Team ontdekt verband tussen levensstijl van inheemse gemeenschappen & darm microbiŽle ecologie


Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Oklahoma heeft ontdekt dat er een sterke verbinding is tussen de levensstijl van inheemse gemeenschappen en hun microbiŽle darm ecologie (darm microbioom), een studie die gevolgen zou kunnen hebben voor de gezondheid van iedereen.

Onder leiding van Cecil Lewis, co-directeur van de Laboratoria voor Moleculaire Antropologie en Microbiome Onderzoek in de OU College van Kunsten en Wetenschappen, presenteert het team een diepgaande analyse van de darm microbioom van de Matses, een Amazone jager- gemeenschap verzamelaars , dat is vergeleken met die van het dorp Tunapunco, hoogland kleinschalige boeren, evenals met de stadsgemeenschap bewoners in Norman, Okla.

Om de drie groepen te vergelijken met eerder gepubliceerde studies in Afrika en Zuid-Amerika, heeft het team een opvallende trend waargenomen. Menselijke darmflora clusteren meer samen op basis van levensonderhoud strategie dan op geografische nabijheid. Zo lijken jager-verzamelaars in Zuid-Amerika en Afrika meer op elkaar dan de landelijke landbouwers of urban-industriŽlen, zelfs uit naburige bevolkingsgroepen.

Het is nu algemeen aanvaard dat de menselijke darm microbiomes actief betrokken zijn bij de gezondheid en dat de veranderingen in onze darm microben door de (te) schone geÔndustrialiseerde levensstijl, heeft geleid tot een gevoeligheid voor bepaalde auto-immuunziekten zoals astma en allergieŽn.

Ook is gebleken dat industrialisatie heeft geleid tot een daling in diversiteit darm microbiomes. Bovendien, in de darm van geÔndustrialiseerde volken, is een bepaalde bacterie genus is opvallend afwezig, Treponema. Deze bacteriŽn leefden gelijktijdig met de mens en andere primaten tijdens miljoenen jaren, dus hun afwezigheid in de geÔndustrialiseerde mensen is onthutsend.

"In onze studie tonen aan we dat deze verloren bacteriŽn in feite meerdere soorten zijn die waarschijnlijk vezels kunnen fermenteren en korte keten vetzuren in de darm genereren. Korte keten vetzuren hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Dit werpt een belangrijke vraag op, kan deze verloren Treponema de hoeksteen zijn van soorten die het verhoogde risico op auto-immune stoornissen in de geÔndustrialiseerde mensen uitleggen? Dit is wat we eerstvolgend hopen te verkennen ", zegt Lewis.

R. Tito merkt op dat, na het bezoek van het team, de jager-verzamelende levensstijl van de Matses gemeenschap begon te veranderen naar een die de industriŽle voeding omvat. "Het is mogelijk dat hun huidige profiel aan het veranderen is, en we hebben een unieke kans om de biologische gevolgen van deze stedelijke transitie in de darm microbioom op waarde te schatten", zegt Tito.

"Het bestuderen van inheemse menselijke gemeenschappen biedt een mogelijkheid om menselijke biologische verschijnselen die zouden zijn verdwenen in westerse samenlevingen te verkennen, maar moeten we ons bewust zijn van de uitdagingen in het werken met kwetsbare bevolkingsgroepen", zegt Obregon-Tito.

Vertaling Shanti OnneweerOntvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats