BacteriŽle darmflora van afgelegen inlandse stammen is drager van antibiotische weerstandsgenen


Wetenschappers hebben antibiotische weerstandsgenen in de bacteriŽle flora van een Zuid-Amerikaanse stam gevonden die nooit eerder waren blootgesteld aan antibiotica. De bevindingen suggereren dat bacteriŽn in het menselijk lichaam het vermogen van antibiotische weerstand hebben reeds lang voordat dergelijke geneesmiddelen ooit werden gebruikt om ziekte te behandelen.

Het onderzoek komt voort uit de 2009 ontdekking van een stam van Yanomami Indianen in een afgelegen bergachtig gebied in het zuiden van Venezuela. Vooral omdat de stam meer dan 11.000 jaar geÔsoleerd was van andere samenlevingen, werden bij de leden er van de meest uiteenlopende verzamelingen bacteriŽn gevonden die men in de mens kan vinden. In die overvloed aan bacteriŽn, hebben de onderzoekers echter bedrade genen geÔdentificeerd om antibiotica te weerstaan.

De studie, gepubliceerd 17 april in Science Advances, meldt dat de microbiŽle populaties op de huid en in de mond en darmen van de Yanomami stamleden veel diverser waren dan die gevonden worden bij mensen uit de Verenigde Staten en Europa. Het veelzijdige onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de New York University School of Medicine, Washington University School of Medicine in St. Louis, de Venezolaanse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek en de andere instellingen.

"Dit was een ideale gelegenheid om te bestuderen hoe de verbindingen tussen microben en mensen evolueren als ze vrij van invloeden zijn uit de moderne samenleving," zei Gautam Dantas, PhD, associate professor in de pathologie en immunologie aan de Universiteit van Washington en ťťn van de auteurs van de studie. "Dergelijke invloeden zijn ondermeer internationaal reizen en blootstelling aan antibiotica."

Het is intrigerend dat in Dantas 'lab, de gediplomeerde studente Erica Pehrsson antibioticumresistentiegenen in bacteriŽn heeft gezocht en gevonden op de huid, in de mond en de darmen van stamleden die lang geÔsoleerd waren van dergelijke invloeden van buitenaf.
"Deze mensen werden niet blootgesteld aan de moderne antibiotica; hun enige eventuele inname van antibiotica zou per ongeluk kunnen zijn door de inname van bodembacteriŽn die zorgen voor de natuurlijke aanwezige versies van dit medicament," zei Pehrsson. "Toch waren we in staat om meerdere genen te identificeren in de bacteriŽn van hun uitwerpselen en orale monsters die op natuurlijke wijze, semi-synthetische en synthetische drugs deactiveren."

Duizenden jaren voordat mensen gebruik gingen maken van antibiotica om infecties te bestrijden, begonnen bodembacteriŽn met de productie van natuurlijke antibiotica om concurrentie te doden. Gelijker tijd evolueerden microben hun verdediging om zichzelf te beschermen tegen de antibiotica die hun bacteriŽle concurrenten zouden kunnen maken, waarschijnlijk door het verwerven van resistentiegenen van de makers zelf door middel van een proces dat bekend staat als horizontale genen overdracht.

De afgelopen jaren heeft de overvloed van antibiotica in de geneeskunde en de landbouw dit proces versneld, om de ontwikkeling en verspreiding van genen te stimuleren die bacteriŽn helpen te overleven bij blootstelling aan antibiotica. Daardoor zijn stammen van menselijke ziektes ontstaan, die veel moeilijker te behandelen zijn.

"Er zijn al medicamenten onwerkzaam om sommige soorten multiresistente infecties te behandelen, waarvan een groot deel dodelijk kan zijn, waarmee het sombere vooruitzicht verhoogd wordt van een post-antibiotisch tijdperk," zei Dantas.

Wetenschappers weten niet echt of de diversiteit van specifieke bacteriŽn verbetering geeft of schadelijk is voor de gezondheid, zei Dantas, maar voegde eraan toe dat de microbiomes van de mensen in de geÔndustrialiseerde landen ongeveer 40 procent minder divers zijn dan wat gevonden werd in de stamleden die nooit blootgesteld werden aan antibiotica.

"Onze resultaten ondersteunen een groeiende hoeveelheid gegevens en suggereren een verband tussen, enerzijds verminderde bacteriŽle diversiteit, geÔndustrialiseerde voeding en moderne antibiotica, en anderzijds, immunologische en metabolische ziekten - zoals obesitas, astma, allergieŽn en diabetes, die dramatisch zijn toegenomen sinds de jaren 1970, "zei Maria Dominguez-Bello, PhD, associate professor in de geneeskunde aan de Universiteit van New York Langone Medical Center en senior auteur van de studie. "Wij geloven dat er iets aan het gebeuren is in het milieu tijdens de afgelopen 30 jaar, dat deze ziekten aanstuurt, en we denken dat het microbioom er in kan worden betrokken."

Vertaling Shanti OnneweerOntvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats