Heupbreuken bij senioren worden niet door osteoporose veroorzaakt, maar door val ongelukken


Uit een recent gepubliceerde studie in de British Medical Journal (BMJ) blijkt dat medicijnen tegen osteroporose geen effectief middel zijn om heupbreuken bij senioren te voorkomen.

Er zijn wereldwijd 1,5 miljoen proximale femurfracturen (bijv. heupbreuken) per jaar, waarvan 7000 in Finland. Dit soort breuken gebeurt vaak bij senioren en door de vergrijzing zal dit aantal breuken waarschijnlijk nog toenemen. Heupbreuken veroorzaken verminderde mobiliteit, levenskwaliteit en gezondheid en ook significante sociale kosten. Sinds de vroege 90-er jaren, zijn medicijnen tegen osteoporose gebruikt om botbreuken te verminderen, waarvan de heupbreuken het meest ernstig zijn.

Veel mensen dachten dat het vertragen van de botvermindering breuken zou voorkomen. Het risico op botbreuken werd ingeschat door de botdichtheid te meten. De gebruikte norm bij huidige botbreukrisico calculatoren geeft de indicatie dat de meeste vrouwen ouder dan 65 medicijnen nodig hebben. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zit 75% van de Kaukasische vrouwen ouder dan 65 jaar in de risicogroep. Hierdoor is er een enorme markt ontstaan voor medicijnen tegen osteoporose en apparatuur om de botdichtheid te meten.

De internationale research groep, geleid door Professor Teppo Järvine, Universiteit van Helsinki, Finland heeft de effectiviteit van medicijnen tegen osteoporose bestudeerd door het reviewen van alle publicaties op dit gebied (bijv. de wetenschappelijke basis van de huidige behandelmethodiek).

De resultaten van deze meta-analyse waren schokkend. De voordelen van het gebruik van medicijnen is hoogstens marginaal. Het lijkt ook - en dit is erg interessant – “dat als een studie resultaat van medicijnen toont er meer fouten er in de studie zaten”, aldus Järvinen.

Een duidelijk probleem was de leeftijdsspreiding van de deelnemers aan de studie. De meeste heupbreuken gebeuren bij senioren ouder dan 80 terwijl de studie zich richt op een significant jongere groep. “Slechts bij 3 uitgevoerde studies waren de deelnemers 80 jaar of ouder en hierbij is niet geconstateerd dat de medicatie heupbreuken voorkomt”. De onderzoekers van de meta-anlyse concludeerden dat het onjuist was om te denken dat medicijnen tegen osteoporose heupbreuken kunnen voorkomen, want broze botten zorgen er niet voor dat botbreuken meer gebeuren bij oudere mensen. “Heupbreuken zijn het resultaat van vallen of soortgelijke kleine ongelukken.” Zelfs een oudere persoon met broze botten zal waarschijnlijk niets breken zonder ongeluk. Het ondervragen over evenwichtsproblemen zal meer inzicht geven in het risico op botbreuken dan het meten van de botdichtheid.

Gezondheidsrisico’s en verspilde middelen, het overschatten van het breukrisico en de hieruit voortvloeiende overbehandeling zijn slecht voor de patienten en de de gezondheidszorg, is van de onderzoekers melden.

Door het label te krijgen, dat je risico loopt kan psychologisch nadelig zijn en kan er voor zorgen, dat patienten stoppen met actief bewegen, waardoor de gezondheid verslechtert. Osteoporose medicatie heeft ook schadelijke bijwerkingen.

“Door bij de behandeling te focusen op medicijnen, worden andere factoren die significanter bijdragen aan botbreuken vergeten, zoals roken, bewegen en oplossingen die vallen kunnen voorkomen,” aldus Järvinen.

The studie is verschenen is de “Too Much Medicine” serie van artikelen gepubliceerd door BMJ. Deze serie focust op gezondheids- en financiële problemen die veroorzaakt worden door overdiagnose en onnodige behandeling.

Vertaling: Nancy Evans-Luthart


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats