Kunnen darmbacteriŽn die ons helpen bier & brood te verteren ons ook helpen in de strijd tegen ziekte?


Wetenschappers onderzoeken bij Zingerman's Bakehouse de relatie tussen gist en goede bacteriŽn.

Volgens het rapport van de ondezoekers kunnen bacteriŽn die geŽvolueerd zijn om ons te helpen bij het verteren van gist dat bier en brood hun belletjes geeft, de ontwikkeling van nieuwe behandelingen ondersteunen bij mensen bij het bestrijden van schimmelinfecties en auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn.

De studie toont aan hoe microben in ons spijsverteringskanaal geleerd hebben om de moeilijk af te breken complexe koolhydraten die deel uitmaken van de gist celwand, te ontrafelen. De studie werd gepubliceerd door wetenschappers van de Universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk en de Universiteit van de Michigan Medical School.

GeŽvolueerd over de 7000 jaar dat we al gefermenteerd eten en drinken, wordt de darmbacterie Bacteroides thetaiotomicron die gisten kan degraderen bijna uitsluitend gevonden in menselijke darmen.

Het internationaal onderzoeksteam dat zijn bevindingen puliceerde in Nature, zegt dat de ontdekking van dit proces de ontwikkeling van prebiotische geneesmiddelen om mensen die lijden aan darmproblemen en auto-immuunziekten te helpen, kan versnellen.

De studie, onder leiding van Harry Gilbert, Ph.D., hoogleraar biochemie aan de Universiteit van Newcastle; Eric Martens, Ph.D., van de Universiteit van Michigan Departement Microbiologie en Immunologie, en Wade Abbott, Ph.D., wetenschappelijk onderzoeker bij Landbouw en Agri-Food Canada, heeft de complexe mechanismen van de gist koolhydraten, geÔdentificeerd.

De nieuwe bevindingen bieden een beter begrip van hoe onze unieke intestinale soep van bacteriŽn - aangeduid als het microbioom - de capaciteit heeft om voedingsstoffen te halen uit onze zeer gevarieerde voeding.

Hun bevindingen suggereren dat gist voordelen heeft voor de gezondheid; mogelijk door het verhogen van de groei van Bacteroides in het microbioom.

Het betrekken van een internationaal team van wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, AustraliŽ, Canada, de Verenigde Staten en BelgiŽ, heeft er toe geleid het mechanisme te ontrafelen waarmee B. thetaiotaomicron moeilijk af te breken complexe koolhydraten, gistmannanen genoemd, toch kan afbreken.

Mannanen, afkomstig van de gist celwand, zijn een component in onze voeding van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals brood, bier, wijn en sojasaus, en gisten die het microbioom uitmaken en waarvan men in sommige gevallen dacht dat ze schadelijk waren.

"Eťn van de grote verrassingen in deze studie was dat B. thetaiotaomicron zo specifiek is afgestemd op het herkennen van de complexe koolhydraten in gisten, zoals die aanwezig zijn in bier, wijn en brood," zegt Martens, assistent-professor in de afdeling van de UM Medical School Microbiologie en Immunologie.

Onderzoekers dachten dat dit mechanisme voortkwam uit het vermogen van de gemeenschappelijke darmbacteriŽn om chemisch vergelijkbare koolhydraten aanwezig op de darmcellen te recycleren, die voortdurend worden vernieuwd om de darmen gezond te houden.

"Echter, deze bacteriŽn bleken slimmer te zijn dan we dachten: ze herkennen en degraderen beide groepen van koolhydraten, maar hebben volledig verschillende strategieŽn om dat te doen, ondanks de aanzienlijke chemische gelijkenis tussen de host en de gist koolhydraten," zegt Martens. "Zelfs de relatief kleine hoeveelheden gist die we gewoonlijk consumeren langs voedingsmiddelen zijn genoeg om invloed uit te oefenen op de fysiologie van onze goede darmbacteriŽn."

Het UM-team testte dit idee door het voeren van muizen aan de UM laboratoria met een dieet bestaande uit 50 procent met gist gerezen brood gebakken bij het nationaal bekende Zingerman's Bakehouse in Ann Arbor. Broodkruimels van Zingermann werden gebruikt om een aangepast voedsel te creŽren voor muizen. Door te werken met een ambachtelijke bakkerij waren de onderzoekers in staat om de hoeveelheid gist die gebruikt was te controleren.

"Mensen zijn erg geÔnteresseerd in het ontwikkelen van dieetregimes waar goede bacteriŽn in de meerderheid zijnĒ, zegt Gilbert, senior auteur van de studie. "Als bepaalde bacteriŽn dominant zijn in de darm kunnen deze micro-organismen moleculen produceren die gezondheidsbevorderende effecten hebben.

"Hoe meer men begrijpt hoe complexe glycanen worden afgebroken, hoe meer men kan denken aan het ontwikkelen van geavanceerde prebiotica die de groei van specifieke heilzame bacteriŽn bevorderen,Ē zegt hij.

Het is te hopen dat het onderzoek een betere kennis kan geven over welke nutriŽnten wij kunnen aanvoeren voor specifieke organismen in het microbioom.

Bron: http://www.med.umich.edu

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats