BPA kan een nadelig effect hebben op opvoedgedrag bij muizen


Biparentale zorg voor de nakomelingen, ofwel zorg die verleend wordt door beide ouders, treedt alleen op bij de minderheid van de soort, inclusief mensen. Eerder studies hebben aangetoond dat moederlijke zorg negatief beïnvloed kan worden als vrouwen blootgesteld worden aan op grote schaal voorkomende hormoonontregelende chemicaliën, inclusief Bisphenol-A (BPA). Echter, geen enkele studie heeft kunnen aantonen hoe deze chemicaliën de moederlijke en vaderlijke zorg kunnen beïnvloeden, wanneer beide ouders worden blootgesteld.

Nu hebben wetenschappers van de Universiteit van Missouri de monogame, biparentale Californische muissoort gebruikt om te bewijzen dat nakomelingen van ouders die blootgesteld zijn aan BPA minder ouderlijke zorg van zowel vader als moeder krijgen. Wetenschappers geloven dat de resultaten ook relevant zijn voor mensen.

De Californische muis is gebruikt als model voor onderzoek naar zorggedrag omdat ze monogaam zijn, zoals mensen, en zowel man als vrouw bijdraagt aan de opvoeding. Mannelijke partners vertonen coöperatieve zorg bij het voeden, wassen en het geven van warmte aan hun jongen door bij elkaar te kruipen als het vrouwtje het nest verlaten heeft. Verminderde zorg leidt tot nadelige gevolgen voor de jongen, en aangezien bepaalde delen in de hersenen en hormonen biparentaal gedrag reguleren vergelijkbaar met de soort, heeft deze studie menselijke gelijkenissen.

Hormoonontregelende chemicaliën zoals BPA bootsen de steroïde hormonen na die de scharkeringen in het volwassen vrouwelijke brein regelen tijdens de vroege ontwikkeling. Maar er was weinig hierover bekend m.b.t. het effect op het gedrag van de vader, zei Cheryl Rosenfeld, Professor Biomedische Wetenschappen aan het College of Veterinary Medicine en onderzoeker bij The Bond LifeScience Center. Ons onderzoek geeft de kritische leegte aan door het blootstellen van zowel mannen als vrouwen aan hormoonverstorende chemicaliën zoals BPA en Ethinyl Estardiol (EE), het belangrijkste actieve bestanddeel van anticonceptie, en het onderzoeken van de gevolgen voor de nakomelingen.

Voor deze studie gaven de onderzoekers voor het ontwikkelingsgebied van de vrouwelijke Californische muis een van de drie diëten. Een dieet bevatte BPA, het tweede bevatte concentraties EE en het derde was vrij van hormoonverstorende chemicaliën. Ook de mannelijke muizen werden aan 1 van de drie diëten onderworpen.

Daarna werden ze willekeurig in paren gezet. Aangezien Californische muizen monogaam zijn , paarde 1 mannetje met hetzelfde vrouwtje gedurende de studie. Na de paring werden zowel de ouders als nakomelingen geobserveerd naar een aantal gedragingen tijdens de opvoeding van de jongen; zoals mannelijke en vrouwelijke verzorging van de pups en de tijd die besteed werd in en buiten het nest van beide ouders. De hele studie werd de ontwikkeling van de pups, lichaamstemperatuur en gewicht geobserveerd.

De aard en omvang van zorg is belangrijk voor een nakomeling, omdat het de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling kan beïnvloeden. Rosenfeld zei, we ontdekten dat vrouwtjes die blootgesteld waren aan BPA , minder tijd besteden aan het verzorgen van de pups, zodat zij niet de normale gezondheidsvoordelen kregen als bij gewone zorg. Tevens vonden we ontwikkelingsstoornissen bij deze mannetjes en vrouwtjes die blootgesteld waren aan hormoonverstorende chemicaliën, wat resulteerde in het feit dat de ouders meer tijd buiten het nest doorbrachten, met de conclusie dat biparentale zorg verminderde.

Bevindingen laten ook zien dat vrouwtjes aanvoelden of de mannetjes aangetast waren door PBA en pasten hun zorg aan. Ondanks dat deze vrouwtjes nooit zijn blootgesteld aan BPA of andere hormoonverstorende chemicaliën, verzorgden ze hun pups minder en brachten meer tijd buiten het nest door. Onderzoekers geloven dat dit een antwoord is op het feit of het mannetje was blootgesteld aan een van de hormoonverstorende chemicaliën, zegt Sarah Johnson, een afgestudeerde en hoofdauteur van de studie.

Vertaling: Marica Tuinte


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats