Vals alarm bij borstkanker heeft een negatieve invloed op de gezondheid


UNIVERSITEIT VAN KOPENHAGEN – FACULTEIT VAN GEZONDHEID EN MEDISCHE WETENSCHAPPEN

De psychologische belasting van de mededeling dat je borstkanker zou kunnen hebben kan zwaar zijn, zelfs als later blijkt dat het een vals alarm geweest is. Dit is het resultaat van nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen, dat recentelijk gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift “Annals of Family Medicine”.

Onderzoekers roepen op tot het verbeteren van de onderzoeksnauwkeurigheid, om daarmee het aantal fout-positieve mammogrammen terug te brengen.

Het was een vals alarm. Je hebt geen borstkanker. Dit zou een gelukkig bericht moeten zijn voor vrouwen die een mammogramonderzoek hebben doorgemaakt dat in eerste instantie tekenen vertoonde dat er iets aan de hand was. Echter, hoewel de vrouwen na vervolgonderzoeken gezond werden verklaard, zijn ze zo aangeslagen door het eerste bericht, dat ze nog steeds, verscheidene jaren na het valse alarm verschijnselen van stress en depressie vertonen. Dit is de uitkomst van nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.

“Ons nieuwe onderzoek laat zien dat het onder ogen zien van een diagnose van mogelijke borstkanker een negatief effect heeft. Tot nu toe geloofden we, dat vrouwen die alleen maar lichamelijk onderzoek of verdere mammogrammen moesten ondergaan, zich mentaal beter zouden voelen dan vrouwen die een biopsie of operatie moesten ondergaan.

Het blijkt nu, dat er geen verschil is tussen het ondergaan van lichamelijk onderzoek of een operatie. De boodschap dat je kanker zou kunnen hebben is hetgeen je beïnvloedt, je strest en waarover je je zorgen maakt,”zegt Bruno Heleno, PhD ., van de Onderzoekseenheid voor Huisartsenij aan de Universiteit van Kopenhagen.

Hij voegt hieraan toe dat het onderzoek andere factoren heeft buitengesloten, zoals maatschappelijke en financiële omstandigheden, die ook een effect hebben op de mentale staat van de vrouwen.

Het aantal valse alarmen moet worden verminderd.

De afgelopen vier jaar heeft het onderzoek 1300 vrouwen gevolgd, die een mammografieonderzoek hebben gehad dat vervolgonderzoek nodig maakte. De vrouwen hebben vijf vragenlijsten ingevuld met vragen over hun mentale conditie, bijvoorbeeld. De resultaten toonden, dat de vrouwen ernstig beïnvloedt waren door het valse alarm, zelfs jaren nadat de verdenking van borstkanker was ontzenuwd.

“Wij moeten er alles aan doen om het aantal fout-positieve mammogrammen terug te dringen. Wij moeten er ook beter in worden, Deense vrouwen in te lichten over de mogelijkheid van psychologische gevolgen die samenhangen met een mammografie onderzoek, en dat veel vrouwen een fout-positieve uitslag krijgen.

Voor elke vrouw die aan borstkanker overlijdt, krijgen 200 vrouwen een fout-positieve uitslag. We zouden kunnen overwegen of de negatievee effecten van mammografie zwaarder wegen dan de positieve effecten, en of het geen tijd is om het mammografie onderzoeksprogramma opnieuw te evalueren,” zegt John Brodersen, Universitair Hoofddocent Onderzoek, PhD, van de Onderzoekseenheid voor Huisartsenij aan de Universiteit van Kopenhagen.

Vertaling: M.A. Schönfeld


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats