Fecale Microbiota Transplantatie (FMT) geneest Clostridium difficile en blokkeert pathogenen die tegen meerdere medicijnen resistent waren


Een fecale microbiota transplantatie (FMT), een poeptransplantatie, heeft niet alleen een 66 jarige man genezen van een Clostridium difficile (C. diff) infectie; ze elimineerde ook andere organismen die voor meerdere medicijnen resistent waren, zowel in het maag-darmkanaal van de patiënt, alsmede op verschillende andere lichaamsplaatsen. Deze casus werd gepubliceerd op 15 april in het ‘Journal of Clinical Microbiology’, een uitgave van de American Society for Microbiology.

De patiënt leed aan quadriplegie (een volledige verlamming van het lichaam vanaf de nek naar beneden) en meerdere andere kwalen, die een ventilator, een voedingssonde, en chronische foley catheterisatie noodzakelijk maakten. Als gevolg van zijn complexe medische toestand, werd hij toegelaten tot de intensive care unit van het Scripps Mercy Hospital in San Diego, Californië. In de eerste week, werd hij gediagnostiseerd met C. diff colitis, en behandeld met orale antibiotica. Toen de antibiotica geleidelijk werd verminderd, kwam de C. diff infectie snel terug. Tegelijkertijd werden in de patiënt een aantal, tegen meerdere medicijnen resistente, organismen geïsoleerd, wat leidde tot terugkerende infecties.

Uiteindelijk stelden de artsen FMT voor. De zus van de patiënt stelde zich vrijwillig als donor beschikbaar, en kwam ook door de screening tests voor besmettelijke ziekten en parasieten. De artsen injecteerden het materiaal, na het stoppen met antibiotica, met behulp van een colonoscoop.

Gedurende de volgende twee jaar, totdat de patiënt overleed, kwam de C. diff niet meer terug. Hoewel de MRSA bacterie (methicilline-resistente staphylococcus aureus) zijn urinewegen enkele maanden na de fecale transplantatie is binnengedrongen, gold dit niet voor vele andere tegen antibiotica resistente microben, ondanks zijn permanente verblijf in de intensive care unit.

"De FMT bracht de darmflora van de patiënt weer op een goed peil en stopte de Clostridium difficile uitbraak," zei dokter Nancy Crum-Cianflone, een specialiste in besmettelijke ziekten in het Scripps Mercy Hospital in San Diego. "Intrigerend was tevens dat door het aanvullen zijn maagdarmkanaal met normale bacteriën, de resistente bacteriën die hem tot dan geplaagd hadden, uit zijn lichaam verdwenen."

"Patiënten, vooral zij die lang in IC’s verblijven, krijgen normaal tal van antibioticakuren die bijna altijd resulteren in zowel het binnen dringen van, en infecties door, multi-resistente organismen, en uiteindelijk met bacteriën die resistent zijn tegen alle antibiotica," zegt coauteur dokter Gonzalo Ballon-Landa , tevens besmettelijke ziekte specialist in het Scripps Mercy Hospital. "Deze case geeft aan dat het aanvullen van de normale darmflora en stoppen met toediening van antibiotica bij dergelijke patiënten kan leiden tot het verdwijnen van de multiresistente organismen uit de lichamen van de patiënten en dus potentieel hun leven kan redden."

Clostridium difficile veroorzaakt soms een ontsteking van de dikke darm, wat resulteert in diarree. Dit is vooral een probleem bij oudere volwassenen in een ziekenhuis, en veroorzaakte in de VS ca. een half miljoen infecties in 2011, met 29.000 sterfgevallen binnen 30 dagen na de diagnose, volgens de US Centers for Disease Control and Prevention.

Bij FMT wordt fecaal materiaal gebruikt uit een gezonde donor, dat grotendeels bestaat uit microbiota, om juist de "goede bacteriën" therapeutisch aan te bieden. Fecale transplantatie is recent een gebied van intensief wetenschappelijk onderzoek geworden. Er is inmiddels aangetoond dat C. diff voor meer dan 90 procent geneest, veel beter dan met antibiotica, en onderzoekers testen het inmiddels ook voor de behandeling van andere aandoeningen. OpenBiome, een in Medford, Massachusetts, gevestigd bedrijf, screent nu donoren en levert al ontlasting naar ziekenhuizen over de hele VS, en zelfs in het buitenland.

Vertaling: Frits Suntjens

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats