Cannabis vergroot ruis in je hersenen


Nieuwe bevindingen, gepubliceerd in Biological Psychiatry

Verscheidene studies hebben aangetoond dat het belangrijkste actieve bestanddeel van cannabis, delta-9-tetrahydrocannabinol (D9-THC), bij gezonde proefpersonen psychoseachtige effecten van voorbijgaande aard opwekt, die lijken op de effecten die bij schizofrenie optreden.

Een nieuw onderzoeksrapport, gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry, vermeldt dat D9-THC willekeurige een vorm van neurale activiteit, ‘neurale ruis’ genaamd, verhoogt in de hersenen van gezonde proefpersonen. De bevindingen wijzen erop dat een toegenomen neurale ruis wellicht een rol speelt bij de psychoseachtige effecten van cannabis.

“Bij doseringen die ruwweg gelijk zijn aan een halve tot hele joint, produceert D9-THC psychoseachtige effecten en toegenomen neurale ruis bij mensen”, legt senior auteur Dr. Deepak Cyril D’Souza, hoogleraar Psychiatrie aan de Yale School op Medicine uit.

“De dosisafhankelijke en sterk positieve samenhang tussen deze twee bevindingen suggereert dat de psychoseachtige effecten van cannabis verband kunnen houden met neurale ruis, die de normale informatieverwerking in de hersenen verstoort”, voegt hoofdauteur Dr. Jose Cortes-Briones, gepromoveerd medewerker Psychiatrie aan de Yale School of Medicine.

De onderzoekers bestudeerden de effecten van D9-THC op de elektrische hersenactiviteit bij 24 proefpersonen die deelnamen aan een driedaags onderzoek, waarbij ze twee doseringen D9-THC of een placebo intraveneus toegediend kregen, in een dubbelblind, gerandomiseerd, cross-over, gebalanceerd klinisch onderzoek.

Indien het zou worden bevestigd, zou het verband tussen neurale ruis en psychose licht kunnen werpen op de biologie van een aantal van de symptomen die optreden bij schizofrenie.

“Dit interessante onderzoek suggereert een gemeenschappelijke factor bij de effecten van het belangrijkste actieve ingrediënt in marihuana en symptomen van schizofrenie”, aldus Dr. John Krystal, redacteur van Biological Psychiatry. “De remming van de corticale functie bij gebruik van D9-THC zou ten grondslag kunnen liggen aan een aantal van de cognitieve effecten van marihuana. Deze bevinding zorgt niet alleen voor meer begrip van de processen die ten grondslag liggen aan een psychose, het onderstreept ook een belangrijke zorg in het debat aangaande medische en gelegaliseerde toegang tot marihuana.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats