisch het functioneren van onze organen beïnvloedt. In het bijzonder, het microbioom heeft ook een effect op de manier waarop calorieën worden opgenomen, en hoe vetcellen zich ontwikkelen. Door muizen zonder microbioom te bestuderen, konden wetenschappers van de Medische Faculteit van de Universiteit van Geneve (UNIGE) in Zwitserland aantonen, dat de afwezigheid van een microbioom een opmerkelijk effect heeft tegen zwaarlijvigheid. Het blijkt zelfs een verrassend metabolisch mechanisme te stimuleren: witte vetcellen – die, als er veel van zijn, zwaarlijvigheid en insulineresistentie (verminderde gevoeligheid voor insuline) teweegbrengen – worden omgezet in cellen die op bruin vet lijken (ze worden beige vet genoemd) die het lichaam beschermen tegen overtollig gewicht en de schadelijke gevolgen daarvan. Deze ontdekking, die gepubliceerd is in Nature Medicine, zou de deur kunnen openen naar geheel nieuwe behandelingen voor zwaarlijvigheid.

Zoogdieren hebben twee types vetcellen: bruin vet, waarvan de belangrijkste functie is om calorieën te verbranden voor het genereren van warmte, en wit vet, dat gebruikt wordt voor de opslag van energie. Bij gezonde mensen bestaat ongeveer 25% van de lichaamsmassa uit wit vetweefsel. Als er teveel vetweefsel is, draagt dit bij aan insulineresistentie en diabetes. In tegenstelling daarmee zorgt bruin vet voor verbetering van de insulinegevoeligheid en is het omgekeerd gecorreleerd aan zwaarlijvigheid.

In reactie op kou of training kunnen cellen die op bruin vet lijken – het beige vet – ontstaan in het witte vet, een verschijnsel dat bekend staat als ‘verbruining. Hoewel deze beige vetcellen dezelfde herkomst lijken te hebben als de witte vetcellen, hebben ze een andere functie: hoe meer beige vet ontstaat in het witte vetweefsel, des te meer calorieën worden verbrandt. Dit suggereert, dat het stimuleren van de groei van beige vet een manier zou kunnen zijn om zwaarlijvigheid te reduceren en insulineresistentie te beperken.

De onverwachte rol van het darm microbioom
Het is zeer recent, dat wetenschappers de reikwijdte zijn in gaan zien van de relaties tussen het darm microbioom en haar menselijke gastheer. Een groeiend aantal onderzoeken vestigen nu de aandacht op de regulering van veel verschillende metabolische processen, en brengen daarmee het maagdarmkanaal in verband met de huid, de lever, de hersenen en vele andere organen.

Nu tonen onderzoekers van de Medische faculteit van UNIGE ook, dat er een rechtstreeks effect is op zwaarlijvigheid: het microbioom van zwaarlijvige mensen heeft een speciale samenstelling, die anders is dan die van magere mensen. Het is zelfs zo, dat kiemvrije muizen (geboren en gehouden onder steriele condities, dus zonder microbioom) die een transplant krijgen met darm microbioom van zwaarlijvige mensen, geneigd zijn zwaarlijvigheid en insulineresistentie te ontwikkelen. ‘Nu we hebben gezien dat het microbioom de ontwikkeling van zwaarlijvigheid kan stimuleren, vermoedden wij dat uitputting van het microbioom de gevoeligheid voor insuline kan beïnvloeden door de hoeveelheid en de onderlinge verhouding van deze soorten vet aan te passen,’ zo legt Mirko Trajkovski uit, hoofdauteur van het onderzoek en Professor op de Medische Faculteit voor Celfysiologie en –metabolisme. Om hun hypothese te testen, voedden de onderzoekers drie groepen muizen met een calorierijk dieet: kiemvrije muizen, standaardmuizen en muizen die voorafgaand aan het onderzoek behandeld waren met hoge doses antibiotica, die het effect hebben dat hun microbioom volledig uitgeput wordt. Terwijl de normale muizen die calorierijk voedsel kregen zwaarlijvigheid en insulineresistentie ontwikkelden, bleven de andere twee groepen mager, hadden een verbeterde gevoeligheid voor insuline, en verdroegen glucose beter. Nog belangrijker, hun hoeveelheid wit vet verminderde, en dit ging samen met een toename in de hoeveelheid bruin vet.

Zwaarlijvigheid reduceren door extra beige vet te vormen
De wetenschappers zagen, dat uitputting van het microbioom – hetzij door antibiotica, dan wel in kiemvrije muizen – de ontwikkeling stimuleerde van functioneel beige vet binnen het witte vetweefsel, op dezelfde manier als bij blootstelling aan kou, of bij training. Maar hoe werkt dat? Het heeft allemaal te maken met een speciaal celtype, die macrofagen worden genoemd. Macrofagen zijn een belangrijk deel van het immuunsysteem, en voeren verschillende metabolische functies uit, met inbegrip van weefsel aanpassingen. Zij brengen verschillende functionele programma’s tot uiting in reactie op microsignalen uit de omgeving, een proces dat “polarisatie” genoemd wordt. Gepolariseerde macrofagen kunnen grof worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: M1 en M2, waarbij de laatste in staat is op het vetweefsel in te werken en de productie van beige vet te verhogen. Als het microbioom uitgeput is, neemt het aantal toe van speciale cellen, die eosinofielen genoemd worden, hetgeen leidt tot de afscheiding van kleine signaaleiwitten (‘type 2 cytokines’) die de polarisatie van macrofagen beïnvloeden.

Dankzij deze eiwitten veranderen M1 macrofagen in M2 macrofagen, die het verbruinen van wit vet activeren en daarmee zwaarlijvigheid reduceren.
‘In muizen houdt het effect van antibiotica een aantal weken na de behandeling aan,’ benadrukken Nicolas Suarez-Zamorano en Salvatore Fabbiano, de eerste coauteurs van dit onderzoek. ‘Hoewel het onrealistisch is om zwaarlijvigheid te behandelen met hoge doses antibiotica – vooral vanwege het risico op antibiotica-resistentie – willen we wel alternatieve methoden onderzoeken om het microbioom te onderdrukken of te modificeren, en om de precieze bacterie-genen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor dit fenomeen. Dan zouden we alleen deze kunnen uitschakelen, zonder dat we het gehele microbioom zouden moeten verwijderen,’ legt Mirko Trajkovski uit. Om effectieve klinische behandelingen voor zwaarlijvigheid te vinden, willen de onderzoekers speciale antibiotica inzetten, in combinatie met bacteriofagen, een soort virus dat alleen heel bepaalde bacteriestammen doodt. Ook zal de mogelijkheid worden onderzocht van het transplanteren van microbioom van een mager mens naar een zwaarlijvige bij wie daaraan voorafgaand het microbioom is uitgeput.

Vertaling: Manette Schonfeld


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats