Anti-stress-hormoon kan indicatie verschaffen van het risico op borstkanker


Lund University

Een nieuwe studie van de Universiteit van Lund in Zweden toont aan dat vrouwen met lage niveaus van een anti-stress-hormoon een verhoogd risico hebben op het krijgen van borstkanker. De studie is de eerste in zijn soort op de mens en bevestigt eerdere soortgelijke waarnemingen van dierproeven.

De recente bevindingen over een potentiële nieuwe marker voor het risico op het ontwikkelen van borstkanker worden gepresenteerd in het gerenommeerde Journal of Clinical Oncology. Het onderzoek richtte zich op een hormoon dat vrij in het bloed, enkefaline circuleert, met pijn- en angstreducerende eigenschappen. Enkefaline versterkt het immuunsysteem door direct beïnvloeden van immuuncellen.

"Dit is de eerste keer dat de rol van enkefaline bij borstkanker bij mensen is onderzocht en de resultaten waren verrassend helder. Bij vrouwen met de laagste niveaus van het hormoon, was het risico op borstkanker drie maal hoger dan die van vrouwen met de hoogste niveaus van het hormoon. Dit is één van de sterkste correlaties tussen het risico op kanker en een vrij circulerende biomarker ooit beschreven ", aldus Olle Melander en Mattias Belting, beiden hoogleraar aan de Universiteit van Lund en consultant artsen in Skåne University Hospital.

De bevindingen waren mogelijk dankzij een brede aanpak van de nieuwste kennis te combineren met kanker en hart- en vaatonderzoek aan de universiteit van Lund; de studie was gebaseerd op bloedmonsters genomen van iets meer dan 1 900 vrouwen in Malmö. De vrouwen werden gevolgd met betrekking tot borstkanker voor een gemiddelde periode van 15 jaar.

De resultaten werden gecorrigeerd voor leeftijd, menopauze, hormonale behandeling, roken en andere factoren die het risico op borstkanker kunnen beïnvloeden.

De huidige studie bevestigt een statistisch verband tussen lage concentraties enkefaline in het bloed en een verhoogd risico op borstkanker, en het valt nog te bezien of er een causaal verband te tonen dat een laag niveau van het hormoon rechtstreeks van invloed op de ontwikkeling van tumoren. De onderzoekers wijzen ook op dat de geografische ligging en leeftijd, ondanks de aanpassingen in het onderzoek, aanzienlijk kan zijn. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte vrouwen was 57 jaar.

Anderzijds worden de resultaten van het onderzoek gesteund door een latere controle onderzoek van een groep 1 500 vrouwen met een iets hogere gemiddelde leeftijd. In deze groep, het verband tussen lage niveaus van het hormoon en borstkanker was nog sterker. Dierproeven door andere onderzoekers gaf ook gelijkaardige indicaties. Deze studies aangetoond dat enkefaline de activiteit van het immuunsysteem tegen kankercellen kunnen versterken, evenals een directe tumor remmende werking.

De onderzoekers van de Universiteit van Lund hopen dat, na verdere studies, de resultaten preventie en vroegtijdige opsporing van borstkanker zullen bevorderen. Voor mensen met een verhoogd risico op borstkanker, kan de preventieve behandelingen de vorm van leefstijlinterventies naar stress en nieuwe geneesmiddelen verminderen. De bevindingen sluiten goed aan bij de ontwikkeling naar individuele risico-evaluatie en behandeling, op basis van de behoeften van elke vrouw.

"Onze directe plan is om te onderzoeken hoe het niveau van enkefaline in gezonde individuen beïnvloedt. We zullen dit doen in de eerste plaats in een studie met een kleiner aantal vrouwen. We zijn ook geïnteresseerd in de rol van het hormoon in andere vormen van kanker", aldus Olle Melander en Mattias Belting.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats