Bomen in de stad goed voor je gezondheid


In stedelijke gebieden waar meer bomen langs de straten staan schrijven artsen minder antidepressiva voor, aldus recent onderzoek in Londen. In deze studie* is het verband onderzocht tussen geestelijke gezondheid en de aanwezigheid van bomen in Londense woonwijken. De uitkomsten onderstrepen de opvatting dat - zelfs in onze steden - het in stand houden van een band met de natuur bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.

Aandacht voor de natuur en groene ruimte in stedelijke gebieden draagt op uiteenlopende manieren bij aan het functioneren van het ecosysteem, zoals het verminderen van luchtvervuiling en het bijdragen aan biodiversiteit in de stad. Voorgaande studies hebben al aangetoond dat stedelingen die in de buurt van groene ruimtes wonen de positieve invloed daarvan ervaren op hun geestelijke gezondheid en welzijn. Veel van dit eerdere onderzoek heeft echter gebruikgemaakt van zelf ingevulde vragenlijsten naar de geestelijke gezondheid en richt zich meestal op de totale groene omgeving in plaats van specifieke aspecten van de natuurlijke omgeving in steden te onderzoeken.

Deze onderzoekers hebben een andere invalshoek gekozen door een kwantitatieve indicator vast te stellen voor geestelijke gezondheid: het aantal uitgeschreven recepten voor antidepressiva. Door gebruik te maken van voor iedereen beschikbare gegevens hebben zij het aantal voorgeschreven antidepressiva op 1000 inwoners van 33 Londense wijken bepaald in 2009 en 2010. Ze keken ook naar het aantal bomen langs de straten in deze wijken, opnieuw gebruikmakend van uitvoerig openbaar beschikbare gegevens.

Met uitsluiting overigens van bomen in parken, tuinen en andere groene ruimtes in de stad. In hun analyses is rekening gehouden met verschillende storende factoren die de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals sociaaleconomische status, werkgelegenheid, aantal rokers en de gemiddelde leeftijd in elke wijk. De gemiddelde dichtheid van straatbomen in Londense wijken is 40,2 bomen per kilometer, met een spreiding van 15,7 tot 81,3. Aantallen uitgeschreven recepten voor antidepressiva varieert tussen 357,9 en 577,8 per duizend inwoners.

Het onderzoek heeft evenwel niet tot doel gehad een achterliggende oorzaak voor dit verband vast te stellen. De onderzoekers stellen dit voor als doel van vervolgonderzoek.

Daarbij kan ook gekeken worden naar seizoenvariaties in aantallen recepten, man-vrouw verschillen, en een meer gedetailleerde geografische schaal. De onderzoekers merken een aantal tekortkomingen in hun studie op. Zo zijn bijvoorbeeld bij de gegevens van de voorgeschreven antidepressiva niet inbegrepen de 11% bewoners die de voorkeur geven aan particuliere verwijzingen (in plaats van via de artsen van de gemeenschappelijke gezondheidsdiensten), evenals bewoners die geen medische hulp zoeken voor hun kwalen. Ook kan het aantal particuliere verwijzingen hoger zijn in groepen met een hogere sociaaleconomische status.

Daar komt bij dat de aanwezigheid van bomen in een bepaalde wijk soms maar een van de kenmerkende verschillen uitmaakt die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid, naast bijvoorbeeld bevolkingsdichtheid of allerlei kenmerken van een straat die bijdragen aan verbetering van de wijk, zoals verkeersdrempels of vandalisme-preventie.

Ondanks deze kanttekeningen vinden de auteurs van de publicatie* dat hun bevindingen voldoende onderbouwing vormen voor het onderhouden en aanplanten van bomen in de stad als onderdeel van openbare projecten die beogen stress te verminderen in de steden en willen bijdragen aan de geestelijke gezondheid. Voorbeelden van zulke projecten zijn de Big Tree Plant–acties, die tussen 2010 en 2015 zorgen voor de aanplant van een miljoen bomen in woonwijken van grote en kleine steden in het Verenigd Koninkrijk.

Vertaling Pieter Geluk
www.groentekst.com

* Taylor, M.S., e.a.(2015), Urban street tree density and antidepressant prescription rates – a cross-sectional study in London, UK. Landscape and urban planning 136, 174-179.
http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/trees_in_
urban_areas_may_improve_mental_health_410na2_en.pdf



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats