Borstvoeding beschermt tegen milieuvervuiling


Een gedeelte van het onderzoek door de UPV/EHU-Universiteit van Baskenland analyseert de effecten van fijn stof PM2.5 en NO2 vervuiling bij zwangere vrouwen en hun nakomelingen

Aitana Lertxundi heeft haar onderzoekswerk uitgevoerd in het kader van de INMA (Jeugd en Milieu) -programma geleid door Jesús Ibarluzea van het ministerie van Volksgezondheid van de regering van de autonome gemeenschap Baskenland (regio). Het doel is om te onderzoeken hoe de blootstelling aan milieuvervuiling tijdens de zwangerschap de gezondheid beïnvloedt en ook de rol van voeding in de fysieke en neurologische ontwikkeling tijdens de kindertijd. Lertxundi's onderzoek richt zich op de gevolgen voor de motorische en mentale ontwikkeling tijdens de eerste jaren van het leven veroorzaakt door blootstelling aan de stoffen NO2 en PM2,5.

Nooit eerder is een zo belangrijke evaluatie gemaakt van het effect van de verontreinigingsdeeltjes (PM2.5) op de ontwikkeling van de motorische capaciteit en die van stikstofdioxide (NO2) op de geestelijke ontwikkeling tussen de prenatale fase tot de baby van 15 maanden oud. Wat meer is, de studie loopt nog altijd nadat ze is gestart in 2006. “Het centrale zenuwstelsel gevormd in de foetale fase heeft onvoldoende detoxificatie mechanismen om de toxines die zich opstapelen te elimineren," benadrukte Aitana Lertxundi.

De PM2.5 deeltjes meten minder dan 2,5 micra, in andere woorden, ze zijn vier keer dunner dan een haar en verspreiden zich gamakkelijk in de lucht. Omdat ze zo klein zijn kunnen ze gemakkelijk binnendringen in het lichaam en omdat ze zo licht zijn kunnen zij zich zonder enig probleem verspreiden via de lucht ver van hun oorsprong. De samenstelling van deze neurotoxische deeltjes is afhankelijk van de emissiebronnen in het gebied.

Het gebied INMA Gipuzkoa onder studie vertoonde een hoge aanwezigheid van neurotoxische deeltjes materie van lood, arseen en mangaan komende van de industriële activiteit en het verkeer. In vergelijking met stedelijke gemiddelden waar het verkeer de belangrijkste bron van vervuiling is, is de concentratie minder.

Het resultaat van de studie is het bestaan van een omgekeerde relatie tussen blootstelling aan fijn stof en de motorische ontwikkeling van baby's. In dit opzicht benadrukt de onderzoekster het feit dat “de resultaten een relatie aantonen tussen de luchtkwaliteit en de motorische ontwikkeling." Uit de analyse van de gegevens blijkt ook dat PM2.5 noch de NO2 deeltjes enig schadelijk effect hebben op de borstvoeding en de moedermelk in het bijzonder gedurende ten minste vier maanden.

De montoring begon in 2006, toen de moeders zwanger weren en gaat nu nog verder. Monsters genomen van 638 zwangere vrouwen en hun baby’s, toen ze 15 maanden oud waren, zijn geanalyseerd. Het zijn inwoners van de Goierri-Alto en Medio Urola valleien, uitgezonderd de provincie Gipuzkoa waar industriële activiteit (11 staalfabrieken), rurale bedrijvigheid en woonwijken met elkaar verweven zijn en waar een belangrijke snelweg passeert.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats